Hava Durumu

Teşekkürler SÜTAŞ ve Hadi Uludağ İçecek

Yazının Giriş Tarihi: 02.10.2021 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.10.2021 08:00

Plastik kirliliği hem Türkiye'de hem de dünyada giderek büyüyen bir sorun haline geliyor. Bu sorunun Türk iş dünyasının somut çözümleriyle önüne geçmeyi hedefleyen İş Dünyası Plastik Girişimi (İPG), 2019 yılının Kasım ayında Global Compact Türkiye, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve TÜSİAD tarafından gönüllülük esasına dayalı bir iş birliği olarak doğdu.

Kısaca İPG hedefleri arasında şunlar bulunuyor:

"Özel sektör kuruluşlarının plastik meselesine yönelik somut eylemlerini teşvik eder. Mevcut çalışmaları Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA'lar) doğrultusunda bir araya getirir. Farkındalığı ve iş birliğini artırır. Savunuculuk yapar."

PLASTİK TAAHHÜTLERİ RAPORU

İPG geçenlerde İş Dünyası Plastik Girişimi Plastik Taahütleri Raporu'nun lansmanını yaptı. İPG'nin oluşumdaki aktörlerden biri olan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) yönetim kurulunda aynı zamanda SÜTAŞ Yönetim Kurulu Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı olan Duygu Yılmaz da bulunuyor. Daha doğrusu Bursa'dan olan tek isim. Rapor İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) tarafından hazırlandı.

"Plastik Taahhütleri Raporu Lansmanı"nda İPG'ye bugüne kadar toplam 47 şirket imzacı olurken 7 farklı sektörden imzacı 34 şirket sektörel asgari gerekliliklere uyumlu olarak belirledikleri taahhütleriyle plastik azaltımında 43 bin tonluk bir kümülatif etki yaratmayı hedefliyor.

Taahhüdünü açıklayan şirketler şunları taahhüt etmekte:

" 18 şirket tek kullanımlıktan yeniden kullanım modeline geçecek. 29 şirket tek kullanımlık, problemli ve gereksiz plastik ambalajı ortadan kaldıracak. 20 şirket geri dönüştürülmüş, sorumlu yönetilen ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen plastik içeriği kullanacak. 18 şirket yüzde 100 tekrar kullanılabilir, geri dönüştürülebilir veya kompostlanabilir ambalaja geçecek."

Lansmanın Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ tarafından modere edilen "Başkanlar Paneli"nde İPG'nin kurucusu Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski konuştu.

Etkinliğin kapanış konuşmasını Plastic Ocean Generation Vakfı Kurucusu, A Plastic Ocean Belgeseli Yapımcısı Jo Ruxton vardı.

SKD Proje Yönetici Şeyda Dağdeviren Hill'in moderatörlüğünde Ruxton konuşmasında "Şimdiye kadar yaptığımız en çılgınca şey, tek kullanımlık ürünleri plastikten üretmekti. Bunun nedeni plastiklerin hem doğaya meydan okumak için tasarlanması, hem de diğer malzemeler gibi doğada parçalanamayışı. Bunları öylece göz ardı edemeyiz, çünkü söz konusu plastik olunca doğada kaybolma diye bir kavram mevcut değil" ifadelerine yer verdi.

BURSALI ŞİRKETLER

Uluslararası Ortak Vizyon sektörel asgari gerekliliklerini sağlayacak şekilde taahhüt veren 34 şirket arasında bir de Bursa firması var. SÜTAŞ bu taahhütü veren Bursa'dan tek şirket.

Ayrıca Uluslararası Ortak Vizyon'u destekleyerek İPG imzacısı olan 13 şirket arasında da Uludağ İçecek var. Şimdi Uludağ İçecek'i Uluslararası Ortak Vizyon'u destekleyerek İPG imzacısı olmak statüsünün dışında; Uluslararası Ortak Vizyon sektörel asgari gerekliliklerini sağlayacak şekilde taahhüt veren şirketler arasında görmek istiyorum. Kendileri yıllardır Geri Dönüşüm konusunda büyük uğraşlar veriyor.

SÜTAŞ ve ULUDAĞ İçecek, Bursa'da kurulmuş ve yüzde 100 milli sermayeli aile şirketleri olarak sektörlerinin en önemli aktörleri.

SON SÖZ

Duyarlılığınız için ve çabalarınız için teşekkürler SÜTAŞ, hadi Uludağ İçecek bu konuda bir adım daha ileriye.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.