Hava Durumu

Tarihi eserler çalıştayı üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.09.2021 08:02

Ülkemiz tarih öncesinin kadim uygarlıklarından tutun da, günümüze kadar bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış topraklara sahiptir. Anadolu toprakları bağrında yüzlerce kadim şehir ve uygarlık taşır. Tarihsel sürece göz attığımızda Anadolu'ya doğru uzanıldığında tek tanrılı dinler öncesi karşımıza, daha önceki erkek tanrılar yerine çok sayıda tanrıça çıkar.

Anadolu adı gibi anadır, doğurgandır. Biz bu kadim topraklarda bize emanet edilen tarihi eserlerden tutun da, kadim bilgilere ve de insani değerlere kadar her şeyi hoyratça kullanmış sahiplenmemiş, değerlerimiz içinden bir bir kaybetmişizdir.

Geçtiğimiz günlerde İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, "Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı" düzenledi.

Bu gerçekten benim için değerliydi. Roma, Bizans, Osmanlı dönemini bir kenara bırakın, Cumhuriyet dönemindeki tarihi eserlerimizin bile bir envanterinin olduğunu düşünmüyorum.

İMO'nun çalıştayında tarihi yapılardaki mühendislik uygulamalarını, bu yapıların deprem güvenliklerini, malzeme kullanımını ve örnek uygulamalarını akademisyenler ve bu alanda çalışanlarla birlikte ele alarak kent geleceğine katkı sunuldu.

İMO Bursa Şube tarafından DowAksa firmasının katkılarıyla düzenlenen, BAOB Yerleşkesi'nde bulunan Şube Konferans Salonu'nda gerçekleşen çalıştaya AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Orman Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Muhammet Ali Akaç, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Başar Bulut, İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, İMO Yönetim Kurulu üyeleri, kamu kurumlarının temsilcileri ve inşaat mühendisleri katıldı.

ALBAYRAK NE DEDİ?

Açılışta konuşan İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak da, tarihi eserlerin önemini vurgulayarak "Unutulmamalıdır ki bu eserler geçmişten bizlere kalan çok önemli bir mirastır. Geçmişimiz ve geleceğimiz arasında bir köprü görevi yerine getiren bu eserleri koruyup bizden sonraki nesillere teslim etmemiz en önemli kültürel görevimizdir." dedi.

ÇALIŞTAYIN BAŞLIKLARI

Kuşkusuz çalıştayı bu birkaç paragrafta özetleyecek halimiz yok. Sadece konu ile ilgili meraklılar ve uzmanlar için konu başlıklarına değinmek istedim.

Konuşmaların ardından, Prof.Dr. Adem Doğangün, Tarihi Yapılardaki Mühendislik Uygulamaları; Prof. Dr. Özlem Köprülü Bağbancı, Prof.Dr. M. Bilal Bağbancı, Geleneksel Ahşap ve Kargir Konutların Koruma Uygulamaları; Doç. Dr. Ali Mardani Aghabaglou, Kuruma büzülme engelleyici katkı kullanımının Horasan Harcı karışımların akışkanlık, mekanik ve durabilite-yapıların inşasında kullanılan malzemelerin servis ömürleri boyunca bozulmadan işlevlerini yerine getirebilmesi, kimyasal ya da fiziksel etkilere karşı koyup dayanabilmesidir-özelliklerine etkisi; Araş. Gör. Şule Ayengin, Anıtsal yığma yapılarda kullanılan malzemelerin özelliklerinin belirlenmesi; Prof. Dr. Alper İlki, Tarihi yapıların yapı mühendisliği açısından değerlendirilmesi ve deprem davranışlarının iyileştirilmesi; İnşaat Mühendisi Tuğçe İsafça, Tarihi yapılarda kullanılan harçlar ve özellikleri, Horasan Harcı kireç ve tamir harçları; İnşaat Mühendisi Volkan Kutupoğlu, Yenişehir Şemaki Evi müzesi restorasyonu; Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Tarsus Eski Adliye binasının arkeoloji müzesi olarak işlevlendirilmesi sürecinde gerçekleştirilen çalışmalar; Yüksek İnşaat Mühendisi Aykut Uray, Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları; Yüksek İnşaat Mühendisi Nuriye Yazıcı, Ulucami' nin geçirdiği restorasyon çalışmaları sunumları yapıldı.

----- ----- ------ -----

ÖZKAN'IN GAZİLERE ZİYARETİ

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bursa Şubesi'ni ziyaret etti. Ziyarette kendisini Şube Başkanı Muzaffer Uyar ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.

Görüşmede gazilerimizin, şehit ailelerinin ve yakınlarının hala çözüm bekleyen sıkıntılarını dile getiren Uyar, bugüne kadar bu konularda yapmış oldukları çalışmalardan söz ederek, geçtiğimiz Nisan ayında Gazilerimizin aralarındaki ayrımın giderilmesi için TBMM'ne "Kanun Teklifi" sunan Yüksel Özkan'a Muharip Gaziler Derneği adına teşekkürlerini iletti.

Yüksel Özkan, gazilerimizin hakları ile ilgili olarak İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığı'na iki soru önergesi verdi. Bunlar daha önceden yasalarla ilgili olarak onlara verilmiş ulaşım alanındaki/otopark kullanımları haklardan yararlandırılmayışları ile ilgili. Bunlar için de BUDO ve de BURULAŞ otoparkları var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.