Hava Durumu

UTİB ve Pınar Taşdelen Engin

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2022 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2022 07:52

Türkiye’nin en büyük ihracatçı birliklerinden biri olan Uludağ İhracatçılar Birliği’nin kuruluşundaki kurucu iki birlikten biri olan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin başkanlığına ikinci kez Pınar Taşdelen Engin seçildi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) seçimli olağan Genel Kurulu, Bursa’da yer alan birlik merkezinde gerçekleştirildi. UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, tek liste ile girdiği seçimde yeniden Başkan seçildi. Genel Kurul’a Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir ve sektör temsilcileri katıldı.

2018 yılında da Pınar Taşdelen Engin Uludağ İhracatçıları Birliği’nin ilk kadın başkanı olarak bir ilki gerçekleştirmişti.

Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği 1986 yılında kararlaştırılan Bakanlar Kurulu Kararı gereğince bünyesindeki iki birlikle Bursa’da kuruldu. UİB Genel Sekreterliği bünyesinde şu anda Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği isimli beş birlik bulunmakta.

UTİB’İN KURULUŞU

Kısa adıyla UTİB 1986’da şu isimler tarafından kuruldu:

“Nezih Tunçsiper (Başkan), Orhan Yıldırımçakar (Bşk. Yrd.), Celal Sönmez (Üye), Nusret Yılmaz (Üye), Barlas Sümer (Üye), Özhan Canaydın (Üye), Hüseyin Özdilek (Üye), İsmail Beceren (Üye) ”

TEKSTİL, TÜRKİYE VE UTİB

Türkiye’nin 2021 yılı ihracatı 225,4 milyar dolardı. Tekstil ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 33 artarak 12,9 milyar dolar oldu. Dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 3,2. Dünyada 5. büyük tedarikçiyiz. Hedef 15 milyar dolar. AB’deki payımız yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıktı.

ABD’de ise 7. büyük tedarikçiyiz. Sektör, 200'e yakın ülke ve serbest bölgeye ihracat yapıyor.

Türkiye 2020 yılında 2,5 milyar dolar, 2021 yılında 3,1 milyar dolar ev tekstili ihracatı gerçekleştirdi. 2020 yılı verileri ile toplam dünya ithalatı 60 milyar dolar düzeyinde olduğunu hesaba kattığımızda sektör yüzde 4,5 düzeyinde çok önemli bir pazar payına sahip.

Örme Kumaş sektöründe ise AB’nin en büyük tedarikçisi konumunda olan ülkemiz örme kumaş sektörü yüzde 42,4 oranında paya sahip.

Bugün Pınar Taşdelen Engin’in yönetimindeki UTİB  2021 yılı sonunda 30,4 milyar dolar ihracat ve 18 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası gerçekleştirdi. Geçen yıl UTİB bir önceki yıla kıyasla yüzde 33 artış ile 1 milyar 355 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı.  Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 21 artış ile 364 milyon dolar ihracat yaptı. Bu trend yıl sonunda 1,5 milyar dolarlık rekor değeri işaret ediyor.

ENGİN’İN SÖYLEMLERİ

Pınar Taşdelen Engin genel kurulda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Geride bıraktığımız dönem, sadece pandemi ve siyasal çatışmaların gölgesinde geçmedi. Ticarette teknik engeller olarak adlandırılan ve uluslararası ticaretin serbest akışını olumsuz etkileyen birçok engeller de karşımıza çıkarıldı. Bunların ortadan kaldırılması ve yenilerinin karşımıza çıkarılmaması için, UTİB olarak kamu otoriteleri ile sürekli dirsek teması halinde olduk. Bazı ülkelerin ihracatımızı olumsuz etkileyebilecek ve ülkemizin menfaatlerini olumsuz etkileyecek düzenlemeleri karşısında Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ile senkronize şekilde çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz.

UTİB’in ihracatında bazı ürünlerde kilogram değeri 20 doları aştı. Temel hedeflerimizden birisini ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ olarak belirledik. Bu yolda da tasarım, inovasyon, Ar-Ge ve markalaşmayı en kritik önceliğimiz haline getirdik. Birliğimizin gerçekleştirdiği ihracatta elde edilen kilogram başına birim fiyatlar da sektörümüzün yüksek katma değerli üretim ve pazarlama gücünün göstergesidir.

Aynı zamanda Ar-Ge, inovasyon, marka ve moda konusundaki yapılan yatırımların bir sonucudur. Bu dönemde Birliğimizin suni sentetik dokuma kumaşlar ihracatında kg birim değeri 11,5 dolar, pamuklu dokuma kumaşlarda 12,7 dolar ve diğer dokuma kumaşlarda ise 22,5 dolar seviyesine yükseldi. Bundan sonra da Bursa başta olmak üzere ülke genelinde dış ticaret fazlası veren, kişi başı geliri yükselmiş, birçok alanda öncü olmayı başarmış ve küresel markalara sahip bir Türkiye idealiyle hedeflerimize doğru ilerlemeye devam edeceğiz.”
 

PINAR TAŞDELEN ENGİN KİMDİR?

Pınar Taşdelen Engin 1994’de Boğaziçi Kimya’dan mezun oldu. 2000’de U.M.I.S.T.’de Manschester’da Tekstil Bilimi ve Teknolojisi üzerine master yaptı. Aile şirketleri Polyteks A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Engin, aynı zamanda Tasdelen A.Ş. ve Sintas A.Ş.  Yönetim Kurulu Üyesi.

2010’dan beri UTİB Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu’nda çeşitli görevlerde bulunan Engin, 2018’den beri birliğin başkanlığını yürütüyor.

TİM Türkiye İhracatçılar Meclisi Kadın İhracatçılar Komitesi Başkan Yardımcısı, TOBB Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi ve TİM Türkiye İhracatçılar Meclisi Tekstil Sektör Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Pınar Taşdelen Engin, evli ve iki erkek çocuk annesi. İngilizce ve Almanca biliyor.

SON SÖZ

Yeniden UTİB Başkanı seçilen Pınar Taşdelen Engin’i kutluyorum. Dileğim Bursalı bir kadın sanayici ve iş insanı olarak başka ilklere de imza atması. Ulusal bazda da daha etkin olabileceği pozisyonlarda görmek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.