Hava Durumu

Yalçınbayır'ın hassasiyeti ve Turkuaz

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2021 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2021 07:59

Siyaset hızlı bir şekilde insan öğüten bir mekanizmadır. Orada iz bırakmak ve anımsanmak zor bir iştir. İşte bu noktada Bursa ve ülke siyasetinde iz bırakmış isimlerden biri de Ertuğrul Yalçınbayır'dır. Onun siyaset arenasındaki öyküsü CHP Merkez İlçe Başkanlığı ile başladı. Süreç içinde AK Parti kuruluşunda ve tüzüğünün hazırlanmasında aktif olarak onu gördük. Sonrasında da başbakan yardımcılığı gibi önemli bir makamda görev aldı. Ertuğrul ağabey bir süredir aktif siyasetin içinde değil.

Geçenlerde benimle bir şeyler paylaşmıştı. Paylaşımında önce 21 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili bir mesaj vardı ve dilekleri vardı. Onun devamında da Balat'ta yaşadığı site olan Turkuaz Sitesi ile ilgili sitenin önündeki çarşıda gürültü kirliliğine ilişkin endişelerini dile getiriyordu. Ve 22 Eylül'de orada düzenlenecek bir konserin afişini paylaşmıştı. Bu şikayetlerini konu ile ilgili kamu kuruluşları, Turkuaz Plus Çarşı Yönetimi ile paylaşıyordu.

Sözü edilen mekanın önünden zaman zaman geçiyordum. Bu mekan ile ilgili geçtiğimiz yıllarda farklı olumsuzluklar da duymuştum. Artık duymuyorum, temizlendi. Geçtiğimiz günlerde direksiyonu kırdım ve o çarşının içine girdim. Karşıma tam anlamı ile Avrupa'daki meydan kültürüne uygun bir yapı çıktı. Migros'undan, Uzay Pastanesi'ne kadar saygın markalar oradaydı. Birkaç işyeri sahibi ile görüştüm. Sorunun ne olduğunu öğrenmeye çalıştım.

Turkuaz Plus Çarşı, Turkuaz Sitesinin önüne ayrı bir mekan olarak yapılmış. Yönetimi siteden ayrı. Mekanlar tapularında niteliklerine göre sınıflandırılmışlar. (restaurant-bar gibi). Ayrıca mekanlar bu özelliklerine göre inşa edilmiş. Restaurantların bacaları var. Hepsi gerekli ruhsatlarını almışlar. Müzikli mekanlarda benim gittiğim gece saatlerinde müzik ölçülü biçimde açılmıştı. Gürültü denilebilecek bir şey yoktu. Ve orada çok nezih mekanlar gördüm. Kentimizden tanıdığım birçok değerli insanlar ile karşılaştım. Aileleri ile birlikte yemek yiyorlardı.

Bu arada Ertuğrul Ağabeyin gürültü konusundaki endişesini dile getirdiği dilekçelerinden sonra orada düzenlenecek konser başka bir mekana alınmış, ayrıca da çeşitli kamu kuruluşlarından gelen denetimler olmuş ve her şey kurallarına uygun bulunmuş.

Sadece orada 30 Ağustos kutlamaları kapsamında izinli olarak yapılan bir kutlama gecesi varmış. O gece birkaç masa 30 Ağustos coşkusundan rahatsız olup, mekanları terketmiş. Onlar da kusura bakmasınlar bu 30 Ağustos, sonsuza kadar coşkulu kutlayacağız.

Evet, ben ilk kez gördüğüm Turkuaz Plus Çarşı'yı çok beğendim. Eşiniz ve aileniz ile birlikte gidip, bir kahve içebileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz ve konuklarınızı rahatlıkla ağırlayabileceğiniz güzel mekanlar var.

Doğal olarak bir site yaptığınızda, onun önünde olan alanın tercihini siz yapıyorsunuz. Eğer orayı park yaparsanız biraz çocuk gürültüsü olur. Ofis yaparsanız çıt çıkmaz. Daha katma değeri olacak diye bir çarşıya dönüştürürseniz, bunu da düşünmek gerekir. Çünkü o da bir ihtiyaçtır. Ben böyle düşünüyorum.

NEZAKET ÖZDEMİR VE KAĞITLA MEŞK

Kentimizde nevi şahsına münhasır diyebileceğimiz bazı özel insanlar var. Bu insanlardan biri de kütüphane ve kütüphanecilik dendiğinde aklıma gelen Nezaket Özdemir Bircan'dır.

Hem Uludağ Üniversitesi hem Bursa Büyükşehir Belediyesi Kütüphanesi hem de Mümin Ceyhan Kütüphanesinde büyük emekleri vardır.

Ayrıca kendisi bir yazar olarak kent belleğimize çok değerli eserler de kazandırmıştır.

Nezaket Özdemir Bircan'ın çocukluğunda kağıt buruşturarak başlayan kağıtla ilişki onun yaşamının bir parçası oldu. Eğitimini gördüğü kütüphanecilik tüm yaşamını kağıtla doldurdu. Rahatsızlığında hastane yatağında da kağıttan vazgeçmedi, origami deneyimledi. Profesyonel uğraşının ardından resim dersleri aldı, kağıdı boyamaya başladı. Daha sonra kaat'ı sanatı ile tanıştı.

Nezaket Hanım, şimdi yaşantısı boyunca beraber olduğu kağıtların, profesyonel uğraşı dışında kalan kısmı ile ilgili yaptığı çalışmaları "Ömrüm; kağıtla meşk" isimli bir sergide buluşturdu.

Sergi 4-9 Ekim 2021 tarihleri arasında TKM Cemal Nadir Sanat Galerisi'nde açılıyor. Sergide Nezaket Hanım'ın farklı alanlarda kağıtla buluştuğu 58 eser sergilenecek.

Ben kendisini kutluyorum. İyi sergiler ve nice sergiler olsun diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.