Hava Durumu

Turgut Bulut'un ardından

Yazının Giriş Tarihi: 04.08.2020 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.08.2020 07:47

Turgut Bulut, 1 Temmuz 1926'da doğdu. Doğduğu ayın son gününde 2020'de aramızdan ayrıldı. Kendimi bildim bileli avukat olarak bildiğim bir isimdi. Zaman içinde onu tanıma, onunla sohbet etme, yemek yeme ve evinde ağırlanma onurunu yaşadım. Onunla aynı liseyi Bursa Erkek Lisesi'ni bitirmiştik.

Turgut Bulut, herkese nasip olmayan dolu dolu bir hayat yaşadı. Hayatının her döneminde içinde bulunduğu topluma katma değer yaratmaya çalıştı. Bursa hukuk dünyasında, iş dünyasında, eğitim dünyasında ve Bursa sosyal yaşantısında saygın bir isim ve izler bıraktı. Kurduğu Pazartesi grubunun bazı toplantılarına katılmıştım.

AVUKAT CÜPPELERİ VE BULUT

Avukatlar bir cüppe giyerler. Bu cüppenin yeşil kısmı hukuk davalarını, kırmızı kısmı ceza davalarını temsil eder. Kamu hizmeti olduğundan cüppenin cepleri, bağımsız olduğundan düğmeleri yoktur. Siyah rengi yasaların otoritesini, sarı rengi ise adalete hizmeti temsil etmektedir.

1980 yılına kadar avukat cüppeleri tamamen siyahtı ve hiçbir renk yoktu. 1980 sonrasında Türkiye Barolar Birliği üyesi olan dönemin Bursa Barosu Başkanı Turgut Bulut ağabeyiğimiz, bu konuyu TBB'de gündeme getirir.
Daha sonra Bursa'ya gelir ve Kadri Şankaya'yı bulur. O dönem bu tür kumaşlar sadece Şankaya'nın fabrikasında üretilmektedir. Ve Bursa'da üretilen, şu anda bildiğimiz cübbeler tüm Türkiye'ye kentimizden dağılır.

Şu andaki avukat cüppelerinin ilk modelleri Turgut Bulut ve Kadri Şankaya'nın eseridir.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ GÜÇLENDİRME VAKFI

Gerek Bursa(Uludağ) Üniversitesi'nin kuruluşuna, gerekse 1976 yılında kuruculuğunu yaptığı Bursa Üniversitesi Güçlendirme Vakfına büyük emekler verdi.

Vakfın 46.Olağan Genel Kurul Toplantısı, 25 Mart 2019 günü saat:16:00'da Rektörlük B salonunda yapılırken, Turgut Bulut o gün mütevelli heyeti üyelerine vakfın kuruluş öyküsünü anlatır. Ardından da toplantının sonunda şu kısa söylemde bulunur:

"Yaşım gereği bir sonraki toplantıya katılamayabilirim. Bu nedenle sizlere veda ediyorum. Vakfa sahip çıkmanızı istiyorum. Vakıf senedimizde Atatürkçü nesiller yetiştirmek şartımız vardır. Bu şartı yerine getirmeyi sürdürün. Hepinize sağlık ve mutluluk dilerken Allah'a ısmarladık diyorum."

Onun arzularından birisi büyük emekler verdiği Bursa Üniversitesi Güçlendirme Vakfı'nın öyküsünü kitaplaştırmaktı. Birçok hayalini gerçekleştirdiği bu dünyadan, bu hayalini gerçekleştiremeden ayrıldı.

Bursa'nın bir büyüğüydü.

Mekanı cennet olsun. Başta eşi Tomris Bulut olmak üzere Bulut Ailesi'ne başsağlığı diliyorum

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.