Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım 172 yaşında

Yazının Giriş Tarihi: 11.01.2018 07:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.01.2018 07:41

Tarım ve hayvancılık ülkemizde yok olmaya yüz tutan alanlar halinde. Göz göre göre yıllardır adeta tarım ve hayvancılığı bitirmeye çalışıyoruz. Halbuki bölgenin en verimli topraklarına sahibiz.
Dün ülkemizde tarımsal eğitim ve öğretimin başlamasının 172. yılıydı. Bu kadar köklü olan bir alanda yıllar boyunca adeta yok olması için çaba gösterildi. Son yıllarda ise hayata geçirilmeye çalışılan yeni projeler gündeme getiriliyor.
10 Ocak 1846 ülkemizde ilk kez tarımsal eğitim ve öğretim İstanbul'da Ayamama Çiftliğinde kurulan Ziraat Okulu(Ziraat Mektebi Âliyesi) ile başlatıldı. Bu okulda, Fransa'da Ziraat Yüksek Okullarında uygulanan tarımsal eğitim ve öğretim model olarak alınıp, uygulanmaya başladı. Okulda "Hesap, Coğrafya, Geometri, Felsefe, Hayvanat, Ziraat, Bahçıvanlık, Biyoloji, Yol ve Köprücülük, Baytarlık, Şeker Üretimi, İpek Böcekçiliği" gibi dersler okutuldu.
Bu süreçte Bursa'da Bursa Ziraat Mektebi 1891 yılında Vali Mahmud Celaleddin Paşa tarafından kurulur.


Ülkemizde 1980 yılında 5 olan ziraat fakültesi sayısı günümüzde 35'e yükseldi. Bunlardan birisi de kentimizdeki Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi.
Üniversitemizin kurulma sürecinde Ziraat Fakültesi hep gündemde olmuş ama bu hayata geçememiştir. Bursa (Uludağ) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Balkır'ın döneminde girişimleri ile fakülte kurulur, yer olarak Ziraat Mektebi'nin yeri alınır ve Bursa Üniversitesi Senatosu' nun 07.05.1981 gün ve 81-9 sayılı oturumunda Ziraat Fakültesi'nin kuruluşunu gerçekleştirmek üzere Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi' nden Prof. Dr. M. Rifat Okuyan, Prof. Dr. Ahmet Erkuş, Prof. Dr. Y. Sabit Ağaoğlu, Prof. Dr. Halis Ruhi Ekingen, Doç. Dr. Bahattin Kovancı, Doç. Dr. Günal Akbay, Doç. Dr. Rahmi Keskin ve Doç. Dr. Abdurrahim Korukçu, Bursa Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni kurmak üzere Bursa'ya gelir. Ve 1981-1982 eğitim döneminde ilk öğrencilerini alır.
Uludağ Üniversitesi'nde de, tarım ve hayvancılığın 172. yılı Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle kutlandı. Törene Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Üniversite Genel Sekreteri Kemal Demirel, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız, akademisyenler, ziraat mühendisleri ve öğrenciler katıldı.

Nakit yönetimi ve BSMMMO

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO), İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göksel Yücel'i ağırladı.
Göksel Yücel burada yaptığı sunumunda "Finansal Raporlama, Nakit Akış Tablosu ve Fon Akış Tablosu" konusunu anlattı.


Oda Yönetim Kurulu Saymanı Fikri Yazkili, "Değerli hocamızın sunumunda finansal raporlama, nakit akış tablosu ve fon akış tablosuna ilişkin ayrıntılı bilgi edineceğiz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.