Hava Durumu

Valimiz Zekai Gümüşdiş

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2020 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2020 07:53

Yaşam kendi hızında akıp, gidiyor. Kimi zaman bize hızlı, kimi zaman yavaş geliyor. Sürekli gelip, geçenlerin olduğu, gazetecilerin de hancı olduğu bir meslekteyiz. Mesleğe başladığımızda Bursa'nın valisi Mehmet Karasarlıoğlu'ydu. Bugün ise Yakup Canbolat. Süreçte 15 vali ile çalışma olanağımız oldu.

Üst düzey bürokrat olmak zor iş. Bir oradasın, bir buradasın. Bizlerde de üst düzey bürokratlarla dost olmanın derdi çoktur. Bir bakarsın, gidivermiş.

Evet, bu uzun süreçte bu valilerimiz elbette kentimize hizmet etti. Ama bazıları hizmetin dışında iyi veya kötü izler bıraktı. Kimisi arkasında Çin ordusu gibi korumalarla dolaştı, kimisi başka işlere karıştı, kimisi Bursa'ya hizmet noktasında büyük izler bıraktı. Burada isimlere girmiyorum.

Cumhuriyet tarihine göz attığımızda ise en uzun süre Bursa valiliğini yapan Fatih Güvendiren'in (1926-1933)hizmet rekorunu, Zekai Gümüşdiş'in (1979-1988) kırdığını görürüz.

ZEKAİ GÜMÜŞDİŞ DİYE BİR VALİ

Zekai Gümüşdiş valilerimiz arasında özel bir yeri olan valimizdi. O yaşantısını Bursa'da sürdürmeye karar veren ender valilerimizden oldu. Emekliliğinin ardından Gençoğlu Grubu'nun şirketlerinde yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Emeklilik sonrası en yakın dostu 1980 döneminde ve sonrasında Bursa Belediye Başkanlığı yapan Ekrem Barışık'tı. İkisi ayrılmaz bir parça gibiydi. Önce Ekrem Barışık, sonra da Zekai Gümüşdiş aramızdan ayrıldı. Herkes ile barışık, her kesimden herkes ile diyaloğu olan mütevazi bir valimizdi. Bu özellikleri ona gösterilen saygıyı hiçbir zaman azaltmadı. Aksine hep yükseltti. Onun hakkında olumsuz bir cümle işitmedim.

Korkunç bir hafızası vardı. Bursa'nın nerede ise tüm muhtarlarını ismen tanırdı. Köy köy dolaşırdı. Sorunları tespit ederdi. Bursa'da Tofaş ve Oyak Renault'un nerede ise günlük üretimlerini hergün takip eder ve yeri geldiğinde söylerdi.

Sporu severdi. Özellikle de Tofaş'ın basketbol maçlarını yakından takip ederdi. Benim Tofaş Spor Kulübü'nde yöneticilik yaptığım dönemlerde her maçımıza gelirdi. Ve engelli olan oğlunu kendisi sırtında taşıyarak maça getirirdi. O sahneler gözümün önünden hiç gitmez.

Emeklilik sonrası Bursa ile diyaloglarını hiç kesmedi. En son onunla Erdal Özdür'e Ekrem Barışık ile birlikte yaptığı ziyarette sohbet etmiştik. Konuklarını Penguen'de ağırlardı.

Valimiz Zekai Gümüşdiş, 1926 yılında İzmir-Bornova'da doğdu. İlk ve orta öğretimini İzmir'de tamamladı.1949/1950 yılı Ankara Siyasal Bilimler Fakültesi'nin İdari Bilimler Bölümü mezunuydu. Çeşitli görevlerin ardından Tokat, Aydın, Bursa valiliği yaptı. Ve kendi isteği ile emekli oldu.

Evet Zekai Gümüşdiş, 94 yaşında aramızdan ayrıldı. Dün törensiz olarak yapılan cenaze namazının ardından Hamitler'de toprağa verildi. Ardından adını yaşatacak bir okul Zekai Gümüşdiş Ortaokulu ve bir sağlık ocağı Emek Zekai Gümüşdiş Sağlık Ocağı bıraktı.

Gümüşdiş Ailesi'ne, Penguen Grubu'na ve Bursamız'a başsağlığı diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.