Hava Durumu

Yaşam, kumbara ve 2021

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2021 09:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2021 09:01

2021'in ilk yazısında sizlere merhaba diyorum. Ne zaman, nerede ve kimlerin annemiz/babamız olacağını bilmediğimiz bir yaşama merhaba derken, yine ne zaman, nerede ve ne şekilde elveda diyeceğimizi de bilmiyoruz.

Yaşama göz attığımızda adeta yaşam adını verdiğimiz olgunun büyük bir kumbara olduğunu ve içine anılarımızı ve de yaşanmışlıklarımızı topladığımıza tanık oluyor. Bu yaşam dediğimiz büyük kumbara özünde bize acı, tatlı; gülümseten, dudak büktüren; heyecanlandıran, sıradanlaştıran anı ve yaşanmışlıklarımızı topluyor.

Bunların tümü bize büyük bir yaşam deneyimi bırakıyor. Kimimiz bu deneyimlerden dersler çıkarma becerisine sahip oluyoruz, kimimiz ise "keşkelerle" yaptığımız bizi üzen, acı veren, dudak büktüren olayları yeniden yaşıyoruz.

Çoğumuz bize verilen aklı yok sayıp, kör kaderci bir anlayışla kaderimiz buymuş diyerek, akıl ile yapacağımız önümüze gelen fırsat ve tehditlerdeki seçimlerin kaderimizi oluşturduğunu göremiyoruz.

Bunu her alanda böyle yapıyoruz. Bir metrekare fazla kazanmak, bir lira fazla kazanmak, bir kez daha kazanmak için doğayı katletmeye ve onu kendimize uydurmaya çalışıyoruz. Bu pervasız saygısızlığımızı, cüretkarlığımızı doğa bize iklim değişikliği, küresel ısınma ile göstermeye çalışıyor.

Ama biz Darwin'in "Doğaya uyum sağlayan türünü devam ettirir, sağlayamayan yok olur gider." deyişini yok farzetmeye devam ediyoruz. 18 derecelik bir 31 Aralık yaşıyoruz.

BİR MESAJ VE BİR ŞİİR

Yeni yıl mesajlarının içinde Sevgili Şukufe Gökçen'in kızı Lalin Akalan'ın (Memduh Gökçen'in torunu) yeni yıl mesajının maske ironisi hoşuma gitti.

Mesaj şöyleydi:

"Yeni yıl için bir dileğim var. İçinin dışına çıkmasından, altüst olmaktan korkma! Maskeni bir dakikalığına yüzünden indir, koy kenara. Bırak gönlünün özü görünür olsun. Böyle çok güzelsin. Daha az maskeli ve mesafeli, daha çok kucaklaşarak, öpüşerek, severek! Daha az dünya felaketi, ekonomik kriz ve ayrımcılık, daha çok çevre bilinci, toplum refahı, eşitlik! Daha az savaş, daha çok aşk! Daha az ben, daha çok biz! Değişim artık kaçınılmaz! Yeniden doğumun yılı olsun 2021!"

Evet, bu arada Sevgili Banu Demirağ'ın rahmetli diş hekimi, şair ve müzisyen annesi Ayten Uğuralp'in dizeleri yaşamı çok güzel özetliyor:

"Şarkı aynı şarkı, sazlar bir başka

Güzel aynı güzel, nazlar bir başka

Ömür aynı ömür, yaşlar bir başka"

SON SÖZ

Evet, son sözüm de şöyle:

"Yeni yıl, yeni umutlar, yeni hayaller, yeni kararlar.

İyilik kötülüğe, liyakat sadakata, adalet haksızlığa, sağlık hastalığa, hayal hayal kırıklığına galip gelsin.

Her türlü maskesiz günlere.

Hepinize iyi yıllar.

Hoşgeldin 2021."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.