Hava Durumu

TSKB'den ödüllü yarışma

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2020 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2020 08:14

Sağlıklı Kentler Birliği "Sürdürülebilir Kalkınma" ve "Sürdürülebilir Kentler Yaratmak" için yapılmış bir düzenlemedir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Sağlıklı Kentler Projesi küresel bir harekettir. Sağlıklı kent, halk sağlığı ve kentsel tasarım kavramları, politikanın insan sağlığı üzerindeki etkisine vurgu yapmak için kullanılan kavramlardır.

Yaklaşık 90 kent DSÖ Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı üyesidir ve toplamda 30 ulusal sağlıklı kentler birliğinin 1400 kentin üyeliğine sahiptir.
DSÖ Avrupa Bölge Ofisi'nin eşgüdümünde süren Sağlıklı Kentler Projesi 5 yıl süren fazlardan oluşur. Her yıl haziran ayında önceden belirlenmiş bir ülkenin ev sahipliğinde ve DSÖ Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı yönetiminde "Yıllık İş ve Teknik Toplantısı" düzenler.

TARİHSEL SÜREÇ

1996 Habitat II, 2002 Johannesburg Yerel Yönetimler Zirvesi ve WHO (DSÖ)'nün 2000 Milenyum yılı deklarasyonun ana temaları, hep "Sürdürülebilir Kentler" oldu. Böylece etkili yerel yönetimler sağlamak, ulusal-bölgesel-yerel ortaklıklar kurmak ve sağlık temelli stratejiler üretmek vizyonu ile yola çıkıldı. 2003 yılında Belfast da yayınlanan kentlerin politik temsil-cilerinin imzaladığı ve Dünya Sağlık Örgütü' nün onayladığı deklarasyonda da; "Uluslar-arası birlikteliği ve ilişkileri güçlendirmek için kentler ve bölgeler arasında kaynakların, bilginin ve tecrübelerin paylaşılması gerektiği" vurgulandı.

TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ

Tüm bu deklarasyonlara imza atmış, Türkiye'den ilk Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Şehirler Projesi üye kenti olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de Sağlıklı Kentler Birliği kurulması ve geliştirilmesi için öncülük etti.
3 Şubat 2005 Perşembe günü, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Tayyare Kültür Merkezi'nde Sağlıklı Kentler Birliği Kuruluş Toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin 21 oy ile Birlik başkanlığına seçildi ve ilk başkanı oldu.
Böylece Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin temelleri atıldı. 22.12.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Birlik Tüzüğü İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandı ve yürürlüğe girdi.

TSKB'DEN PARA ÖDÜLLÜ YARIŞMA

Şu anda Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği başkanlığını, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yapıyor. Birlik bir de yarışma düzenliyor.
Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması, 74 üyesi bulunan SKB tarafından her yıl düzenleniyor. Sağlıklı şehir projelerinin üretilmesini özendirmek hedefiyle organize edilen yarışmada; sosyal sorumluluk, sağlıklı yaşam, sağlıklı şehir planlaması ve sağlıklı çevre kategorilerinde projeler sunan belediyeler bu yıl ilk kez para ile ödüllendirilecek.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği (SKB), 2020 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması başvurularını almaya başladı. Yarışmanın seçimler nedeniyle 2019 yılında gerçekleştirilemediğini hatırlatan TSKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Bu yıl üye belediyeler arasındaki rekabeti artırmak için yarışmaya yeni bir uygulama daha getirdik. Büyükşehir belediyeleri haricindeki Büyükşehir ilçe belediyeleri, il belediyeleri ve ilçe belediyelerine her kategoride elde ettikleri başarılar için para ödülü vereceğiz. Tüm üyelerimizi 11.'si düzenlenecek yarışmaya katılmaya davet ediyorum" dedi.
SKB'ye üye belediyeler, 2020 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması için başvurularını 8 Mayıs tarihine kadar yapabilecek. Sonuçlar, 16 Haziran tarihinde jüri üyeleri tarafından belirlenecek. Birinci olan projelere ödülleri, SKB'nin ekim ayında yapılacak 34. olağan meclis toplantısında ilgili belediye temsilcilerine takdim edilecek. Yarışmada projeler; Büyükşehir, Büyükşehir ilçeleri, il ve ilçe belediyeleri olarak ayrı ayrı değerlendirilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.