Hava Durumu

UİB, ihracat ve ülkenin çıkışı

Yazının Giriş Tarihi: 04.11.2020 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.11.2020 08:02

İçinde yaşadığımız dünyanın en güzel ülkesi. Burada olmayan veya sınırlı olan tek şey yeraltı kaynaklarımız. Hal böyle olunca ülkenin ekonomisini ayakta tutmanın, tek çıkarı üretmek oluyor.

1986 yılında kurulan Uludağ İhracatçı Birlikleri, 2019 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin 45 ilinde toplam 9869 aktif üyesi ve 101 çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor. Çatısı altında beş ayrı Birlikten oluşan Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, 2019 yılında 31,7 milyar dolar ihracat değeri ile Türkiye'nin en büyük ikinci birliği olarak konumunu korumaktadır.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Ekim ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 6.3 artışla 3 milyar 100 milyon dolar ihracata imza attı. UİB'in, geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracat tutarı ise 26 milyar 508 milyon 680 bin dolar olarak gerçekleşti.

UİB çatısı altında yer alan beş sektörel birliğin tamamı Ekim ayını ihracat artışı ile kapattı.

RAKAMLAR NE DİYOR?

Rakamlara sektörel bazda baktığımızda ise şunları görüyoruz:

Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 oranındaki artışla 2 milyar 630 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB), geriye dönük 12 aylık performansı ise 22 milyar 352 milyon dolar.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği de (UTİB), Ekim ayında 112 milyon 678 bin dolarlık ihracata ve geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 3.2'lik artışa imza attı. UTİB'in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı ise 1 milyar 28 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ekim ayında geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 29.4'lük artışla 79 milyon 820 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB) geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı ise 706 milyon 515 bin dolar oldu.

Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 oranındaki artışla 18 milyon 348 bin dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise 177 milyon 203 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ekim ayında 11 milyon 719 bin dolar ihracatla geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 18.9 oranında artış gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise 140 milyon 907 bin dolar seviyelerinde dış satışa imza attı.

Öte yandan UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin Ekim ayı ihracatı 247.1 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık dönemde ise 2 milyar 102 milyon dolar ihracat gerçekleşmiş oldu.

BARAN ÇELİK NE DEDİ?

UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik ekim ayı ihracatımız ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Ekim ayı itibariyle ülkemiz genelinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.6 artan ihracat, UİB bünyesindeki 5 birlikte 3 milyar 100 milyon dolar ile yüzde 6.3 oranında artmıştır.

Bu birliklerimizin ve aynı zamanda tüm ihracatçılarımızın başarısıdır. İhracatta artış trendi devam ediyor. Bu veriler Türkiye ekonomisinin temellerinin ne kadar sağlam olduğunun ve ihracatın daha da artacağının göstergesidir".

SONSÖZ

Burada kuşkusuz ihraç ettiğimiz ürünlerdeki, ithal payı ve de ihraç ettiğimiz ürünlerdeki yarı ve yüksek teknolojili ürün payı da büyük önem taşımakta. İthal payı yerli üretim ile azaltıp, yükesek teknolojili ürünü arttırdığımızda biraz daha hızlı yol alabiliriz.

Bunun yolu da eğitimden geçmekte.

Ülke olarak kaliteli ürünü bir seferde üretmeliyiz. Üretim süresinde, üretimin yapıldığı alandaki büyüklükte, üretimi yapan insan sayısında ve üretimin maliyetindeki israfları ortadan kaldırarak, bir seferde, hatasız, kaliteli ve yüksek teknolojili ürün ortaya çıkarmalıyız.

Avrupa'nın en önemli üretim üslerinden biri olan Türkiye'nin çıkışı budur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.