Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerel seçimler ve sonuçlarına bakış

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2019 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2019 08:17

Kimin söylediğini bilmem ama gazeteciliğe başladığım yıldan beri duyduğum bir deyiş vardı. O da şudur:

"Bu ülkedeki her vatandaş 3 şeyi çok iyi bilir. İlki ekonomi, ikincisi siyaset ve üçüncüsü de futbol."

Bu söylemin doğruluğuna her geçen gün tanık oluyoruz. Rahmetli Uğur Mumcu'nun dediği gibi "Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi" bir toplumuz. Bunu değiştirmek içinde bir şey yapmıyoruz. Karşımızdaki dinlemek yerine konuşmayı tercih ederiz.

SEÇİM ANALİZİ

Kim bilir kaçıncı seçime tanıklık ettim. Ben de sayısını unuttum.

Bir yerel seçimi daha bitirdik. Bu seçimin galibinin kim olduğunu sorarsanız şunlardır:

"AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti"

Siyasetin gereği siyasetçi önce yüksek egosunu tatmin etmek zorunda olacağı için sonuca bakışı ve sonucu yorumlayışı kendine göre bir bakış açısına sahiptir. Bu her siyasetçi için geçerli olduğundan liderlerin söylemlerine göz attığınızda hepsi kendisini başarılı görecektir.

Böyle bir ortamda bir seçimi analiz etmek, mevcut durumun analizini yapmak bilimsel verilerle zorlaşır.

Uzağa gitmeden Bursa açısından size somut bir örnek vereyim. Millet İttifakı adayı CHP'li Mustafa Bozbey'in aldığı oyu 2014 seçimlerine göre analiz ederseniz oyları katladığını görürsünüz. Ama sonuca referandum verileri üzerinden bakarsanız karşınıza başarısız bir sonuç çıkar. Bozbey'in başarısız olduğunu görürsünüz.

Gizli ittifak söylemlerinin üzerinden hareket ederseniz doğu kökenli vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı bölgelerden oyların Mustafa Bozbey'e değil, Cumhur İttifakı adayı Alinur Aktaş'a gittiğine tanık olursunuz.

İletişim bilimi açısından klasik söylemle "Ormanı görüp, ağacı farketmekle; ağaca bakıp, ormanı fark etmemek" arasındaki fark gibidir.

Özetle sorun Bozbey'in veya Aktaş'ın, başarısı veya başarısızlığı değildir. Bizlerin sonuçlara bakışımızın ormanla ağaca bakış farklılıkları gibi olduğudur. Hep sonuç odaklıyızdır, sürece takılmayız. Onun öneminin farkında değilizdir.

SİYASETÇİ NEDİR VE NE YAPMALIDIR?

Siyaset sözcüğü 14. yüzyıldan beri kullanılır. Eşanlamı politika olan sözcük de 20. yüzyıldan itibaren yaygınlaşır. Özünde devletin işlerini düzenleme ve yürütme sanatıdır. Siyasetçilik bir meslek değildir. Çünkü meslek evrenseldir, her ülkede yapabileceğiniz bir şey meslektir.

Siyasetçinin görevi siyaset üreterek devletin işlerini düzenlemek ve yürütmektir. Siyasetçinin üreteceği siyaset tükenmeye başladığında klasik enstrümanlara başvurur. Bu enstrümanlar "Vatan, millet, din, demokrasi (Okul sıralarında yüzde 51 olarak anlatılan bu kavram özünde çoğunluğa rağmen çoğunluğun dışında kalan kitlelerin de tüm haklarının korunduğu bir sistemdir.) v.b."dir.

Bu nokta sıkıntı yaratır. Siyaset üretmek yerine kararsızlıklar dışarı vurularsa, iç ve dış politikada çözüm için sokak araç olmaya başlarsa tehlike doğar. Siyasetçi sorunları ortaya koymanın dışında bu sorunlara çözüm üreten politikaları ortaya koyan, vizyoner, cesur kişi olmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.