Hava Durumu

Türk Dünyası Şaheserleri konseri

Yazının Giriş Tarihi: 20.11.2021 08:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.11.2021 08:19

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından Merinos AKKM'de "Türk Dünyası Şaheserleri" konseri düzenlendi. Konser daha önce Edirne ve Tekirdağ'da düzenlenmişti.
Etkinlik 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa'da TÜRKSOY, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Büyükşehir Belediyesi, TRT Avaz, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ve Bursa Kültür A.Ş. işbirliğinde hayata geçirildi.

Bu konserler anımsanacağı gibi Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı anısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 'Yunus Emre ve Türkçe Yılı' ve de Nizami Gencevi'nin doğumunun 880'inci yılı anısına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından ilan edilen 'Nizami Yılı' kapsamında hazırlanmıştı.

YUNUS EMRE VE NİZAMİ GENCEVİ

Yunus Emre(1238-1328), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan ünlü tasavvuf ve halk şairidir. Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yavaşça dağılmaya ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde büyüklü küçüklü Türk beyliklerinin kurulmaya başlandığı 13. yüzyıl ortalarından 14. yüzyılın birinci çeyreğine kadar Orta Anadolu havzasında, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alan Sarıköy'de yetişmiş ve Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Tapduk Emre'nin dergâhında yaşamıştır. Unutulmaz dizelerinden biri de şöyledir:

"İlim ilim biImektir,

İlim kendin bilmektir,

Sen kendini bilmezsen,

Bu nice okumaktır."

Nizâmî-i Gencevî, Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu Gence doğumlu şairdir. Felsefe, edebiyat, astronomi, tıp, geometri gibi alanlarda çalışmalar yapmış bir 12. yüzyıl filozofu ve şairidir. Nizami, 1141'de Gence'de doğar. Asıl adı Cemaleddin Ebu Muhammed İlyas bin Yusuf'tur.

"Dünyaya fatih olmaz zulüm ve rezalet,

Yeryüzünün fatihi adalettir, adalet."

NOTLAR

Konsere Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yanı sıra Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan Kültür Bakanlığı İdari İşler Başkanı Akif Marifli, Azerbaycan TÜRKSOY Temsilcisi Elçin Gafarlı, İl Kültür Turizm Müdürü Kamil Özer, Türk devletlerinden Bursa'ya okumaya gelen öğrenciler ve Bursalı sanatseverler katıldı.

EKREM HAYRİ PEKER VE TAŞLARIN YOLCULUĞU

Ekrem Hayri Peker, kentimizin yakından tanıdığı bir isim. Kendisi Mustafakemalpaşa doğumlu ve bir kimya mühendisi. Gazetemizde de yazılar yazdı. Aynı zamanda Türki Cumhuriyetleri yakından tanıyan bir kişi. Uzun yıllar oralarda tekstil alanında çalışmalar yaptı.

Ayrıca kurmuş olduğu www.belgeseltarih.com sitesi ilgi ile takip edilen bir site. Sevgili Ekrem Hayri Peker ayrıca üretkenliğini yazdığı kitaplarla da sürdürmekte.

Peker'in son kitabı Taşların Yolculuğu, Bilge Baykuş yayınevi tarafından basıldı. Bu kitap Peker'in 18. kitabı. Kitapta ön Türklerin taş kültürünün, Taşbabaların(mezar taşı heykeller), kurganların(tahtadan yapılmış mezarlar), karızların(su toplama yöntemi) ve kümbet(anıt mezar) kültürünün izlerinin nerelere kadar yayıldığını; yazı ile ticaret arasındaki ilişkiyi, Sümer ön Türk ilişkisini, Anadolu'daki ön Türk izlerini bulmak mümkün.

Ekrem Hayri Peker'in Türki Cumhuriyetler, tarih ve tekstil üzerine yazmış olduğu çeşitli kitapları bulunmaktadır.

Kendisini kutluyorum. Üretkenliğinin devamını diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.