Hava Durumu

SÜTAŞ Modeli Bölgesel Kalkınma

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2021 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2021 08:08

Ülkemizin Doğu ve Güney Anadolu Bölgesi'nin geri kalmışlığına, askerliğimi yaptığım Bitlis'te, 1980'li yılların başında tanık oldum. Günlük gazete bile bir gün sonra geliyordu. Ülkemizin son 60 yılına göz attığımızda siyasi iktidarların, her dönemde ortak söylemi şöyleydi:
"Geri kalmış bölgelerin gelişmiş bölgeleri yakalaması ve fert başı GSYH değerlerinin birbirine yaklaşması"...
Bunu yıllardır dinledik. Hemen hemen her iktidar dile getirdi. Bu arada OECD ve AB ülkeleri ile kıyaslandığında ülkemiz bölgelerarası gelişmişlik farkları ve gelir eşitsizlikleri bakımından son sıralarda yer almakta.
Bu bölgelerde ulaşımın, iletişimin, suyun, enerjinin, sağlık ve eğitim hizmetlerin; çeşitli gerekçelerle(buna yorum yapmıyorum) yetersiz kalması; tarımın tam anlamı ile gerilemesine ve de köyden büyük kentlere göçün temel kaynaklarından birini oluşturmuştur.
Ülkemizde ilk kez 1966 yılında DPT tarafından yapılan sosyo-ekonomik Gelişmişlik Endeksi çalışmasının sonuçlarını; bugünkü verilerle karşılaştırdığınızda son 10 ilin 1966'dan beri değişmediği, sadece kendi aralarında sıra değişimleri olduğu görülür. Zaman zaman bu bölgelere yatırımlar teşvik edilmeye çalışılmış; bazı yatırımlar yapılmış; ulaşım, güvenlik ve insan kaynakları açısından ortaya çıkan sorunlar yüzünden istenilen elde edilmemiştir.

SÜTAŞ BİNGÖL PROJESİ

"Çiftlikten Sofralara" sloganı ile yolan çıkan SÜTAŞ, Bingöl'de hayata geçirmeye başladığı ve Mayıs ayında açılışı yapılacak, "Sütaş Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi"nin bölgeye etki analizinin raporları 29 Ocak'ta Bingöl'de açıklandı. Bu proje başlı başına bir "Bölgesel Kalkınma Modeli" niteliği taşıyor.
İlk kez SÜTAŞ YKB Muharrem Yılmaz'ın 2012 yılında dile getirdiği, daha sonra 2014'de tekrarlanan ve 2018'te temeli atılan proje, bir aksaklık yaşanmazsa Mayıs ayında açılıyor. 1 milyar 115 milyon TL yatırım bedelli Bingöl Entegre Tesisleri'nin temeli 2018 yılı Haziran ayında atılarak, inşaatına başlanmıştı. Şu ana kadar da 680 milyon liralık yatırım yapıldı. Bu yıl tesisler tam kapasiteye ulaştığında, 1.012 kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. "Sütaş Güney Marmara Sütçülük Projesi - Karacabey Entegre Tesisleri", "Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri" ve "Sütaş Ege Sütçülük Projesi Tire Entegre Tesisleri", kendi bölgelerinde yarattıkları ekonomik ve sosyal etkilerle bölgelerin kalkınmasına önemli katkılarda bulunan başarılı örnekler. Bu tam entegre tesislerde, Bingöl de dahil olmak üzere şunlar bulunmaktadır:
"Damızlık Süt Sığırı Çiftlikleri, Düve Yetiştirme Çiftliği, Besi Çiftliği, Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi ve Eğitim Çiftliği, Teşhis Laboratuvarı ve Sağlık Merkezi, Genomik Seleksiyon Laboratuvarı, Embriyo Çalışmaları Laboratuvarı, Genomik Boğa Yetiştirme Merkezi, Yem Fabrikası, Bitkisel Üretim Makine ve Ekipmanları, Süt Ürünleri Fabrikası, Anaerobik Arıtma, Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisi, Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri"

BİNGÖL'DE TOPLANTI

Sütaş Bingöl Etki Analizi Tanıtım Toplantısı "Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz 'ın katılımlarıyla Bingöl'de 29 Ocak'ta yapıldı.
Çeşitli konuşmaların ardından Prof. Dr. Erinç Yeldan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bölgesel Kalkınma Uzmanı Kamil Taşçı tarafından iki yıl süren yoğun bir çalışma ve araştırma dönemi sonunda ortaya çıkan raporda, Sütaş Bingöl Entegre Tesisleri'nin Bingöl ve çevresine yönelik ekonomik ve sosyal etkileri geniş bir şekilde anlatıldı. 2033 yılı itibarıyla Sütaş'ın etkisiyle Bingöl'de fert başına GSYH'nın 10 bin 221 USD'na erişeceği hesaplanmış bulunmakta, bu GSYH değeriyle Bingöl'ün 81 il arasında 73'üncü sıradan 35 sıra birden yükselerek 38'inci sıraya ulaşacağı tahmin edilmekte.
Bingöl'deki tesiste 10 bin baş kapasiteli Damızlık Süt Sığırı Çiftlikleri, 7 bin 100 baş kapasiteli Düve Yetiştirme Çiftliği ve 5 bin baş kapasiteli Besi Çiftliğinin yer alacak.
Ayrıca süt hayvancılığı eğitim merkezi ve çiftliği ile teşhis ve sağlık laboratuvarları, hayvancılık Ar-Ge merkezi, hayvan sağlığı merkezi ve nesil ıslahı merkezi gibi birçok bölgeye ve Türk hayvancılığına önemli katkılar sağlayacak yatırımlar bu kampüs içerisinde gerçekleştirilecek.
Yem fabrikasının günde bin ton sütün ihtiyacı olan 600 ton yem üretimi yapan kapasitede planlandığını aktaran Muharrem Yılmaz, "Bin ton sütün üretildiği süt fabrikamız, hem çiftliklerin hem de fabrikamızın atıklarını işleyerek biyogaz, biyogazdan da elektrik üreten tesislerimiz, organik mineral gübre haline getirilerek bu bölgenin topraklarını zenginleştirmek için kullanılacak." demişti.
SON SÖZ
n Öncelikle SÜTAŞ'a oluşturduğu bölgesel kalkınma modelleri için teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.