Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye 2023, UİB ve BUSİAD

Yazının Giriş Tarihi: 29.01.2018 08:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.01.2018 08:42

Türkiye gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında doğal kaynakları (Petrol, doğalgaz, kömür, kıymetli madenler v.b.) sınırlı bir ülkedir. Ve ülkemizin ithalatı, ihracatının üzerindedir. Bu da beraberinde dış ticaret açığı getirmektedir.
2023 yılında ilk 10 ekonomi arasında hedef koyan Türkiye'nin, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 2017 verilerine göre 718 milyar dolar büyüklüğü ile dünya ekonomisinde 18. sıradadır. Bu konu ulusal bir konudur ve siyasi malzeme yapılmamalıdır. Türkiye ekonomisi 2050 projeksiyonlarına göre (PWC'nin yaptığı) 4.3 trilyon dolar ile dünyanın 14. büyük ekonomisi (Satın alma gücü paritesinde-ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılaşmasını ortadan kaldıran para birimi dönüştürme oranı- 11. sırada olacak) olacaktır. Önemli olan bir hedef koymaktır. O hedef gerçekleşmedi diye bu konuyu argo deyimiyle kaşımak ülkemize ve kimseye uzun vadede bir şey kazandırmaz. Türkiye'nin hedefi vardır ve eninde sonunda bu hedefi yakalayacaktır. Neden mi?
Nedeni basittir. Ülkemizin tek şansı üretimdir. Bu noktada ülkemiz Avrupa'nın en kaliteli üretim merkezlerinden biridir. Bu üretimler nitelikli mühendis ve işçilerle modern fabrikalarda yapılmaktadır. Eksiğimiz ise orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatındaki düşük yüzdemizdir. Bunu artırmak ise Ar Ge ve inovasyon niteliğimizin artmasına bağlıdır.
Bunun yolu da kuşkusuz eğitimden geçmektedir. Eğitim sistemimizdeki sorunlar ortadadır. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen never give up/asla vazgeçme felsefesi ile hareket eden bazı sivil toplum kuruluşları ve kurumlar kendi olanakları çerçevesinde bu konuya katkı koymaya çalışmaktadır.
Ülkemizde şu anda 5746 sayılı Kanun kapsamında faaliyette olan Ar Ge merkezi sayısı 770'tir. Bu merkezlerde toplam personel sayısı 42 bin 656'dır. Bunların yüzde 2'si doktora ve üstü akademik kariyere sahiptir. Ülkemizdeki merkezlerde tamamlanan ve devam eden proje sayısı 25 bin 79'dur. Bu merkezlerden alınan patent sayısı 9 bin 585'tir. Patentlerin 2404'ü tescil edilmiş, 7736'sı ise başvuru durumundadır. Merkezlerimizin 111'i yabancı ortaklı veya yabancıların şirketlerindir.
Ar Ge merkezlerinin 111 tanesi otomotiv, otomotiv yan sanayii ve otomotiv tasarımı ve mühendisliği ile ilgilidir.
Bursamızda ise 2017 verilerine göre Sanayi Bakanlığı onaylı 83 Ar Ge merkezi bulunuyor. Bursa, İstanbul'dan sonra en çok Ar Ge merkezi olan il konumundadır. Kentimizdeki en büyük Ar Ge merkezi bünyesinde yaklaşık 700 mühendisi barındıran Tofaş'tadır.
Tasarım merkezlerine baktığımızda ise ülkemizde 2 bin 996 kişinin istihdam edildiği 142 tasarım merkezi görmekteyiz. Bu personelin 14'ü doktora ve üstü kariyere sahip. Bin 683 devam eden ve tamamlanan proje var. Patent sayısı 84, 39'u tescil edilmiş kalanı başvuru konumunda. Bursa'da ise toplam 9 tasarım merkezi bulunuyor.
Ülkemizin dünya rekabet sıralamasında en üst seviyelerde yer yer alması için Ar Ge ve inovasyonun farkındalığında olan iki değerli kuruluşumuz Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) işbirliği yaparak Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı düzenlemektedir. Bu programın 2. Dönem Sertifika Töreni yarın UİB'de yapılacaktır.
Ben böyle önemli bir konuda verdikleri destek için Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD)'ne teşekkür ediyorum.
Bu laf değil, iş üretmenin somut bir örneğidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.