Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye, haset ve gıpta

Yazının Giriş Tarihi: 01.07.2017 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.07.2017 08:57

Ülkelerin gelişmişlik düzeyini çeşitli kriterler belirler. Bunlardan bazıları kişi başına düşen milli gelir, sağlık ve eğitime ait göstergeler (okullaşma oranı,kişi başına düşen doktor) yoksulluk, işsizlik, bölgesel eşitsizlik, gelir dağılımı gibi kriterlerdir.
Bizim gibi gelişmeye çalışan ülkelerde insanların kişisel gelişimleri veya bir başka deyişle sahip olduğu değerler zaman zaman erozyona uğramaktadır.
Bunun temel göstergelerinden biri de çevremizde olan biteni değerlendirirken ortaya koyduğumuz beden dili ve söylemlerdir.
Toplumumuz genelde çevresinde veya ilgi alanındaki ulusal veya uluslararası çaptaki başarıları takdir etmek yerine onu küçümsemek, sıradanlaştırmak gibi eğilimlere meyillidir.
Gelişmiş ülkelerde, gelişmiş toplumlar ise çevrelerindeki başarıları takdirle karşılar.
Bu özünde haset ve gıpta arasındaki ilişki yatar. Gelişmiş toplumlar başarılara gıpta ile bakarken, diğer toplumlar başarılara hasetle bakarlar.
Başarılı bir sporcunun performansı, bir sanatçının performansı, bir hekimin başarısı, bilim insanların başarıları toplumumuzda itibar görmez. Bu başarıya imza atan hele hele yakından tanıdıkları bir insansa "Ben onun şu halini de bilirim. Ne olacak doktor iki tık tık yapıyor, parayı kapıyor. Daha düne kadar şöyleydi." gibi değerlendirmeler veya söylemlerle karşılaşırız.
Halbuki çevremizdeki bir başarıdan gıpta ile söz etmek bizleri yüceltir. Ve toplumun motivasyonunu artırır. Her hasetle söz ediş veya yaklaşım emin olun zaten DNA'larımıza yerleşmiş olan aşağılık duygumuzu bir kat daha dibe vurdurur.
Bakın İslam alimi Fudayl bin İyaz ne diyor:
"Mümin gıpta eder, münafık haset eder."

-İrgil'den, Başbakan'a mektup

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Başbakan'a mektup yazdı. İrgil, açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a bir mektup gönderdi.


Sosyal medya hesabından da yayınladığı mektubunda İrgil "Devlet kendi insanları ile inatlaşır mı? Devlet açlık grevi yaptığı için kendi insanlarını hem hapse atıp hem de iftira atar mı? Bunca haksızlık ve çığlık karşısında hükümet nasıl bu kadar hem kör hem sağır kalabiliyor?" dedi.

-Ukrayna'nın icatları

Ukrayna Büyükelçiliği, Bursa İntam bölgesinde hizmete giren Ukrayna Bursa Fahri Konsolosluğu'nun açılış gününe özel sergi hazırladı. Büyükşehir Belediyesi'nin de destek verdiği "Ukrayna'nın dünyaya hediye ettiği 50 icat" konulu sergi, Bursa Göç Tarihi Müzesi Müze Galeri Alanı'nda izlenime sunuldu.


Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Ukrayna Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Ukrayna Bursa Fahri Konsolosu Görkem Şehsuvar, Ukraynalı iş ve siyaset dünyasından çok sayıda insanın katıldığı sergi, kurdele kesimiyle açıldı. Açılışta davetlilere Ukrayna mutfağına özgü yemekler ikram edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.