Hava Durumu

Teşekkürler Nejat ve Şakir Eczacıbaşı

Yazının Giriş Tarihi: 08.09.2021 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.09.2021 07:57

Ülkemizde voleybol 1919'larda başlar .Ülkenin ilk beden eğitimi öğretmenlerini yetiştiren Selim Sırrı Tarcan, Türkiye'de voleybolun alt yapısını kurarak okullarda başlatan ilk isimdir.

1924-1948 arası bölgesel olarak yürütülen voleybol şampiyonaları, 1948-1970 arası Türkiye Voleybol Şampiyonası olarak organize edilir. Erkeklerde 1970-1971 sezonundan itibaren, kadınlarda ise 1984-1985 sezonundan itibaren Türkiye'de Deplasmanlı Voleybol Ligi'ne geçildi.

Türkiye, voleybolda ilk uluslararası resmi turnuva olarak Erkek Milli Takımı ile 1956'da, Paris'te yapılan Erkekler Dünya Voleybol Şampiyonası'na katılır. Kadınlar ise ilk uluslararası karşılaşmasını, 1957'de, "Uluslararası İstanbul Turnuvası"nda yapar. 1963'te ise Romanya'da yapılan Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nda yer alır.

ECZACIBAŞI DİYE BİR KULÜP

Eczacıbaşı Spor Kulübü'nün temelleri 1950'lerde Eczacıbaşı bünyesinde gerçekleştirilen futbol, tenis turnuvaları ve diğer bazı spor etkinlikleri ile atıldı. Bu sportif etkinlikler 1966 yılında Dr. Nejat Eczacıbaşı ve Şakir Eczacıbaşı tarafından Eczacıbaşı Spor Kulübü'nün kurulması ile farklı bir boyuta taşınır.

Ülkemizin özel sektördeki ilk Spor Kulübü olan Eczacıbaşı, aynı zamanda voleybol ve basketbolumuzun gelişim ve ivmelenmesindeki ana etkendir. Eczacıbaşı voleybolda 40 Türkiye Şampiyonluğu kazandı. Genç, yıldız ve minik voleybol takımlarıyla da kırkın üzerinde Türkiye Şampiyonluğu elde etti.

Eczacıbaşı Kadın Voleybol Takımı, 1968'de İstanbul ligine katıldı, 1970 ve 1971'de Türkiye üçüncüsü, 1972'de Türkiye ikincisi oldu. 1972-1973 sezonundan başlayarak, 17 kez arka arkaya Türkiye Şampiyonu olarak bir rekor kırdı ve toplamda 28 Türkiye Şampiyonluğu elde etti. Takım ayrıca üç kez Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı, sekiz kez Türkiye Kupası'nı, iki kez de Süper Kupa'yı aldı.

Avrupa Kupaları'nda ise 12. kez dörtlü final oynadı. 1999'da kazandığı "Avrupa Kupa Galipleri Kupası" ile Türkiye'ye voleybolda ilk Avrupa Şampiyonluk Kupası'nı getiren Eczacıbaşı Kadın Voleybol Takımı, 2015'te Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonu, 2015 ve 2016'da üst üste iki kez Dünya Kulüpler Şampiyonu oldu.

ECZACIBAŞI AİLESİ

Eczacıbaşı Ailesi dendiğinde aklımıza kültür, sanat ve spor dışında belirli etik değerlerin ön planda tutulduğu saygın bir aile ve holding gelir.

Ne mi yapmışlardır?

Ülkemizdeki Türkiye Jokey Kulübü'nü, İKSV(İstanbul Kültür Sanat Vakfı), Sinematek, Eczacıbaşı Spor Kulübü, İstanbul Modern'i hep Eczacıbaşı Ailesi kurmuştur.

Ben Eczacıbaşı ile ilkokuldayken tanıştım. Babamın eve getirdiği Eczacıbaşı ajandalarının içinde birkaç sayfada bir bilim, sanat ve kültürle ilgili bilgiler olurdu.

Ardında 1978'de Eczacıbaşı Spor Salonu'nda hocamız Dr.Çetin Gürses'in "Ergometrik Bisiklet" seminerinde salonlarını gördüm.

Yıllarca önce gazeteci olarak, ardından Tofaş Spor Kulübü yöneticisi olarak Şakir Eczacıbaşı'nı protokol tribününde gördüm.

Kalite Kongresi'nde dönemin Eczacıbaşı CEO'sunda Vehbi Koç'u ve eşini Şişli'deki evlerine yemeğe davet eden Nejat Eczacıbaşı'nın, mutfağa gidip, döndüğünde Vehbi Bey'i sehpanın üzerinde avizede yanan 4 ampülden ikisini -israf bunlar diyerek- gevşettiği andaki şaşkınlığını dinledim.

Eczacıbaşı Holding'de iş yazışmaları ve konuşmalarının tümünde Türkçe olmayan kavramlar kullanılmaz. Kullanan bir ceza öder.

Daha sonra -burada yazamayacağım bir konuda- Bülent Eczacıbaşı beyin nezaketi ile tanışma fırsatım oldu.

SON SÖZ

Bugün gurur duyduğumuz Filenin Sultanları ve Filenin Efeleri bizleri gururlandırıyor ve göğsümüzü kabartıyorsa, bunda Eczacıbaşı Ailesi'nin büyük payı vardır.

O ailenin vizyonu, attığı sağlam temeller bunda büyük önem taşır. Bu nedenle bu aile unutulmamalıdır. Vefa bunun bir gereğidir. Vefa bir semt, bir boza ve sirke markası olmanın dışında önemli bir değerdir.

Anadolu topraklarındaki köklerimizden gelen bir değerdir. Her ne kadar değerlerimizi bir bir kaybediyorsak da, bunu hatırlatmak herkesin görevidir.

Dileğim Bursa'nın Eczacıbaşı yolunda ilerleyen ailelerinin sayısının artmasıdır.

Teşekkürler Nejat Amca, Şakir Amca ve onların misyonunu devam ettiren Bülent Eczacıbaşı, Faruk Eczacıbaşı ve değerli eşleri Oya ve Füsun Hanımlar.

Teşekkürler Eczacıbaşı Ailesi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.