Hava Durumu

Yaşar Doğu ve bir anekdot

Yazının Giriş Tarihi: 09.01.2021 08:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.01.2021 08:52

Yaşar Doğu, 1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğdu. Ankara'da geçirdiği ikinci kalp krizi sonrası 8 Ocak 1961'de hayata gözlerini yumdu.

Kariyerine birer olimpiyat ve dünya ile üç Avrupa şampiyonluğu sığdıran Yaşar Doğu, sporculuk hayatından sonra da minderden kopmayarak Türk güreşine antrenör olarak hizmet etti.

Efsane güreşçi kariyeri boyunca ay-yıldızlı mayoyla yaptığı 47 güreşte sadece tek yenilgi aldı.

Bu dev insan antrenörlüğü döneminde köy köy dolaşıp yetenekli gençleri keşfetti. Öğrencileri için hiçbir maddi ve manevi fedakarlıktan kaçınmadı. Sırtında odun çuvallarını taşıyıp sobayı yakarak öğrencileri ısıttı. Minderlerin söküğünü dikti. Sporcularına iş buldu. Bu insani ve fedakar tavrı onu "Türk güreşinin babası" adıyla anmamızı sağladı.

Yaşım gereği bu büyük insanı tanıyamadım. Ama onun Sevgili oğlu ve Gençlik Spor eski Genel Müdürümüz Prof.Dr.Gazanfer Doğu'yu yakından tanıma, Güreş Federasyonu Eğitim Kurulu'nda ve de şu anda İstanbul Aydın Üniversitesi'nde birlikte çalışma onurunu yaşadım.

Dün ölüm yıldönümünde Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın'ın organizasyonuyla Cebeci'de Şehitlik'teki(Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla oraya defnedilmişti) kabri başında anıldı.

Onun mezar taşındaki Dünya Şampiyonu Yaşar Doğu (1913-1961) yazısının altındaki "Yeni İstanbul Gazetesi okuyucuları tarafından yapılmıştır" ibaresi onun bu ülkenin halkı tarafından ne kadar sevildiğinin somut bir göstergesiydi. Bu herkese nasip olmaz.

Onu rahmetle bir kez daha anıyorum.

SANLIKOL'UN BAŞARISI

Bursa'da klasik müziğe gönül vermiş insanların sayıları sınırlıdır. Gönül vermenin dışında ona katkı koyan insan sayısı daha da sınırlıdır. Bu insanlardan ikisi de Dünya Müziği Derneği kurucu başkanı rahmetli Fizik Tedavi Uzmanı Dr.Hüseyin Parkan Sanlıkol ve eşi piyano eğitmeni Fethiye Sanlıkol'dur.

Bu değerli çiftin oğulları Mehmet Ali Sanlıkol'da müzik çalışmalarını ABD'de doktoralı bir müzikolog olarak sürdürmektedir.

Mehmet Ali Sanlıkol 1974'te doğdu. Annesi Fethiye Sanlıkol'dan 1992 senesine kadar piyano ile Klasik Batı Müziği dersleri aldı. İlk profesyonel konserini, İngiltere prensesi Margaret onuruna Erol Simavi'nin yanında verdi. 1997'de Berklee Müzik Koleji'nin caz kompozisyon ve Film Müziği bölümlerinden, "Clare Fischer" ve "Film Müziği" özel ödüllerini de alarak mezun oldu.

Daha önce Berklee College of Music ve New England Konservatuarı'nda öğretim üyesi olarak görev alan Sanlıkol, halen Emerson College ve Brown Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.

Bursamızın gurur kaynağı Mehmet Ali Sanlıkol bugüne kadar çeşitli ödüllere layık görüldü. Bu yılda kendisine bir ödül daha geldi.

Bestesi "The Rise Up" 42 yıldır verilen Caz İstasyonu Ödüllerinde "2020'nin En İyi Enstrümantal Caz Albümleri" arasında yer aldı.

Sevgili Mehmet Ali Sanlıkol'u kutluyorum. Bizleri gururlandırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.