Hava Durumu

Turizm Haftası ve Hasan Eker

Yazının Giriş Tarihi: 16.04.2020 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2020 07:54

Bu hafta turizm haftası. Ülkemizde turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla, her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında ülke çapında çeşitli etkinlikler düzenleniyordu.

Kuşkusuz bu yıl ki turizm haftası, hem turizmin, hem de ekonominin her alanının olduğu gibi Korona'ya kurban gitti. Turizm konusunu TURSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Saymanı, aynı zamanda da BURKON YKB Hasan Eker ile konuştuk. O turizm konusuna sıkça karşılaşmadığımız bir pencereden de farklı bir bakışla baktı.

EKER NELER DEDİ?

Turizme tek bir bakış açısı ile bakılmaması gerektiğini, bu konunun değişik boyutları olduğunu, ancak bütünsel bir persfektifle bakıldığında, Türkiye'nin turizm alanındaki gerçek potansiyelinin görülebileceğini ve ortaya çıkartılabileceğini belirten Hasan Eker şunları söyledi:

"Ülkemizde gerek toplum olarak, gerek kamu olarak, gerekse sektörün profesyonelleri olarak turizmin gerçek değerinin ne olduğunun farkındalığını tam anlamı ile yaşadığımızı düşünmüyorum.

Turizmin ana hammadesi doğal ve çevre ürünlerimiz, tarihi ve arkeolojik değerlerimizdir. Bunların hiçbiri dışardan ithal edilmez, millidir, yerlidir ve aynı zamanda da evrensel değerlerdir. Bunları korumamız ve gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor. Bu arkeolojik değerlerin ortaya çıkartılması dışında, çevrenin korunması da büyük önem taşımaktadır.

Eğer ortaya çıkarılan tarihi değerler, korunamayacaksa, saklanamayacaksa hırsızların elinde kaybolup, gidecekse bunları ortaya çıkarmanın anlamı yok. Bir tarihi değeri, o değer ortaya çıkartıldıktan sonra, onun izlenebilir, ziyaret edilebilir hale getirilmesi, ona yol ile ulaşılabilmesi, onun dışında çevresine bazı ihtiyaçların karşılanabileceği butik yerlerin yapılması ve onun tanıtılması gerekiyor.

Ayrıca sahip olduğumuz doğal güzelliklerle dolu çevrenin korunması da çok önemlidir. Bu güzellikleri, bu doğal çevreyi görmeye gelen turistte bütün doğal güzellikler, ormanlar, yıkılmış her tarafın binalarla dolduğu bir yeri de sunmanın alemi yoktur.

Ülkemizin gelişmesi noktasında, ekonomimizin büyümesi noktasında, turizm büyük önem taşır. Çünkü turizm ile kendi sürdürülebilir ve milli ekonomimizi yaratıyoruz. Turizm bu açıdan en az yerli otomobil kadar değerlidir. Hiçbir biçimde başkasına bağlı değildir ve tekel olduğumuz bir alandır. Bu ülke dünyanın en güzel ülkesidir. Medeniyetlerin doğduğu topraklardayız. İmparatorluklara ev sahipliği yapmış topraklardayız.

Turizm ülkemizin ithalata dayanmayan, ülkemize net gelir getiren en önemli ihracat kalemidir. İstihdam ve tarıma etkisi en fazla olan sektörlerden biridir. Yani ülke ekonomimiz için vazgeçilmezdir. Geleceğimiz turizmdir. Turizm milli ekonomidir. Turizm dostluk ve barıştır. Ülkemizin gelişmesine katkı koyduğumuz için, Turizmci olarak mutlu ve gururluyuz.

Tüm meslektaşlarıma, turizm gönüllülerine, saygı ve sevgilerimi sunarım.

Dileğim turizm konusuna yukarıda sıralamaya çalıştığım bakış açısı ile de bakılması ve farkındalığının arttırılmasıdır."

SONSÖZ

Evet, Hasan Eker'in vurguladığı ve dikkat çektiği konular gerçekten önemli ve değerli konular. Bizler turizm olgusuna hep otel sayısı, yatak sayısı, gelen turist sayıları ve ekonomiye kattığı rakamsal değerler üzerinden bakıyoruz.

Halbuki bu yukarıda belirtilen açılardan da baktığımız zaman gerek yerel yönetimlerin, gerek ilgili bakanlığın ve devletimizin bu alanı öncelikli bir sektör ilan edip, yatırımlarını yerel ve genel yönetimlerin sağlıklı koordinasyonu ile hayata geçirmesi gerektiği ortaya çıkıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.