Hava Durumu

Tek sağlık ve 3 Kasım

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2021 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2021 07:56

Tek Sağlık (One Health) kökeni eskiye dayansa da günümüzde sıkça kullanılmaya başlanan bir kavram. Bu kavram insan sağlığını interdisipliner diye adlandırdığımız farklı disiplinlerin bir arada işbirliği yaparak ortaya koyduğu çalışmayla ele almayı ifade eder.

Burada yerel, ulusal ve küresel düzeylerde(insanlar, hayvanlar ve çevre bakımından ideal sağlık elde etmek için ) farklı disiplinlerin işbirlikçi çalışması söz konusudur.

Bu kavramın içeriği çevresel faktörlerin insan sağlığına etkileri konusu Yunan hekim Hipokrat'ın yazdığı "Havada, suda ve yerde" adlı metinlerde bulunur. Hipokrat, halk sağlığının temiz bir çevreye bağlı olduğunu savunur. Süreçte bir çok kişi konuyu gündeme taşımaya çalışır.

2003'te Doktor Veteriner Hekim William Karesh, Washington Post'ta şöyle der:

"İnsan, evcil hayvanlar ya da yaban hayatı tek başına ele alınamaz. Sadece bir sağlık var. Ve hastalıkların çözümleri herkesin farklı düzeylerde birlikte çalışmalarını gerektirir."

2004'de ise Karesh ve arkadaşları Veteriner Hekim Robert Cookand, Doktor Veteriner Hekim Steve Osofsky, Tek Dünya- Tek Sağlık temalı dünya çapında bir dizi konferanslar başlatır.

2007'de Amerikan Veteriner Hekimler Derneği Başkanı (AVHD) Dr. Roger Mahr ile Amerikan Tıp Derneği (ATD) Başkanı Dr. Ronald Davis ile bir araya geldi. Dr. Davis, ATD'nin bu çaba içinde yer alması için resmî bir "Tek Sağlık " çözümüne geçilmesi önerisinde bulunur. Böylece 2011 yılında ilk uluslararası Tek Sağlık Kongresi düzenlenir.

BURSA TEK SAĞLIK PLATFORMU

Evet, 3 Kasım Tek Sağlık Günü ile ilgili olarak Bursa sağlık meslek odalarının oluşturduğu Tek Sağlık Platformu, bugün bir basın açıklaması yapacak.

Bu açıklamaya Bursa Tabip Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası, Bursa Diş Hekimleri Odası ve Bursa Eczacı Odası temsilcileri katılacak.

Tek Sağlık bakışı gerçekten çok değerli...

İMREN AYKUT, BURSA'DAYDI

İlk kadın bakanımız 1971'de meclis dışından 12 Mart'tan sonra kurulan Nihat Erim kabinesinde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'na seçilen Prof.Dr.Türkan Akyol'du.

Seçilerek meclise girip, bakan olan ilk kadın bakanımız da İmren Aykut'tur. Aykut 1983-1986 yılları arasında Turgut Sunalp'in kurduğu Milliyetçi Demokrasi Partisi'nden, 1986-1999 tarihleri arasında da Turgut Özal'ın Anavatan Partisi'nden milletvekili seçildi.

Daha sonra 1987-1991 yılları arasında Turgut Özal (ardından Yıldırım Akbulut) kabinesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapar. 1997-1999 yılları arasında Mesut Yılmaz kabinesinde Çevre Bakanlığı görevinde bulunur.

Aynı zamanda TEV (Türk Eğitim Vakfı) Mütevelli Heyeti Üyesi de olan İmren Aykut, geçtiğimiz pazar günü TEV Bursa Bölge Başkanı Mehmet Çalışkan'ın misafiri oldu. Çalışkan, Aykut'u Tirilye'deki , Tirilye eski Belediye Başkanı Hasan Kara'nın Liman Restaurant'ında ağırladı.

İmren Hanımın kendi adına kurmuş olduğu özel bir vakfı var. 325 kız öğrenci okutuyor. Başarılı ve kimsesiz çocuklara ilkokuldan lise bitimine kadar burs veriyor.

İmren Aykut, Bursa'dan Bodrum'a geçti.

BAHADIR SEVİK BAŞARIDAN BAŞARIYA

Kentimizin üretken müzisyenlerinden/müzik öğretmenlerinden biri de Bahadır Sevik. Sahne aldığı çalışmaların dışında besteler de yapan Bahadır Sevik son olarak, Yunus Emre şiirlerinden oluşan "İlahi Aşkın Sesi Milletlerarası Beste Yarışması"na katıldı.

Sevik bu yarışmada, Yunus Emre'nin "Hak bir gönül verdi bana" başlıklı dizelerine yaptığı beste ile teşvik ödülüne layık görüldü.

Aynı zamanda ÇEK 3 Mart Eğitim Kurumları'nda müzik öğretmenliği de yapan Bahadır Sevik, geçen yılda Kepez Belediyesi'nin düzenlemiş olduğu 5.Altın Nota Beste Yarışması'nda 500 beste arasında ilk 10 beste arasına girmişti.

Başarıya giden yolculuğun bir tarafında da mesai saatlerinin dışında harcanan emek ve üretimler vardır. Bu yolu seçenler bir biçimde emeklerinin karşılığı olan başarılı olmak ve farklı olmakla tanışırlar.

Sevgili Bahadır Sevik seni kutluyorum. Yolun ve yolculuğun güzellikler ve güzel insanlarla dolu olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.