10 Ağustos 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Bursa valiliğine atanan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, 16 Ağustos 2024 tarihli ve 32634 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan kararname ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne atandı.
Mahmut Demirtaş'ın yerine atanan Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız, Bursa'nın yeni valisi oldu.
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş haberi sosyal medya hesabından şöyle paylaştı:
“Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle Emniyet Genel Müdürlüğüne atanmış bulunmaktayım.
Bizleri bu göreve layık gören Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'a ve İçişleri Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya'ya saygılarımı arz ediyorum.
Rabbim muvaffak eylesin.”
Vali Demirtaş’a Bursa’ya yaptığı hizmetler için teşekkür ederken, yeni görevinde başarılar diliyorum.
Yeni Bursa Valisi Erol Ayyıldız, 2011 - 2013 Zonguldak Valisi, 2013 - 2016 Aydın Valisi, 2016 - 2020 İzmir Valisi, 2020 - 2023 Eskişehir Valisi olarak görev yapmış olup, 26 Haziran 2023 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü’ne atanmıştı.
Yeni Bursa Valisi Erol Ayyıldız’a da Bursa’ya hoş geldiniz diyorum.
------ ---- -------
BUSİAD VE OTİZM
Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır.
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması ile karakterize nörolojik ve gelişimsel bir bozukluktur. Otistik bireylerde sosyal beceriler sınırlıdır, tekrarlayan davranışlar görülür ve konuşarak iletişim zor olabilir. Dünya çapında yaklaşık 100 çocuktan 1'inin otizmli olduğu tahmin edilmektedir.
Giderek artan otizme karşı iş dünyası olarak yapılabilecekleri BUSİAD’da masaya yatırıldı. Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), Eker Süt ve Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı (TOHUM), BUSİAD Evi’nde bir araya geldi.
TOHUM Vakfı Yönetim Kurulu Danışmanı Özgül Özel, 40 yıl önce 2 bin 500 kişide bir görülen otizmin, günümüzde 36’da 1’e düştüğünü ifade etti. Türkiye’de, 2 milyona yakın otistik insanın olduğunu, bunun da hanelerin yüzde 10’una denk geldiğini ifade eden Özel, “Otizmde tedavi yok eğitim var” anlayışla hareket ettiklerini dile getirdi.
Bu arada Bursa’da otistik insanların iş hayatına kazandırılması için 6.5 yıldır çalışan Eker Süt temsilcileri ise 13 otistik bireyin, Eker'de halen iş koçlarının da desteğiyle istihdam edildiğini ifade ettiler.
Bu noktada Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin üretkenliğinin artırılması ve istihdama geçişlerinin desteklenmesine yönelik iş koçluğu modelinin geliştirilmesi kapsamında İŞKUR Bursa, Maltepe Üniversitesi, Eker Süt Ürünleri ''Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İşgücü Piyasasına Geçişlerinin Desteklenmesi (OTİGED)" projesini hayata geçirmişti.
Bu proje galiba 2021 yılında hayata geçirilmişti.
Görüşmede, rutin işlerde çok başarılı olan ve kurum aidiyeti yüksek olan otistik bireylere dönük devletten destek beklendiği de ifade edildi. İş koçlarının maliyetinin devlet tarafından karşılanması gerekliliğinin dile getirildiği görüşmede, iş kanunu gereği işletmelerin yüzde 3 oranında engelli birey çalıştırma zorunluluğu da hatırlatıldı.
Görüşmede Eker Süt’te hayat bulan uygulamanın BUSİAD üyelerine aktarılması için bir toplantı yapılması da gündeme geldi.
Bence bu çalışma önemli. Yokmuş saydığımız grupların farkındalığının yaşanması ve onların sosyal hayata ve iş hayatına entegre edilmesine yönelik çalışmalar çok değerli.
Bu konuya bir sosyal sorumluluk projesi gibi bakılmamalı bu konu bir sosyal zorunluluk projesi.