Hava Durumu

Yalın ve Yalın Zirve 2021

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2021 07:58

Yaşam Amerika'da kendi akışı içinde devam ediyordu. 1980'li yılların ortalarına gelince Amerikan ekonomisinin temel direklerinden biri olan otomotiv sanayi alışkın olmadığı bir tehdit ile karşılaştı.

Kökü tekstil makinaları üretimine dayanan, dede Toyota'nın tekstil makinaları için bir icadı sonrası bunun İngilizler'e satışı ardından otomotiv sektörüne giren günümüzün bir dünya devi olan Toyota Amerika'da en çok satan otomotiv olmuştu.

Amerikan otomotiv devleri şaşkındı. Soluğu MIT'de(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) Daniel Jones ve Jim Womack'ın yanında alırlar. Ve bu konunun nedeninin araştırılmasını isterler. Bir yıl süren bu çalışma sonunda "Dünyayı değiştiren makine" kitabı ve bir rapor doğar. Raporda diğer beş büyük otomotiv üreticisinin aynı modelle üretim yaptığı ama Toyota üretim modelinin farklı olduğu ortaya çıkar ve bunun analizi yapılır. Ardından da Jones ve Womack, Lean Enterprise Institute(Yalın Enstitü) kurar.

Amerika'daki Yalın Enstitü kurucuları Tofaş kurucu müdürlerinden, KOÇ 2000 projesi yöneticisi Yalçın İpbüken'in Koç Holding'den emekli olduğunda ona Yalın Enstitü'nün Türkiye ayağını kurmasını önerirler ve 2002 yılında Türkiye'deki Yalın Enstitü, İpbüken ve arkadaşları tarafından kurulur. Kurucu üyelerden sonra ilk üyelerinden biri de ben oldum.

TÜRKİYE'DE YALIN

Türkiye'de yalın ile ilgili ilk etkinlik 1996 yılında Yalçın İpbüken ve İDEA'daki arkadaşlarının girişimleri ile Otomobil Üreticileri Derneği'nin(OSD) organizasyonuyla İstanbul'da gerçekleşir. Ülkemizde bu alandaki ilk uygulamalar da, o yıllarda Fransa'daki Renault'nun başında olan Louis Schweitzer'in döneminde başlar. Bu nedenle Oyak Renault fabrikasındaki bu çalışmalar ülkemizdeki ilk çalışmalardır. 1992-2005 yılları arasında Renault'nun başkanlığını yapan Louis Schweitzer'in babası ünlü Dr.Albert Schweitzer'in yeğenidir.

YALIN ENSTİTÜ VE YALIN ZİRVELER

Yalın Enstitü Yalçın İpbüken ve arkadaşları tarafından kurulduktan sonra 2003'te Bursa'da BTSO ile birlikte enstitünün ilk Zirvesi düzenlenir. Ve bu zirveler 2 yılda bir düzenli olarak devam eder. Hep yüz yüze yapılan bu zirveler şimdi pandemi nedeniyle sanal ortama taşındı.

YALIN ZİRVE 2021 2-3 Aralık tarihleri arasında online olarak gerçekleşecek. Bu yılki ana tema 'Yeni Dünya Gerçeğinde Rekabet Etmek' üzerine kurgulandı.

Bilindiği gibi pandemi son iki yılda kişinin ve toplumun yaşayışını yeniden şekillendirdi. Kişisel alışkanlıklardan büyük şirket hareketlerine kadar değişmez denen pek çok kural ve konfor alanı 'mecburiyet'in getirdiği şartlarla yeni düzen oluşturdu.

Sıfır seviyesinde israfla, ilk seferde doğru ürünü çıkarmak ve hızla müşteriye iletmek anlayışını benimseyen şirketler ekonomi ya da sosyal hayatı etkileyen faktörler ne olursa olsun her zaman rekabette öne çıktı ve çıkacak.

Artık günümüzde Maliyet Yönetimi, Yerinde Kalite kavramlarına yeni boyutlar eklendi. Değer Akışları, firma içi ve değer zinciri boyunca Değer Zinciri, tam şeffaflık, hakça paylaşım, süratli iletişim ve liderlik; yönetimin odağından düşmemesi gereken konular olarak karşımızda. Tek bir adımın, tek bir liranın aynı önemle ve özenle incelenmesinin doğurduğu sonuç özünde beklenen farkı yaratıyor.

YALIN ZİRVE 2021 değişen şartlarda devam eden yalın dönüşüm öykülerini, uygulamalarını ve yalın düşüncenin ivme kazandığı yeni alanları anlatan profesyonelleri sizlerle buluşturuyor.

Evet YALIN ZİRVE 2021'de Yönetim ve Liderlik başlıklı ana oturumu ile 2 Aralık'ta sizlerle buluşacak. Bu oturumda Yalçın İpbüken, Süreyya Ciliv ve Ülkü Kulaç'ı dinleyeceğiz. Ardından da uzun program içinde iki gün boyunca çok değerli konuşmacıları dinleme fırsatı, onların yalın deneyimlerini değerlendirme fırsatı bulacağız.

Bence şimdiden yerinizi (www.lean.org.tr) ayırtın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.