Hava Durumu

Yarım asırlık bir BOSCH öyküsü

Yazının Giriş Tarihi: 30.04.2022 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2022 08:11

Yıl 1966 Bursa’da Yalakçayır’da ülkemizin ilk Organize Sanayi Bölgesi olan Bursa OSB 6 Kasım 1966 pazar günü saat 14.30’da açılır. Açılışa dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, Sanayi eski Bakanlarından Muammer Erten, Milletvekilleri, ABD Uluslararası Geliştirme Ajansı (USAID) Türkiye Misyonu Direktörü James P. Grant, dönemin Bursa Valisi Celalettin Ünseli, dönemin Bursa Belediye Başkanı Kemal Bengü, dönemin BTSO Başkanı Abdi Biçen, OSB İdare Komitesi Başkanı Fuat Özyol, BTSO Yönetim Kurulu üyeleri, Bursa sanayi ve iş dünyasını ileri gelenleri katılır.

Dönemin BTSO yönetimi OSB’ye katışımı arttırmak için çeşitli girişimlerde bulunur. MAKO(O dönem Koç ve Magnetti Marelli ortaklığıydı) 1970’de fabrikasını kurmaya başlar. Fabrikanın kuruluş yerini Rahmi Koç ile dönemin BTSO Başkanı Abdi Biçen birlikte tespit eder.

BOSCH’UN TÜRKİYE’DEKİ İLK FABRİKASI

Robert Bosch GMBH firmasının Türkiye’deki faaliyetlerinin başlangıcı 1910 yılına dayanır. Bu tarihte Türkiye’de ilk temsilcilik ofisini açan firma BOSCH ürünlerini Türkiye piyasasında pazarlamaya başlar. BOSCH 1970’lerde Türkiye’ye yatırım yaparak, Bursa’da dizel sistemler için enjektör memesi üretecek bir fabrika kurma kararı alır. Fabrikanın İstanbul’da kurulması gündeme gelse de, o dönemde otomotiv sanayinin Bursa’da büyümeye başlaması tercihin Bursa’dan yana kullanılmasını sağlar. 1971’de arsasını satın alır. Böylece BOSCH Türkiye’nin ilk fabrikasının 1972’de temeli atılır ve 1973’de törenle açılır.

Tören için İstanbul’dan da büyük bir katılım olur. İstanbul basını ve üst düzey yöneticiler için İstanbul Şehir Hatları’ndan vapur kiralanır. Yanlış anımsamıyorsam Sirkeci’den vapur Mudanya’ya gelir. Konukların transferi Bursa OSB’ye yapılır.

O günün koşullarında fabrikanın inşaası sırasında bölgeye malzeme ulaşımı zaman zaman at arabalarıyla sağlanır. BOSCH süreç içinde Bursa’da 3 fabrikasını oluşturur. Şirketin Bursa’da BOSCH Fren, Bosch Rexroth tesisleri de vardır.

Grubun amiral gemisi Bosch Sanayi ve Ticaret, öncelikle dizel araçlara en son teknolojiyle enjektör üretir. Bir süre sonra buna benzinli sistemleri de eklenir.

Bu arada BOSCH fabrikası artık yeni üretim bantlarını BOSCH’un Bursa’daki fabrikasında üretir. Bu “üretim bantları”nın her birinin ortalama değeri 20 milyon Euro dolayındadır. BOSCH’un Türkiye’de sahip olduğu üretim tesisleri de Endüstri 4.0 dönüşümüne giden yolda yatırımlarını artırır. BOSCH’un Bursa’daki Güç Aktarma Çözümleri Fabrikası, Türkiye’deki üretim tesisleri arasında öncü fabrikalardan biri konumunda bulunur. Hem fabrikada ve hem de merkezde verilerin hızlı işlenmesi için altyapı genişletilir, bu amaçla Bursa’daki f3 fabrikanın fiber optik ağlarının bant genişliği artırılır. Fabrikadaki her noktanın kesintisiz şekilde kablosuz ağa bağlanması ile ilgili adımlar planlanır. Sanayi 4.0 için standard BOSCH çözümlerine öncelik verilir. Bazı hassas makinalarda otonom olarak veriler anlık değerlendirilerek erken uyarı alınır.

Öte yandan uluslararası üretim ağındaki fabrikaların montaj hatlarının performans verileri, aynı platform üzerinden karşılaştırmalı olarak takip edilebilir.

SOMERSAN BOSCH’U ANLATIYOR

Erol Somersan, Türkiye’de ilk kurulan Bursa’daki BOSCH fabrikasının kurucu müdürlerinden. Kendisi ile söyleşimizde Erol Somersan, BOSCH’u şöyle anlatır:

“BOSCH Sanayi ve Ticaret A.Ş, Mart 1971 de Bursa Organize Sanayi Bölgesinde almış olduğu 100.000 m²’lik arsanın 5.000 m² sinde Mart 1972 tarihinde dizel motorları için enjektör memesi üretimi ile faaliyetine başlamıştır. Kuruluş sırasındaki ortaklık yapısı %60 Robert Bosch GMBH, %25 Yapı ve Kredi Bankası ve Ahmet Veli Menger Holding şeklinde idi.

İlerleyen yıllarda diğer ortakların hisselerini devralan şirket 1988 yılında hisselerin tamamına sahip olmuştur. Şirket kuruluşunun üçüncü yılında (1975) 220 kişiye ulaşan personel ile 2,4 Milyon Euro ciroya ulaşan şirket 2003 yılında 3000 personele ve 390 milyon Euro ciroya ulaşmış ve üretimi çeşitlendirerek dizel motorları için enjektör memesi yanında komple enjektör, enjektör pompa elemanı üretimini programına dahil etmiştir.

Genişleyen üretime bağlı olarak çeşitli tevsi yatırımları yapmış ve birinci organize sanayi bölgesindeki arsası tamamen dolunca Organize Sanayi bölgesi tevsi alanında ikinci 100.000 m² arsayı alarak genişleyen üretim bandını burada inşa etmiş olduğu yeni üretim binalarına sürdürmüştür. Ekonomideki belli zamanlarda ortaya çıkan olumsuz gelişmelere rağmen ihracata yönelik üretim faaliyetlerini yoğunlaştırarak sürdüren firma Organize sanayi bölgesi tevsi alanında üçüncü arsasını da almış genişlemesini bugüne kadar sürdürerek personel sayısını 7500’e yükseltmiştir.

Üretimden satış rakamlarına ve ihracat rakamlarına göre Tofaş ve Renault’dan sonra Bursa’da üçüncü sıradadır. 2002 yılında EFQM Avrupa kalite ödülünü almıştır. 1972 yılında Türkiye’de üretim faaliyetlerine Bursa Organize Sanayi bölgesinde başlayan firma ilerleyen yıllarda BOSCH fren sistemleri, Bosch ısıtma ürünleri, BOSCH Rexroth AŞ üretim faaliyetlerini genişletmiş, 1988 yılında İstanbul’da açtığı satış müdürlüğü ile her tür BOSCH ürünlerinin Türkiye’de pazarlanma yetkisini devralmış ayrıca İran ve Türk Cumhuriyetleri’nde satış faaliyetlerini devam ettirmiştir.”

SON SÖZ

BOSCH Bursa’nın 50. yaşını kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.