Hava Durumu

Ulviye Özer ve Samyeli

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2020 08:05

Bursa akademi ve sosyal yaşantısında yakından tanınan isimlerden biri de Prof.Dr.Ulviye Özer'dir. Ulviye Hoca yıllarını verdiği Uludağ Üniversitesi'nde Eğitim Fakültesi ile Fen ve Edediyat Fakültesi dekanlığı ve rahmetli Ayhan Kızıl döneminde rektör yardımcılığı yaptı.

Bursalı bir ailenin çocuğu olmasına rağmen babasının görevi nedeniyle Muğla'da doğdu. Ulviye Hoca, ODTÜ'den doktora için Ford bursuyla Amerika'ya gönderilen ilk bayan oldu. Doktorasını Boston College de tamamladı. Daha sonra ODTÜ'ye döndü. 1972'ye kadar ODTÜ'de kaldı. 1972-1978 yılları arasında Köln Üniversitesi'nde Humbolt bursuyla kaldı ve orada doçent oldu. Daha sonra Kayseri DMMA'nde başkan yardımcılığı, Erciyes Üniversitesi'nde rektör yardımcılığı yaptı. Ardından da Bursa Uludağ Üniveesitesi'ne geldi.

1995 yılında Bursa'da kurulan ülkemizin ilk eğitim kooperatifi olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin kurucuları arasında yer aldı. Bursa Rotary Kulübü başkanlığı yaptı. Ayrıca eşi Prof.Dr.Ziya Özer ile eğitime adadıkları yaşantılarında, kaybettikleri kızları Dilek Özer adına da kentimize bir okul kazandırdılar.

Akademik çalışmaları içinde çevre konusu ayrı bir yer tuttu. Bildiğim kadarıyla Bursa'daki hava kirliliği ölçümleri ilk Ulviye Özer hocanın kurduğu merkezde yapıldı. Hatta bunun bir de öyküsü var. Ulviye Hoca, Erciyes Üniversitesi'nde iken bir TÜBİTAK Projesi hayata geçirir. Bu projede hava kirliliği ile ilgilidir. Proje bittikten sonra Bursa'ya gelirken, ona bu aletlerinizi de götürebilirsiniz derler. İşte Bursa'daki ilk hava kirliliği ölçümleri o aletlerle Ulviye Hoca ve ekibi tarafından gerçekleştirilir.

Bunları neden yazdım? Ulviye Hoca'nın ÇEK Başkanlığı döneminde, ÇEK'teki ortaöğrenim kız yurdundaki kız çocuklarına destek olan Türkçe öğretmeni Şefika Ballı bir hikaye kitabı kaleme aldı. Kitabın ilk öyküsü Bursa'nın işgali sırasında büyük acılar çeken ve esir düşen Ulviye Hoca'nın anneannesi Hüsniye Urlu ve annesi Hakime Nine'nin yaşanmışlıklarını anlatıyor.

SAMYELİ

Şefika Ballı'nın Samyeli adını taşıyan bu kitapta yaşanmış hikayeler yer alıyor. Kitaptaki ilk hikaye Ulviye Özer'in anneannesi Hüsniye Urlu ve onun annesi Hakime Nine'nin başından geçenleri anlatıyor. Gözlerinizin yaşarmaması olanaksız gibi.

Bir ev düşünün o evdeki bir anne ve kızı evdeki erkeklerin haberi olmadan dağdaki milisler için silah toplayıp, bunları evde saklayıp, onları dağa gönderiyor.

İzmir işgali sonrası konuşulan Balıkesir ve Bursa'nın işgali o dönemde Zehra Budunç (Ülkemizdeki ilk kadın belediye başkanvekili, Bizim Mektebi'nin kurucusu ve sonrasında Bursa milletvekili) Bursa'da sadece kadınlardan oluşan bir gizli örgüt kuruyor. 20-25 kadının olduğu bu çalışmaların içinde Ulviye Hoca'nın ninesi Hakime Nine ve anneannesi Hüsniye Hanım da var. İhbar ediliyorlar, kurtuluyorlar. Anneanne Hüsniye Hanımın eşi evi ve çocuklarını terk edip, anne evine gidiyor. Daha sonra silah saklarken yakalanıyorlar. Anneanne Hüsniye Hanım, tutuklanıyor. Pire'de 6 ay, Atina'da 1 yıl hapis yatıyor. İşkence görüyor. Tırnakları sökülüyor. Ve daha birçok acı.

Cesur olmak için erkek olmak yetmiyor. Bu ülkenin kurtuluş savaşında adını sanını bilmediğimiz ne cesur yürekli kadınlarımız var.

Hepsine saygı ve rahmetle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.