Hava Durumu

Yalın, Yalın Enstitü ve BTSO

Yazının Giriş Tarihi: 13.02.2021 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.02.2021 07:54

Evet, BTSO Akademi bünyesindeki eğitimlerden biri daha zoom üzerinden gerçekleşti. Eğitimde Yalın Üretim anlatıldı. Önceki günkü yazımda Yalın'ın ülkemizdeki ve kentimizdeki yolculuğunu ve bu yolculuğun ana başlıklarını, kronolojik bir akış içinde anlatmıştım.

Perşembe günü de eğitimi izledim. BTSO Akademi'nin bu eğitiminin açılışını BTSO İnsan Kaynakları Müdürü Zafer Cengiz yaptı. Cengiz, 2014 yılında başlatılan BTSO Akademi çalışmalarının, pandemi döneminde Nisan ayından bu yana 70 eğitim gerçekleştiğine dikkat çekerek, toplam 21 bin kişinin bu eğitimlerden yararlandığını söyledi ve sözü eğitmen Elif Hanıma bıraktı.

Eğitimi Elif Abraş Aydoğan verdi. Kendisi şu anda BTSO'nun Model Fabrikası'nda görev yapmakta. Endüstri Mühendisi olan Elif Hanım'ın Yalın yolculuğu, Çimtaş'ta görev yaptığı günlerde başlamış. Yalın Enstitü, ÇimtaşYalın ile tanıştırmış ve uzun yıllar çalışmalar devam etmişti.

Elif Abraş Aydoğan, aynı zamanda meslektaşımız Güzin Abraş'ın da kardeşiymiş. Yalın ile 2002'de tanışmış bir Yalın Gönüllüsü olarak dün eğitimi izlerken büyük keyif aldım. Öncelikle Elif Abraş Aydoğan'ı kutluyorum. Güzel bir sunum yaptı.

Yalın'ın oturduğu düşünceyi, oturduğu temelleri, kullandığı enstrümanları, özellikle de sorun çözümlerindeki bakışın ne olması gerektiğini çok anlaşılır biçimde katılımcılarla paylaştı.

Eğitimi toplam 150 kişi izledi.

İŞİN GÜZEL TARAFI

Benim için en güzel tarafı da ülkemizin son derece büyük oranda ihtiyaç duyduğu bu düşünce ve yönetim modelinin ülkemizde ilk telaffuz edildiği günden beri tanıtılması ve yayılması noktasındaki çorbada birkaç dirhem tuzu olan bir insan olmanın verdiği mutluluktu.

O ilk günlerdeki yaşanan zorlukları, gerek özel sektör, gerek kamu ve gerekse üniversitelerin dirençlerini unutmak mümkün değil.

Ne anlatıyor bu insanlar, diye tepeden bakanlar mı ararsınız; biz dünya devlerine iş yapıyoruz, sen ne anlatıyorsun, diyenler mi...

Bugün o ilk günlerde Yalın'a soru işareti ile bakan ve uzak duran birçok kurum sahibi ve yöneticisi ilgili kurumlarında Yalın uygulamalara sonuna kadar sarılmış ve de Yalın felsefeyi kendi günlük yaşam biçimlerinin içine monte etmiş durumda...

Süreçte 2002 yılında Yalçın İpbüken ve Yalın'a gönül vermiş birkaç arkadaşı ile başlayan bu yolculuk ve Yalın Enstitü, ülkemizde Yalın olgusunun yerleşmesinde, tanınmasında büyük bir misyonu yerine getirdi. Yine süreçte ilgi gören her konuda olduğu gibi gerek Yalın Enstitü'nün içinden çıkan; gerekse daha sonradan kurulan birçok danışmanlık şirketi bu alanda hizmet vermeye başladı.

Yalın Enstitü'nün attığı tohum öyle bir hale geldi ki, bugün özel sektörün dışında yerel yönetimlerde ve bazı bakanlıklarda da bu konu ile ilgili çalışmalar başlatıldığını duyuyoruz.

İyi ki varsın Yalın Enstitü...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.