Hava Durumu

Uludağ İçecek, çevre duyarlılığı ve SBT

Yazının Giriş Tarihi: 13.04.2021 07:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.04.2021 07:57

Vehbi Koç 1975 yılında ülkemizdeki özel sektörün ilk AR - GE'sini kurar. Adı Koç Araştırma Geliştirme'dir. Bu birim hem otomotiv, hem de sanayii başkanlıklarına bağlı olarak kurulur. O dönemin başkanları Can Kıraç ve Fahir İlkel'dir

Kentimizde AR - GE ile bir başka kapsamlı çalışma da 1 Kasım 1972 tarihinde Araştırma - Geliştirme, Eğitim ve Danışmanlık hizmetleri vermek üzere Sümerbank tarafından Merinos'ta başlatılır. Daha sonra "Tekstil Eğitim ve Araştırma Merkezi - TEAM" olarak Bursa'da kurulan merkez, 1983'de müessese statüsüne kavuşur.

TOFAŞ'ta AR - GE organizasyonu 1994 yılı Aralık ayında hayata geçmeye başlar. TOFAŞ AR - GE; daha sonra 2008 yılı itibariyle "5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi" hakkındaki kanun kapsamında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Bursa'daki onaylı ilk AR - GE Merkezi olarak tescil edilir.

2018 yılında Uludağ İçecek'in Bursa Yenice Fabrikası'nda yer alan Ar-Ge Merkezi, Türkiye'nin içecek sektöründe Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tescillenmiş ilk Ar-Ge merkezi olur.

SIFIR ATIK YARIŞMASI

Uludağ İçecek Ar-Ge Merkezi, 6 aydan bu yana Uludağ İçecek Ar-Ge Merkezi bültenini yayınlıyor. Bültenin Nisan sayısında Tethered(Bağlı) Kapaklar, Sıfır Atık, Gıda Üretiminin Küresel Isınmaya Etkisi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Bilimsel Tabanlı Hedefler, Pembe Kar "Sakura", Otizm Farkındalık Günü ve 7 Nisan Dünya Kimya Günü işlenmiş. Bu konuların hepsi Uludağ İçecek bünyesindeki uzmanlar tarafından kaleme alınmış.

Ayrıca, Pandemide Sıfır Atık konulu bir yarışma düzenlemiş. 5-13 yaş arası çocuklar için düzenlenen yarışmada "Sıfır Atık"a yönelik projeler beklenirken, ana malzeme olarak Uludağ İçecek ambalajlarının kullanılması isteniyor. Kazananlara ise D&R hediye kartları verilecek.

ULUDAĞ İÇECEK VE İNOVASYON

Uludağ İçecek, gerek sıfır atık, gerek yenilenebilir enerji, gerekse atık suların içilebilir hale getirilmesi noktasında, başta Ar Ge merkezleri ile olmak üzere tüm kurum olarak yoğun bir çalışma yürütüyor. Kurumun koyduğu hedefler doğrultusunda adım adım ilerleniyor.

Bu noktada Uludağ İçecek iklim değişikliğinin etkilerinin bilincinde, yeşil bir dünya için sürdürülebilirliğe büyük önem veriyor. Burada teknik ekibin destekleriyle Güneş Enerji Sistemi(GES) projesi 2021 yılı içerisinde hayata geçiriliyor. Yenice fabrikasında 30.000 m2 'lik bir alana kurulması planlanan sistemle, kurum kullandığı enerjinin yüzde 28'ini GES ile karşılamayı hedefliyor. Böylece Uludağ İçecek yılda 3.115.000 kg eşdeğerinde karbondioksitin atmosfere salınması engellenmiş olunacak. Bu da doğaya en az 7572 adet ağaç borcunun karşılığı olacak.

BİLİMSEL TEMELLİ HEDEFLER

Bilindiği gibi Paris İklim Anlaşmasına 2015 yılında 197 hükümet taraf olmuştu. Burada küresel ısınmayı belirli bir düzeyde tutma noktasında Bilimsel Temelli Hedefler/Sciencetific Based Targets(SBT) ve onların hayata geçirilmesi noktasında da Bilimsel Temelli Hedefler Girişimleri/ Sciencetific Based Targets Initivative(SBTI) söz konusu.

Şu ana kadar tüm dünyada 600'ün üzerinde şirket SBT'yi benimseyerek, karbon nötre ulaşmak amacıyla bilimsel çalışmalarını sürdürüyor.

İşte burada Uludağ İçecek de ülkemizde bir ilke imza tarak, "2 C"nin altında küresel ısınma senaryolarıyla uyumlu emisyon azaltma hedefleri çalışmalarını başlattı. Ve kurumsal olarak SBTI ve iş ortakları listesinde yerini aldı.

Bu gerçekten önemli bir adım. Öncelikle bunun farkındalığında olmak, bunu kurumsal yapıya taşımak; kurumsal yapıda bunu projeye dönüştürmek ve dünya çapındaki organizasyonlarla işbirliğine gitmek.

SON SÖZ

Ben öncelikle bu noktada Uludağ İçecek'in girişimlerini, bu girişimlere yol açan kurum sahiplerini (Erbak ve Kızıl Aileleri) ve de konulan hedeflere inanıp, bu hedefler doğrultusunda projeler geliştiren ve de onları hayata geçirmeye çalışan Uludağ İçecek grubunun tüm personelini kutluyorum.

Bu adımların kentimizde ve ülkemizdeki tüm sanayicilerimize (hayata geçirenleri ve geçirmeye çalışanları tenzih ediyorum) model olmasını diliyorum.

Tebrikler Uludağ İçecek.

Siz de küresel ısınmayı durdurma noktasında bir adım atın. Hem bireysel, hem de kurumsal bazda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.