Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarımda eğitimin 173. yılı ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2019 08:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2019 08:51

İstanbul'da Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama çiftliğinde 1846 yılında kurulan Mekteb-i Zirai Şahane, ülkemizde tarımın bilimsel yönünün ortaya konulduğu ilk adımdı. Okul kapılarını 10 Ocak 1846 'da açtı. Bu tarih bilindiği gibi Türkiye'de tarımsal eğitimin de başladığı tarih olarak kabul ediliyor.
Daha sonra 19. yüzyılın sonlarında yine İstanbul'da kurulan Halkalı Zirai Mektebi onu takip etti.
Bursa'da ise Ziraat Mektebi (Hüdavendigar Hamidiye Ziraat Ameliyat Mektebi), 1890 (1308) 'da dönemin Bursa Valisi Mahmud Celaleddin Paşa tarafından tarım konusunda eleman yetiştirmek amacıyla kuruldu. Parasız ve geceli olan bu mektepte her birinde 20'şerden olmak üzere üç sınıfta okuyan toplam 60 öğrenci bulunuyordu.
Cumhuriyetin tarım alanındaki atılımlarının bir parçası olan Ankara Yüksek Ziraat Mektebi'nin 1930 yılında açılmasıyla da tarımsal yüksek öğretimin temelleri atıldı.

BURSA'DA ZİRAAT FAKÜLTESİ

Bursa' da bir Ziraat Fakültesi kurulmasına ilişkin ilk çalışmalar 1968-69 yıllarında başta Bursa'nın il yöneticileri ile Üniversite Kurma Derneği tarafından başlatıldı.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fakülte Kurulu 17.04.1975 tarihindeki toplantısında Bursa' da bir Ziraat Fakültesi açılmasının uygun olacağını ve bunun için yardımda bulunabileceğini kararlaştırdı.
Bursa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Balkır'ın 11.07.1980 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurusu ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın da olumlu görüşü sonucu 11.09.1980 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı kuruluşu onayladı
Daha sonra Ankara Üniversitesi "Prof. Dr. M. Rifat Okuyan, Prof. Dr. Ahmet Erkuş, Prof. Dr. Y. Sabit Ağaoğlu, Prof. Dr. Halis Ruhi Ekingen, Doç. Dr. Bahattin Kovancı, Doç. Dr. Günal Akbay, Doç. Dr. Rahmi Keskin ve Doç. Dr. Abdurrahim Korukçu'yu" Bursa Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni kurmak üzere 3 yıl süre ile görevlendirildi. 04.06.1981 tarihinde Rektör Prof. Dr. Nihat Balkır'ın başkanlığında toplanan Kurucular Kurulu, Prof. Dr. M. Rıfat Okuyan'ı Bursa Üniversitesi Ziraat Fakültesi' nin ilk dekanlığına seçti.

173. YIL KUTLAMASI

Ülkemizde tarımsal eğitimin başlamasının 173. yılı Uludağ Üniversitesi'nde Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde bugün düzenlenecek bir törenle bugün kutlanacak.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve TMMOB Peyzaj Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik çelenk koyma töreninin ardından saat 10.00'da başlayacak.
Bu noktada yapılacak açılış konuşmalarının ardından da Prof.Dr.Yusuf Demir "İklim değişikliği, insan ve su" konulu bir konferans verecek.
Ben bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Toplumumuzda gruplaşma, ayrışmanın körüklendiği bir ortamda dört değerli kurumumuzun bir ortak paydada bir araya gelip, alanlarına sahip çıkmadaki ve geçmişe vefa göstermedeki olgun davranışlarının saygı duyulacak ve takdir edilecek bir davranış olduğunu vurgulamak istiyorum.
Buna katkı koyan her kurum ve kişiyi kutlarken, tarım eğitimine nice yaşlar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.