Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ve seçimler bitti

Yazının Giriş Tarihi: 01.04.2019 07:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.04.2019 07:17

Bir yerel seçim daha sona erdi. Kazananları önce TV'de izlediniz. Bugün de gazete sütunlarından takip ediyorsunuz. Kırk yılı aşkın meslek yaşantımın en uzun süreli yerel seçim yarışına tanık oldum. Bursa özelinde baktığınızda yarışı ilk CHP'nin başlattığını görüyoruz.
Önce CHP Gemlik ve Gürsu ilçe teşkilatları, ardından il teşkilatı adaylarını bildirdi ve 5 Nisan'da başlayan süreç, bu iki aday için 15 Nisan'da MYK'da onaylanarak kesinleşti. Yaklaşık bir yıl önce.
Bu sürecin ardından araya 24 Haziran genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimi girdi.
Bu seçimlerin ardından Eylül 2018 itibarıyla çeşitli partilerdeki aday adaylığı için isimler ortaya çıkmaya başladı. Her şey Yüksek Seçim Kurulu'nun 1 Ocak 2019 itibarıyla yerel seçim sürecini başlatmasıyla hız kazandı. O günden sonra çok yoğun bir 3 ay yaşadık.
Bu 3 aylık sürecin şık, hoş ve nezaket içinde geçtiğini söyleyemem. Siyasileri-mizin seçim meydanlarında birbirlerine karşı kullandığı dil seçmenlerin büyük bölümü tarafından hoş görülmedi.
Bugün artık seçim bitti. Bir süre daha yankıları sürüp, gerginlik en azından daha düşük bir seviyeye çekileceğini umut ediyorum.

SEÇİM SÜRECİ

Bu 3 aylık süreci şöyle bir anımsayalım. Seçim takviminin bazı önemli aşamaları şöyleydi:
1 Ocak 2019 Salı: Seçimin başlangıç tarihi.
2 Ocak 2019 Çarşamba: Seçime katılabilecek siyasi partiler YSK tarafından ilan edildi.
4 Ocak 2019 Cuma: Muhtarlık bölgesi askı listeleri askıya çıkarıldı ve www.ysk.gov.tr adresinden seçmen kayıtları sorgulandı.
17 Ocak 2019 Perşembe: Muhtarlık bölgesi askı listeleri askıdan indirildi. Seçmen kayıtlarının www.ysk.gov.tr adresinden sorgulanması sona erdi.
27 Ocak 2019 Pazar: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekildi.
31 Ocak 2019 Perşembe: Seçmen kütükleri kesinleştirildi ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlendi.
19 Şubat 2019 Salı: Siyasi partilerin aday listelerini teslim etmeleri için son gündü. Bağımsız adaylar için de son başvuru günüydü.
21 Mart 2019 Perşembe: Seçim propagandası ve yasaklarının başlangıcı.
24 Mart 2019 Pazar: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlandı.
29 Mart 2019 Cuma: Köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edildi.
30 Mart 2019 Cumartesi: Seçim propagandasının son günüydü.
31 Mart 2019 Pazar: Oy verme günüydü. Seçim yasakları saat 24.00'te sona erdi.

BUGÜN 1 NİSAN

Genelde her 1 Nisan'da bir espri yapar ardından "Bugün 1 Nisan" deriz. Ama bu yoğun ve gergin geçen sürecin ardından böyle bir espriyi yapmanın sağlıklı olduğunu düşünmüyorum.
Evet, seçilen başkanlarımızı kutluyorum. Bursa için ve başkanı oldukları ilçeleri için, kentimizi daha ileriye taşıyacak projelere imza atmalarını diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.