Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üç ayrı 11 Eylül olayı

Yazının Giriş Tarihi: 11.09.2017 08:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.09.2017 08:39

Bugün 11 Eylül. Gerek dünya çapında, gerek ülkemiz özelinde ve gerekse yerel bazda yaşanmış üç 11 Eylül'ü sizlere anımsatmak istiyorum.
Kronolojik sırasıyla bu 11 Eylül'lere bir göz atalım.

11 EYLÜL 1922 VE BURSA

8 Eylül 1920 tarihinde Bursa, I. Dünya Savaşı sonrasında Yunanlılar tarafından işgal edilir. Bursa'nın işgali üzerine TBMM'de Başkanlık Kürsüsü'ne siyah bir şal örtülmüş ve işgalden kurtulana kadar kaldırılmamıştır.
26-30 Ağustos 1922 tarihleri arasında Mustafa Kemal Atatürk başkomutanlığında, Başkomutanlık Meydan Savaşı'nın kazanılmasından sonra Türk kuvvetleri 10 Eylül 1920'de Bursa üzerine yürüyüşe geçmiş ve 11 Eylül günü 48. Süvari Alayı 3. Bölük Komutanı Şükrü Naili (Gökberk) Bey ve beraberindeki milisler Bursa Belediyesi Binası'na Türk bayrağını dikmiştir.
Bu olayın üzerine Bursa Oynar Güvercini'ni yetiştiren Bursalılar, Bursa'nın kurtuluşunu besledikleri tüm beyaz güvercinleri uçurarak kutlamışlardır.
Bursa'nın kurtuluşu aynı gün saat 11.15'te TBMM'de, Trabzon Milletvekili Hasan Bey tarafından müjdelenir.
İlk 11 Eylül'ü böyle anımsıyoruz. O gün Osmanlı'nın ilk başkenti Yeşil Bursa, Ay Yıldızlı bayrağımız ile yeniden buluşmuştu.

11 EYLÜL 1974 ve BURSA HAKİMİYET

11 Eylül 1974 tarihinde ise Bursa medya dünyasında bir devrim yaşanır. Haldun Simavi ve Armağan Gerçeksi ortaklığında kurulan Bursa'nın ilk ofset gazetesi Bursa Hakimiyet Bursa'nın kurtuluş günü ilk sayısını yayınlar.
Bu başlangıç Bursa Hakimiyet sonrası Bursa medyasını ofsete dönüştürür. Sırasıyla diğer gazeteler ve yeni gazeteler ofsetle tanışır.
İyi ki doğdun Bursa Hakimiyet.

11 EYLÜL 2001 VE İKİZ KULELER

Amerika Birleşik Devletleri'nde 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarında, 4 yolcu uçağı kaçırılır, uçaklardan ikisi İkiz Kuleler'e çarptırılır. Kaçırılan bir diğer uçak başkent Washington'da Pentagon'u hedef alırken dördüncü uçak ise F-16'lar tarafından Pensilvanya kırsalında düşürülür.
İkiz Kuleler'de 2 bin 606 kişi, Pentagon'da 125 kişi ve kaçırılan uçaklarda ise 246 kişi hayatını kaybeder. Saldırılarda 19 teröristle birlikte toplam ölü sayısı 2 bin 996 olarak açıklanır.
Tarihin akışını değiştiren 11 Eylül saldırılarının ardından eski Başkan George W. Bush, Afganistan ve Irak'a girme kararı alır. Beyaz Saray'ın Ortadoğu'daki savaş yanlısı politikası o dönem büyük tepkilere neden olur. Ama atı alan Üsküdar'ı geçer.
Bush'un ''Terörizmle Savaş Kampanyası'' çerçevesinde kurulan ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ülkede yasadışı dinlemeler yaptığı iddia edilir. Bu olaylar dünya genelinde "Medeniyetler Çatışması"na ve İslamofobiye zemin oluşturur.
Öncelikle ABD olmak üzere, batılı devletlerde Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarında büyük artışa yol açar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.