Hava Durumu
mobmenu

Son Dakika

    Teoman Cordan hocanın ardından

    Yazının Giriş Tarihi: 21.08.2023 08:04
    Yazının Güncellenme Tarihi: 21.08.2023 08:04

    Zaman içinde bulunduğunuz koşul ve yaşa göre farklı algılanır. Bu relatif algı yaş ilerledikçe zamanın çok hızlı aktığı algısı yaratır. Her ne kadar son 50 yılda dünyanın kendi etrafındaki dönüşünün hızlandığı ortaya konmuş ve uzmanlara göre, 1 günün artık 24 saatten daha kısa olduğu belirtilmiş ise de sanıyorum sözü edilen saniyelerdir.

    Ama zaman bana hızlı akıyormuş gibi geliyor. Bu akış içinde meslek yaşantımda Bursa özelinde çeşitli isimleri ve kişileri zaman zaman şahsen tanıdım, zaman zaman da  ismen tanıdım. Bu isimlerden biri de Prof. Dr.Teoman Cordan hocaydı. O Bursa’ya geldiği tarihten itibaren ismini bilirdim. Onu tanıyanları tanırdım. Ama kendisi ile birebir görüşme olanağım hiç olmadı.

    Kurucu olmak zor bir iştir. Ayrı özellikler gerektirir. Kurucu akıl, şartlara göre hareket eden ve belli bir amaç uğruna her türlü düzenlemeyi yapabilen akıldır. Savaşçı bir ruhu vardır. Size bugün Bursa Uludağ Üniversitesi’nin beyin ve sinir cerrahisi bölümünü kuran ve birkaç gün önce aramızdan ayrılan Prof.Dr.Teoman Cordan hocadan söz etmek istiyorum. Onu Bursa’da tanıdığım hocalarımızdan en eski tanıyan isim Prof.Dr.Kaya Aksoy’dur. Teoman Hoca, üniversitenin beyin ve sinir cerrahisi bölümünü kurmaya gelmeden önce Numune Hastanesi’nde doçent olarak çalışırken onun asistanlarından biri de Prof.Dr.Kaya Aksoy’du. Bu noktada yazımın oluşumuna katkılarından ötürü Kaya Hocama da buradan teşekkür ediyorum.


    TEOMAN CORDAN KİMDİR?

    Teoman Cordan, 26.12.1934 tarihinde Hopa’da doğdu. Babasının memuriyeti nedeniyle ilk ve ortaokulu Samsun Çarşamba’da ve liseyi Ankara Gazi Lisesinde bitirdi. 1954 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. Dr.Teoman Cordan 1959 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi.  Konya Cihanbeyli Hükümet Tabipliği görevi yaptı. Sonra 1962 yılında Münih Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve sinir cerrahisi kliniğindeki resmi asistan eğitim programına katılarak Prof. Rudolf Zencker’den 2 yıl asistanlık eğitim aldı. 1964 yılında Stutgart’a giden Dr.Cordan  Stuttgart Katharinen Hospital’de asistanlık eğitiminin kalan 5 yılını 1969 yılına kadar Prof.Freidreich Pampus’un kliniğinde tamamladı. Bu esnada Zürih Kanton Hospital’de Prof.Dr.Gazi Yaşargil’i izledi ve yardımlarını gördü.

    1969 yılında Türkiye’ye dönen Dr. Cordan aynı yıl Prof. Dr. Nurhan Avman’ın bölüm başkanı olduğu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi kliniğinden uzmanlığı aldı. Daha sonra askerlik görevini Ankara Mevki Hastanesinde sürdürürken Prof. Dr. Nurhan Avman’ın isteği doğrultusunda mesaiden sonra ve gece nöbetlerinde nöroşirürji kliniğinde askerlik süresince görev yaptı. Askerlikten sonra Ankara Numune Hastanesi Nöroşirürji Kliniğine önce tedvir, sonra yapılan şeflik imtihanı sonucunda 1970 yılının ortasında klinik şefi olarak atandı. Doçentlik tezini Prof. Dr. Avman’ın deney hayvanları laboratuvarlarında yaparak 1977 yılında Üniversite Doçenti oldu.

    Ankara Numune hastanesinde uzman olarak çalışırken, 1977 yılında doçent ünvanı alan Dr. Cordan aynı yıl Bursa Tıp Fakültesi Nöroşirürji kliniğini kurmak üzere davet aldı. Daveti kabul eden Dr. Cordan, Göğüs hastalıkları hastanesi içinde bulunan Kalp Damar Cerrahisi kliniğiyle aynı serviste 10 yataklı bir Beyin ve Sinir Cerrahisi kliniğini kurdu.

    6 ay içinde ayrı bir serviste 20 yataklı bir Beyin ve Sinir Cerrahisi kliniği kuruldu. Yine aynı yıl İngiltere’de uzmanlık eğitimini tamamlamış olan Dr. Ender Korfalı uzman olarak ve Ankara Numune hastanesinde kıdemli asistan olan Dr. Kaya Aksoy klinik kadrosuna katıldı.

    1980 yılında Teoman Cordan’nın profesörlük dosyası jüri, fakülte kurulu ve senatodan geçerek Cumhurbaşkanı’na (Kenan Evren’e) gönderildi. Orada 1986 yılına kadar bekletilip kabul edildi. Ayrıca zamanın rektörü YÖK kanunundan sonra 15 profesörü ve Teoman Cordan’ı fakülteden uzaklaştırdı. 1988 yılında mahkeme kararıyla tekrar üniversiteye döndü.

    Teoman Hoca, 2001 yılında emekli oldu. Bir sene kadar öğrenci derslerine devam etti. Eşi Jale Cordan, Kardiyoloji profesörü olarak aynı üniversitede çalışmaktaydı. Bir oğlu bir kızı vardı.


    SON SÖZ

    Evet, Teoman Cordan hoca kentimizde ve ülkemizde birçok kişinin hayatının kurtarılmasına, sağlığına kavuşmasına imza atarken, ülke çapındaki birçok beyin ve sinir cerrahının, bilim insanın yetişmesine de katkı koydu. Ayrıca, mesleki birçok derneğin ve örgütün kurucuları arasında yer aldı.

    Yeri doldurulması zor insanlardan biriydi. Bu vesile ile Cordan Ailesi’ne, meslektaşlarına, dostlarına ve eşi Jale Cordan hocama da başsağlığı diliyorum.

    Işıklarda uyusun Teoman Hocam.

    Yorum Ekle
    Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
    Yorumlar
    Yükleniyor..

    YAZARIN DİĞER YAZILARI

      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.