Hava Durumu

SÜTAŞ ve TEMA işbirliği üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2018 07:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2018 07:26

Süt ve süt ürünlerinin ülkemizdeki en büyüğü SÜTAŞ ile çevre ve erozyon alanında ülkemizin saygın STK'sı TEMA önemli bir işbirliğine imza attı.
Bu noktada SÜTAŞ ve TEMA işbirliği ile "Organomineral Gübre Çalıştayı" gerçekleştirildi. Çalıştay toprağın kalitesini artırma konusunda toplumu bilinçlendirmek ve tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlamak amacıyla düzenlendi.
SÜTAŞ ve TEMA Vakfı ev sahipliğinde TEMA Vakfı Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda bu önemli çalıştaydan derlenen bildirilerin yer aldığı, tarım ve hayvancılık sektörü uygulamaları açısından referans niteliği taşıyan çalıştay kitabı tanıtıldı.
Ayrıca toplantıda tarım topraklarındaki organik madde yetersizliğine dikkat çekilirken, organik madde içeriğini artıracak uygulamaların toprak ekosistemi bakımından önemine dikkat çekildi.
Çalıştaya çeşitli üniversitelerden 20 akademisyen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri katılım sağladı ve katkı koydu.

TOPRAKLARIMIZDA ORGANİK MADDE YETERSİZ
26 yıldır başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıkları korumak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç şöyle devam etti:
"Tarım topraklarını daha verimli hale getirmek için toprağın bir ekosistem olarak canlı ve cansız tüm bileşenleri ile korunması gerek Toprağın gıda ve temiz su sağlama, biyolojik çeşitliliği koruma, karbon, azot ve su döngüsünde düzenleyici rol üstlenme gibi yaşamsal önemi olan ekosistem hizmetleri sunuyoruz."

ÇİFTLİKTEN SOFRAYA İŞ MODELİ
Sütaş Grubu Tarımsal Faaliyetlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Tezel de özetle şunları söyledi:
"Bizler bugün yoğun bir çalışmanın ürünü olan ve sektör için çok değerli bir kaynak olacak bu kitabı sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Sütaş'ta biz 1975 yılından itibaren 'sütün iyiliğini ve bereketini yayma' misyonuyla çalışıyoruz. O günden bu yana doğal varlıkları emanetimiz, işimizi sosyal sorumluluğumuz, ekonomik kalkınmayı hedefimiz olarak gördük, görmeye de devam edeceğiz."

TOPRAK TÜM CANLILAR İÇİN ÖNEMLİDİR
Organomineral Gübre Çalıştayı kitabının editörü ve TEMA Vakfı Danışmanı Prof. Dr. Engin Kınacı görüşlerini kısaca şöyle özetledi:
"Toprak kalitesinin en önemli göstergelerinden biri olmasına rağmen, bugün toprak organik maddesinin önemi yeterince bilinmiyor. Üreticiler, toprağın organik madde içeriğinin önemi, topraklarında kullanabilecekleri hayvansal ve bitkisel organik madde kaynakları ve bunların kullanılma şekilleri hakkında bilgilendirilmeli.
Organik madde içeriği bakımından fakir olan topraklarımızın iyileştirilmesi için organik ve organomineral gübrelerin kullanımının ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Organomineral gübreler hem organik madde kaynağı olmaları hem de bitkilerin hemen ihtiyaç duydukları mineralleri içermeleri bakımından önemli bir üstünlüğe de sahip. Kullanımı teşvik edilmelidir"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.