Hava Durumu

Ulviye-Ziya Gökalp Özer ve eğitim

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2021 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2021 07:54

Ben insanların yaşama belirli misyonları yerine getirmek için geldiğine inanırım. Bugün bu köşede sizlere yaşamlarını eğitime adamış iki insandan söz edeceğim. Onların tüm yaşamları eğitim içinde geçti.

Sizlere kentimizin yakından tanıdığı bir aileden Özer Ailesi'nden yani Prof.Dr.Ulviye Özer ve Prof.Dr.Ziya Gökalp Özer çiftinden söz edeceğim.

***

Tarih 23 Ağustos 1967, günlerden pazartesi...

Ankara'da ODTÜ'de doktora yapan Ulviye Özer(1939) ile Hacettepe Tıp Fakültesi'nde Göğüs ve Kalp-Damar Cerrahisi uzmanlığı yapan Dr.Ziya Gökalp Özer(1933), bir ömür boyu sürecek bir yolculuğa adım atarak nişanlanırlar.

Süreçte eğitimleri tamamlanır. Almanya'da ikisi de alanlarında doçent olurlar. 13 Kasım 1970'de kızları Dilek Özer dünyaya gelir. Yurda döndüklerinde Ziya Hoca, Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde Göğüs ve Kalp-Damar Cerrahisi Kliniğini kurarken; Ulviye Hoca önce Kayseri DMMA Başkanvekilliği ve ardından Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dekanlığı yapar.

1984 yılında yolları Bursa'ya düşer. Prof.Dr. Ziya Gökalp Özer, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs ve Kalp-Damar Cerrahisi Klinik Başkanlığına atanırken, Ulviye Hoca Uludağ Üniversitesinde Eğitim Fakültesi Dekanı olur.

***

Tarih 21 Mayıs 1985, günlerden Salı.

Özer Ailesi büyük bir acı yaşar. Bursa Anadolu Lisesi'nde okuyan kızları Dilek Özer'i genetik hastalığı nedeniyle kaybederler.

Süreç içinde Ulviye Hoca, rektör yardımcılığı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yapar. Üniversite Sanayi ve İşbirliği Merkezi Başkanlığı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulunur. Ayrıca TÜBİTAK Deniz Bilimleri ve Çevre Araştırmaları Grubu Yürütme Kurulunda, Bursa Çevre Vakfının kurucuları arasında yer alırken, Uludağ Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezini (ULUÇAM) kurar. Bursa'daki ilk hava kirliliği ölçümlerini kuruduğu merkez yapar.

Ayrıca 1995 yılında ülkemizde ilk kurulan eğitim kooperatifi (sosyal kooperatiflerin ilklerinden/kimsenin kar payı almadığı bir yapı) olan Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin 23 kurucusundan biri olur. Bir dönem başkanlığını yapar.

Prof. Dr. Ulviye Özer, 2000'de Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (BUSİAD), 2001'de de Türk Eğitim Derneğinin (TED) "Eğitim Hizmet" ödüllerine layık görülür.

Ziya Hoca ise sayısız kalp-damar cerrahı yetiştirir. Çeşitli ulusal ve uluslararası mesleki örgütlerde görev yapar.

1997 yılında Prof.Dr.Ulviye Özer ve Prof.Dr.Ziya Gökalp Özer 1985'de kaybettikleri kızları Dilek Özer adına kentimize 1997-98 yılında eğitime başlayan Dilek Özer Ortaokulu'nu kazandırırlar.

***

Tarih 23 Ağustos 2021, günlerden yine pazartesi...

Ulviye-Ziya Özer çiftinin nişanlarının 54. yıldönümü.

Yer ÇEK 3 Mart Anadolu Lisesi ve ÇEK 3 Mart Halil Güleç Fen Lisesi fuayesi. Ulviye Özer kurucusu olduğu ÇEK'te eşi Ziya Gökalp Özer ile birlikte, ÇEK Başkanı Buğra Küçükkayalar, Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr.Füsun Kuter, Prof. Dr. Müfit Parlak, Prof. Dr. Rüçhan Uz, Turgut Yalkı, Aral Alkan, Zafer Tolunay, Erdal Aktuğ, Eralp Atabek, Denetleme Kurulu Üyesi Süheyla Toppamuk, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin konuğu oldu.

ÇEK Başkanı Buğra Küçükkayalar, Çağdaş Eğitim Kooperatifine ve eğitime yaptıkları katkılar nedeniyle, yaşamlarını "Çağdaş Eğitim"e ve çocukların okumasına adayan Prof. Dr. Ulviye & Prof. Dr. Ziya Gökalp Özer'in isminin, ÇEK Özel 3 Mart Anadolu Lisesine verildiğini ve okulun adının ÇEK Özel 3 Mart Ulviye-Ziya Gökalp Özer Anadolu Lisesi olduğunu açıkladı.

Duygusal anların yaşandığı günde çeşitli konuşmalar yapıldı. Ve günün anısına bir de pasta kesildi.

SON SÖZ

Tanıdığım ilk günden saygı duyduğum, özendiğim, model aldığım bir aile, Özer Ailesi. Prof.Dr.Ulviye Özer ve Prof.Dr.Ziya Özer çifti çağdaş uygarlığa uzanan yolculukta üstlerine düşeni layıkı ile yapan, her konuya rasyonel ve bilimsel yaklaşan örnek insanlar.

Değerli büyüklerime uzun ömürler diliyorum. Adlarını taşıyan okuldan mezun olacak gençlerimizin bizleri çağdaş uygarlığa taşıyan gençler olmasını dilerken/olacağına inanıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.