Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tohum ve Nilüfer Tohum Takas Şenliği

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2019 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2019 08:07

Medeniyetlerin başkenti Anadolu toprakları aynı zamanda dünyanın ilk tohumlarının yeşerdiği toprakların başında gelir. Ve bu topraklarda bize atalarımızdan gelen bu binlerce yıllık mirasın bir kısmı da bu tohumlardır.
Yıllar boyunca ülkemizde uygulanan yanlış tarım politikaları günümüzün deyimiyle yerli ve milli olan tohumlarımızın yüzde 95'ini kaybetmiş durumdayız.
Günümüzde korumaya çalıştığımız sadece kalan yüzde 5 oranında bir ata tohumuna sahibiz. Bu tohumlarda büyük uluslararası şirketlerin, Türkiye'nin imza attığı uluslararası anlaşmaların ve uyum yasalarının tehdidi altında bir bir yok olmaktadır. Gerek AB uyum yasaları gerekse, çıkarılan tohum yasaları karşısında doğal tohumlarımızı korumak, atalarımızın emanetine sahip çıkmaktır. Bunun için ülkemizin çeşitli bölgelerinde tohum bankaları kurulması şarttır.
Nilüfer Belediyesi her yıl düzenlediği "Nilüfer Tohum Takas Şenliği"nin beşincisi geçenlerde yapıldı. Bu şenlikte yüz binlerce yerel tohum, Türkiye'nin dört bir yanında toprakla buluşmak için el değiştirdi.
Bilindiği gibi Nilüfer Belediyesi ekolojik tarım yaygınlaşması ve yerel tohumun korunup, gelecek kuşaklara aktarılması için önemli çalışmalar yapıyor. Bu şenlik de bu çalışmaların bir parçası.

ERDEM NE DEDİ?

Şenliğe katılan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, bugün, geleceğe olan borcumuzu kısmen de olsa yerine getirmiş oluyoruz, diyerek şunları söyledi:
"Böylelikle, sürdürülebilir bir yaşam için büyük katkı sağlayan buluşmamız, yaygınlaşıyor, farkındalık, kentin hatta ülkemizin dört bir yanına yayılıyor. Bu buluşmada, çok fazla emek, alın teri ve en önemlisi yerele, sürdürülebilir tarıma yönelik büyük sevgiyle gerçekleştirilen örnek bir işbirliği var. Aslında bugün burada, geleceğe olan borcumuzu kısmen de olsa yerine getirmiş oluyoruz"

KİMLER VARDI?

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve EKODER işbirliğiyle bu yıl da düzenlenen "Tohum Takas Şenliği" Konak Kapalı Pazar Alanı'nda gerçekleştirildi.
Etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP eski Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Büyük Birlik Partisi Nilüfer İlçe Başkanı Mustafa Aydın, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Bursa'nın yanı sıra çeşitli illerden gelen çiftçiler, kurum ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile tohum gönüllüleri katıldı.

EKO SHOW RİTİM

Nilüfer 5. Tohum Takas Şenliği'ne katılanlar arasında Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nin temizlik işçilerinin oluşturduğu "Eko Show Ritim Grubu" da vardı.
Bu grup yaptığı gösterisiyle katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Eko Show Ritim Grubu'nu kutlayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Tepebaşı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Alev Kulaç'a teşekkür ederek çiçek verdi.
Nilüfer 5. Tohum Takas Şenliği'nde, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve EKODER gönüllülerinin hazırladıkları 25 çeşitten, toplam beş bin paket tohum, katılanlara ücretsiz olarak dağıtıldı.
Etkinlikte, çeşitli il ve ilçelerden gelen kurum, dernek ve tohum gönüllüleri de, ellerindeki yerel tohumları takas etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.