Türkiye'de yaşayan 83 milyondan fazla insanın yaklaşık yarısını (%49,6) kadınlar oluşturmaktadır. Ama genele baktığımızda kadınlar farklı alanlardaki -siyasetten, iş dünyasına kadar uzanan yelpazede- temsili ne yazık ki bu oranın çok altıdadır.
Çok uç birkaç örneğin dışında tüm çocukları kadınlarımız yetiştirir. Onları kişiliklerinin oluşmasında, bu nedenle kadının büyük payı vardır. Bugün kadına şiddetten, kadın cinayetlerine uzanan yolculukta bu noktada çocuğun yetiştirilme biçiminin de -alanın uzmanı değilim ama, bir akademisyen gözlüğü ile baktığımda- önemli payı olduğu düşüncesindeyim.
İşte bu nedenle kadının eğitim düzeyi, dünya görüşü, adalet anlayışı doğrudan çocuğuna geçer. Kuşkusuz çocuk bir bağlamda bunu süzgecinden geçirir ama kişilik gelişimi dönemlerinde oluşan kişiliğin bazı temelleri burada atılır.
Bu nedenle kadın önemlidir. Değerlidir. Binlerce yıllık geleneğimizde kadının önemli bir yeri vardır. Türkler’de kadın hatundur, avrat değildir. Bir söylemle “Kadın, üreten, çoğaltan, hayat verdiği insana saygı duyan, sevgi dağıtan, hakkı, hukuku bilen, adaleti oluşturan koca bir evrendir.”
Kadınımıza, kadınlarımıza demiyorum, kadına avrat bakışı toplumumuza yerleştiğinden beri kadın değersizleştirilmiş, ikinci sınıf insan muamelesi görmüş, özellikle din kisvesi altında (gerçek din adamlarını tenzih ediyorum) verilen saçma sapan fetvalarla “Okutulmalarına karşı çıkılmış, cenazeye gelmelerine karşı çıkılmış, zorla çocuk yaşta evlendirilmelerine doğal bakılmış, bir araç gibi algılanmış, v.d. saçma söylemler dile getirilmiş”tir.
Bu açıdan kadınla ilgili her sivil toplum kuruluşunun yaptığı çalışmaları çok değerli buluyorum. Hele hele buna ülkemizin kurtarıcısı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bize armağanı olan Cumhuriyet’in 99. yılı kutlamaları katılınca bir kat daha önemsiyorum.
CUMHURİYET BALOSU’NDAN NOTLAR
Cumhuriyet’imizin 99. yılı kutlamaları çeşitli sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği balolar ve ödüllerle devam ediyor.
Bu yıl Bursa’da bu bağlamda bir ilk gerçekleşti. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Bursa Şubesi ve Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi ortaklaşa bir Cumhuriyet Balosu düzenlediler. Balo Nilüfer Ramada Otel’de yapıldı.
Açılış konuşmasını Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi Başkanı Aylin Sabancı ve Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi Başkanı Tijen Sözeri yaptı. İki başkan da konuşmalarında ilk kez ortaklaşa bir Cumhuriyet Balosu’nda bir araya geldiklerine vurgu yaparak, Cumhuriyetin kazanımlarından ve kadının rolünden söz ettiler.
Bu arada TÜKD Bursa Şubesi kurucularından İbtihal Odman da kısa bir konuşma yaptı.
Daha sonra Atatürk’ün hatıraları ile ilgili olarak Doç. Dr. Betül Batır bir konuşma yaptı. Onu Bursa Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behçet Kemal Yeşilbursa’nın konuşması izledi.
Gecede emekli öğretmenlerden Nursel Kısacık hocam Süleyman Apaydın’ın “Yıkın Heykellerimi” şiirini okudu.
Bu arada geceye katılanlar arasında Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer de vardı.
Etkinlikte Cumhuriyet Dansı, Vals Orkestrası ve Cemil Candere de yer aldı. Finalde Cumhuriyet Pastası kesildi.
Gecenin sponsorluğunu ise Final Eğitim Kurumları yaptı. Onlara da destekleri için teşekkür ediyorum.
TÜKD VE TKB HAKKINDA
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ( TÜKD ) 19 Aralık 1949 tarihinde Türkiye Cumhuriyetinin ilk ve önder üniversite mezunu kadınları tarafından kuruldu.
Kurucu üyeleri “Süreyya Ağaoğlu, Sara Akdik, Şevket Fazıla Giz, Nüzhet Gökdoğan, Remziye Hisar, Nebahat Karaorman, Müfide Küley, Türkan Rado, Pakize Tarzi, ve Beraat Zeki Üngör.” oldu.
Derneğin Bursa Şubesi 1990 yılında Aytaç Toker başkanlığında açıldı.
Bursa Şubesi Ocak 2022’de yeni yönetimini belirledi. Aylin Sabancı, 3 yıl boyunca derneğin başkanlığını yürütecek.
Türk Kadınlar Birliği 7 Şubat 1924 tarihinde Kadınlar Halk Fırkası’nın kuruluşunun resmen tanınmaması üzerine kurulmuş bir dernektir. Bunun üzerine kadınlar, Kadınlar Halk Fırkası tüzüğünde yaptıkları değişikliklerle siyasal nitelik taşımayan bir cemiyet hüviyetinde 7 Şubat 1924’te “Türk Kadınlar Birliği”ni kurdular.
Türk Kadınlar Birliğinin Bursa şubesi, 1949'da Dr. Behiye Olgaç'ın, girişimleriyle açıldı. İlk dönem yönetim kurulları üyeleri arasında Hasibe Özeken, Şermin Vardar, Nezihe Sanal, Rahmiye Malcıoglu, Mesude Eken, Nezahat Özsöztürk ve diğer kişiler görev aldılar. Ancak 1960 öncesinde Behiye Olgaç'ın politikaya atılması nedeniyle çıkan bazı anlaşmazlıklar üzerine şube kapanmak zorunda kaldı.
Birliğin Bursa Şubesi ikinci kez 1991 yılında Zerrin Şahinoğlu başkanlığında, Günay İzer, Prof. Ülkü Özalp, Tamay Akan, Ayşe Kaya, Fatma Aydemir ve Şükran Aşlar tarafından kuruldu.
SON SÖZ
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi Başkanı Aylin Sabancı ve Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi Başkanı Tijen Sözeri’ye ve çalışma arkadaşları ile katkı koyan üyelerine bu güzel Cumhuriyet Balosu için teşekkür ediyorum.
Yazımı Yıkın Heykellerimi şiirinin son dizeleri ile bitiriyorum:
“Fazla geldiyse size, Hürriyet cumhuriyet
zlemini çekiyorsanız, Saltanatın sultanın
Hala önemini anlayamadıysanız, Millet olmanın
Kul olun, Ümmet kalın, Fetvasını bekleyin şeyhülislamın
Unutun tüm dediklerimi, Yıkın diktiğiniz heykellerimi
Rahat bırakın beni.”