Hava Durumu

TÜKD ve 19 Mayıs’ta 19 Kadın

Yazının Giriş Tarihi: 12.05.2022 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.05.2022 08:07

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD),  Atatürk İlke ve Devrimleri’ni benimseyen Üniversite mezunu kadınlar tarafından 1949 yılında “Türk kadınını yurtiçi ve yurtdışında en iyi şekilde temsil etmek” amacıyla kuruldu. Derneğin kurucu üyeleri şu isimlerden oluşuyordu:

“Süreyya Ağaoğlu, Sara Akdik, Şevket Fazıla Giz, Nüzhet Gökdoğan, Remziye Hisar, Nebahat Karaorman, Müfide Küley, Türkan Rado, Pakize Tarzi, ve Beraat Zeki Üngör .”

Dernek 1955 yılında  “Uluslararası Üniversite Mezunu Kadınlar-GWI”  asil üyesi oldu. 1975 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Dernek isminin başına Türk ünvanını aldı. Üniversiteli Kadınları yurt içinde ve yurt dışında başarıyla temsil eden dernek 2002 yılından itibaren  “Avrupa Üniversiteli Kadınlar-(UWE)” birliğine üye oldu ve faaliyetlerini genişleterek sürdürdü. GWI’ın 5 başkan yardımcısından birisi Türk’tür

Genel Merkezi İstanbul’da olan TÜKD’nin Türkiye genelinde 26 şubesi bulunur. Derneğin Bursa Şubesi 1990 yılında sevgili Aytaç Toker başkanlığında açıldı.

Bursa Şubesi Ocak 2022’de yeni yönetimini belirledi. Üç yıllığına yeni yönetimde şu isimler görev alacak:

“Aylin Sabancı(Başkan), Şirin Yenginer (Başkan Yardımcısı), Nalan Tüzel (Sekreter), Burcu Burkay (Sayman), Rezan Altunbaş, Ebru Akçalı, Ezgi Türk.”

SABANCI NE DEDİ?

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi Başkanı Aylin Sabancı çalışmaları ile ilgili şunları anlattı:

“Derneğimiz, toplumun aydınlanması,  kız çocuklarının ve kadınlarımızın çağdaş koşullar altında eğitilmesi, kadınlarımızın iş ve meslek sahibi olmalarına destek olunması, kadınların karar verme mekanizmalarında yer almaları, üniversite öğrencisi genç kızlarımıza burs vermek, onları sosyal ve iş yaşamına hazırlamak gibi kadını ilgilendiren her alanda faaliyetler düzenlemektedir.

Türkiye genelinde üniversiteli kadın kimliğini bilinçlendirecek ve farkındalığını arttıracak projeler geliştirmek ve uygulama noktasından hareketle yola çıktık.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şube olarak 19 Mayıs gibi anlamlı bir tarihte, özel bir çalışmaya imza atmak istiyoruz.”

19 MAYIS’DA 19 KADIN-BURSA’NIN ZAMANSIZ KADINLARI

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi bu özel günde “19 Mayıs Mayıs’da 19 Kadın” temalı bir etkinliği hayata geçirecek. Bursa’nın çok yakından tanıdığı, Atatürk ile ilgili yaptığı çalışmalar ve yazdığı kitaplarla adını ve kentimizin adını ulusal düzeyde de duyuran Atatürk Araştırmacısı İlknur Güntürkün Kalıpçı özel bir çalışma hazırladı.

Bu çalışma ile ilgili olarak Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şube Başkanı Aylin Sabancı şunları söyledi:

'19 Mayıs’da 19 Kadın’ teması ile araştırmacı-yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı‘nın anlatımıyla Cumhuriyet tarihinin ilklerine imza atan yaşadıkları çağın ötesine uzanan ‘Zamansız Kadınlar’ımızın başarı hikayelerini ‘Bursa’nın Zamansız Kadınları’nın temsili ile aktaracağız.

Bu interaktif konferans etkinliğini günümüzün, “Bursalı Zamansız Kadınları” aracılığı ile aktarmayı seçtik. Bu sayede hepimizin hafızalarında yer eden ilklere imza atmış zamanın kadınlarının bilinirliğine günümüz Bursa’sında aynı minvalde mücadele eden kadınlarımızın zaman koridorunda buluşmasını amaçladık.

Böylece hem ilklere imza atan Ata kadınlarımızı onurlandırmak hem de yeni nesillere tanıtarak gittikleri yoldan ilham veren bir kreativite oluşturmak, bu vesile ile de Bursa’yı yeni profilden ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ bakışıyla desteklemeyi hedefledik.

Etkinliğin tüm katkıları üniversite öğrenimlerini üstlendiğimiz kız çocuklarına aktarılacaktır. Üniversite’de okuyan bursiyerlerimizin umutları ve yararına gerçekleştireceğimiz etkinliğimize tüm Bursa’lıları bekliyoruz.

Gelin bir ilke imza atan Bursa’mızın zamansız kadınlarını hatırlayalım, daha yakından hep birlikte tanıyalım ve onurlandıralım.”

Ben bu köşeden Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi’ne başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.