Hava Durumu

Toyota ve Toyota Woven City

Yazının Giriş Tarihi: 04.03.2021 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.03.2021 07:53

Bir sanayi kuruluşu düşünün, o kuruluş içinde yaşadığı şehre adını vermiş. Bu çok sık görülen bir şey değil. Toyota(Toyoda), Japonya'nın Aichi bölgesinde bulunan bir şehir. Nagoya şehrinin doğusunda yer almakta. Yüzölçümü 918.32 km² olan şehrin nüfusu Mayıs 2015 tarihi itibatttrı ile 420,076.

Toyota, önceleri Koromo adıyla bilinmekte olup 1951 yılında şehir statüsü alır. 1959 yılında şehrin adı en büyük işvereninin adı olan Toyota ile değiştirilir. Ayrıca şehirde 45000 kişilik Toyota Stadyumu da bulunur.

TOYOTA'NIN ÖYKÜSÜ

Toyota'nın öyküsü, Sakichi Toyoda'nın 14 Şubat 1867'de Shizuoka, Kosai'de doğması ile başlar. Bir çiftçi ailenin oğludur. Sakichi Toyoda 19. yüzyıl sonlarında Japonya tekstil endüstrisi için bir devrim olan Japonya'nın ilk otomatik dokuma tezgahını icat eder. Sakichi Toyoda, 1918 Ocak ayında Toyoda iplik ve dokuma fabrikasını kurar. Süreçte kendisi gibi bir mucit olan oğlu Kiichiro da ona katılır.

Sakichi Toyoda, geleceği otomotivde görür. Oğlu Kiichiro, Amerika ve Avrupa'yı gezer, otomotivi inceler. Kiichiro, babasının otomatik dokuma tezgahının patentinin satılmasından elde ettiği £100,000'un çoğunu kullanarak, 1937 yılında Toyota Motor Corporation'u (TMC) kurar.
Şimdi ise Toyota'nın başında Sakichi Toyoda'nın büyük torunu aynı zamanda Takashimaya mağazalar şirketi Shinshichi Iida'nın kurucusu Akio Toyoda bulunur.
Toyota, için sekiz uğurlu bir sayıdır. Çünkü Toyota, Japon hecesi Katana'da sekiz vuruş ile yazılır.

TOYOTA WOVEN(ÖRGÜ) CİTY

Toyota Başkanı ve CEO'su Akio Toyoda'nın başlattığı girişimle bir Toyota Woven(örgü-dokuma) şehri kuruluyor. Bir süredir devam eden projenin temeli 23 Şubat 2021'de Akio Toyoda, diğer aile mensupları ve Toyota üst düzey yöneticilerinin katılımı ile yapıldı. Tören kendi dini ritüelleri ile başladı. Önce topraktan izin alındı. İlginç bir törendi. Woven kelimesi dokuma-örgü anlamında ama burada yeni bir akıllı şehir inşa edilirken; geleceğin yaşamı dokunacak veya örülecek.

Şehirde 2 bin kişi yaşayacak. Tam anlamı ile akıllı bir şehir. Toyota, bu şehirde otonom araçlarını, yenilikçi sokak tasarımlarını, akıllı ev ve robot teknolojilerini ve yeni mobilite ürünlerini test edecek. Bütün bu testler sırasında şehirde yaşayan insanlar günlük rutinlerini sürdürecek.

Önceki gün İstanbul'da Tofaş kurucu müdürlerinden, Tofaş Spor Kulübü kurucusu, Koç Holding'in eski yöneticilerinden ve Yalın Enstitü'nün kurucusu Yalçın İpbüken ile bir çalışmamız vardı. O çalışmanın arasında bana bu törenin videosunu gösterdi. Tören ve projeden çok etkilendim, sizlerle paylaşmak istedim.

Dünyanın hareketlilik konusuna adanmış ilk kentsel kuluçka merkezi olan Toyota Woven City, Toyota Motor Corporation ve BIG-Bjarke Ingels Group iş birliğinde Fuji Dağı'nın eteklerinde Shizuoka'daki Susono şehrinde 175 dönümlük eski bir fabrika tesisinde hayata geçiyor.

Şehir, karbon nötr bir seviyeye ulaşmak için güneş enerjisi, jeotermal enerji ve hidrojen yakıt teknolojisini kullanacak.

Hareketlilik, otonom sistemler, hidrojenle çalışan altyapı ve endüstriyle işbirliğini test etmek ve bu konuda ilerleme sağlamak amacıyla yaşayan bir laboratuvar olarak tasarlanan Toyota Woven City, toplulukları tarih ve doğaya temellenen teknolojinin sağladığı bir gelecekte bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Arkitera'daki bilgilere göre The Woven City'de, daha güvenli ve yaya dostu ulaşım ağı olması için çeşitli hareket hızlarına uygun, esnek bir sokak ağı tasarlanmış.

Sokaklar, daha hızlı otonom araçlar için optimize edilmiş birincil caddeden başlayarak üçe ayrılıyor.

Sürücüsüz, temiz, çok amaçlı bir araç olan Toyota e-Palette, nakliye ve teslimat hizmetleri ile mobil perakende, gıda, klinikler, oteller ve çalışma alanları için kullanılacak.

Rekreasyonel sokak, bisiklet, scooter ve Toyota's i-Walk gibi mikro-ulaşım çözümlerine ayrılmış.

Üçüncü sokak ise yayalar için ayrılmış, bitki örtüsü ile kaplı doğrusal bir park.

SON SÖZ

Neden kentimizde de böyle fütürist bir model hayata geçirilmesin?

İnanın bunu hayal edecek teknik insanlar ve bunu kavrayacak siyasetçilerimiz, yerel yöneticilerimiz var.

Geleceğe hoşgeldiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.