Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tezel: Dişi hayvan kesmeyin

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2017 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2017 07:49

Kurban Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, ülkedeki hayvan varlığının devamını sağlamak açısından, vatandaşların Kurban Bayramı'nda dişi hayvan kesmekten kaçınmasını istedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri'nden alınan verilere göre geçen yıl Kurban Bayramı'nda 924 bin büyükbaş ve 2 milyon 940 bin küçükbaş hayvan kesildi.
Yine istatistiklere göre ülkemizde kişi başı yıllık kırmızı et tüketimi 15 kilo. Gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık -domuz eti hariç- kırmızı et tüketimi ise ABD'de 36 kilo, AB'de 18 kilo. Bu alandaki dünya ortalaması ise 11 kilo.
Türkiye'de 2015 yılında 1 milyon 149 bin ton, 2016 yılında 1 milyon 173 bin ton kırmızı et üretildi. Geçen yıl üretilen 1 milyon 173 bin ton kırmızı etin 1 milyon 60 bin tonu sığır, 113 bin 500 tonu koyun-keçi, kalanı manda eti. Bu miktarda eti elde etmek için yılda 9 milyon 750 bin adet hayvan kesiyoruz.
Yıllık kırmızı et üretim miktarının en az 1,5 milyon tona çıkması gerektiğini vurgulayan SETBİR Başkanı Tarık Tezel, bu hedefe ulaşmak için yeterli hayvan kaynağına sahip olabilmek gerektiğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bugün Türkiye'de kırmızı ette yeterli hayvanımız yok. Her yıl 50 bin baş ile 500 bin baş arasında değişen miktarlarda besi sığırı ithal ediyoruz. Eğer kendi hayvan kaynağımızı geliştiremezsek bu ithalat yarın da devam edecek. Dolayısıyla her halükarda, bugün 80 milyon olan, 2023'te 84 milyon, 2050'de 93 milyon olması öngörülen nüfusumuzun kırmızı et kaynaklı hayvansal protein ihtiyacını karşılayabilmek için hayvan sayımızı artırmak, bunun için de hayvancılığa yatırım yapmak şart."

*BOSB tekstil kümelenmesi

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), üyelerinin rekabet edebilirlik seviyelerini geliştirmek adına kümelenme faaliyetlerine önem vermekte.
Bu kapsamda Türkiye ekonomisinin en önemli sektörleri arasında yer alan tekstil ve konfeksiyonu, global pazarlarda söz sahibi yapmak amacıyla çalışmalarına aralıksız devam eden BOSB tekstil kümesi, bu kez de rotayı Güney Afrika'ya çevirdi.

Ekonomi Bakanlığı'nın destekleriyle çalışmalarını sürdüren ve 20 kişilik bir ekiple Güney Afrika'ya çıkarma yapan BOSB tekstil kümesi, çeşitli işbirliği temaslarında bulunmak adına Johannesburg ve Cape Town'a giderek, işbirliği olanaklarını masaya yatıracak.
BOSB tekstil kümesinde küme üyesi 10 farklı firmadan yaklaşık 20 kişi bulunmakta.
Bu heyet, iki ülke arasındaki ticarette gerekli olan kurallar hakkında da karşılıklı bilgi alışverişinde bulunacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.