Hava Durumu

Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı

Yazının Giriş Tarihi: 15.01.2020 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2020 08:09

Bu yazıya önce geçmişi anımsayarak ve kuruculara saygıyla başlayalım. Dünya yeni milenyuma girerken 2000'li yıllara doğru Avrupa Konseyi'nin başlattığı "Avrupa Bir Ortak Miras" kampanyası gündeme gelir.
Kampanyanın projelerinden biri de, "Tarihi kentler arasında kültürel miras alanında işbirliğinin geliştirilmesini öngören bir birliğin kurulması" olur.
7-8 Ekim 1999 tarihinde Strasbourg kentinde kuruluş toplantısını yapan Avrupa Tarihi Kentler Birliği'ne Türkiye de davet edilir. Toplantıya gözlemci üye olarak katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi katılır. Ve toplantıda ülkemizi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser temsil eder.
Erdoğan Bilenser, Türkiye'ye dönünce , Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluş çalışmalarını başlatarak yürütücülüğünü üstlenir. İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, ÇEKÜL Vakfı ve Mimarlar Odası'nın katkılarıyla tamamlanan kuruluş aşamasında Dışişleri, Orman ve Milli Eğitim bakanlıkları ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği ve Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği de TKB'nin yanında yer alır.

22 Temmuz 2000'de Bursa'da, 52 tarihi kent belediyesi tarafından kabul edilen birlik tüzüğü ve yayınlanan "Kuruluş Bildirgesi"yle kurulan Tarihi Kentler Birliği, 2001 yılında da Avrupa Tarihi Kentler Birliği'nin 12. üyesi oldu.
2000-2004 yılları arasında Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nin başkanlığını dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser yapar.
Tarihi Kentler Birliği'nin 2020 yılı ilk bölge toplantısı Mudanya Belediyesi ev sahipliğinde yapılacak. Tarihi Kentler Birliği'nin 17-18 Nisan tarihlerinde düzenleyeceği, yılın ilk Bölge Toplantısı "Tarihi Kentlerde Kentsel Tasarım Rehberi" başlığı altında Mudanya'da gerçekleştiriliyor.
Toplantıya Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in yanı sıra uzman konuşmacılar ve tarihi kentler birliğine üye belediye başkanları katılacak.
Mudanya Belediyesi'nin Tirilye'yi 7 proje bölgesine ayıran Kentsel Tasarım Projesi deneyiminin anlatılacağı toplantıda, ayrıca Mudanya'nın geçmişten günümüze kentsel tarihi ve turistik değerle- rine yönelik tanıtımı yapılacak.
Tirilye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesinin ilk adımını Kentsel Tasarım Rehberi ile attıklarını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Taş Mektep'in lokomotif görevi üstlendiğine vurgu yaptı.
Başkan Türkyılmaz bu konu ile ilgili şunları söyledi:
"Kaba inşaatı bitme aşamasına gelen Taş Mektep'in iç fonksiyonu, aslına uygun hale getirilerek müze ve eğitim işlevi ile yaşatılacak. İçerisinde hediyelik eşyaların, kütüphanenin, kafenin bulunacağı Taş Mektep, tasarım rehberimizin lokomotifi olarak vizyonumuzu yansıtacak"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.