Hava Durumu

Yıldırım Bayezid Rotary ve İlmiye Çığ

Yazının Giriş Tarihi: 28.02.2022 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2022 08:05

Yıldırım Bayezid Rotary Kulübü 19 Ocak 1993'te kuruldu. 29 Kasım 1994'te charter aldı. Yıldırım Bayezid Rotary Kulübü, geçen 27 yılda çok sayıda guvernör yardımcısı ve bölge görevlisinin yanı sıra üyesi Ahmet Gürmeriç vesilesiyle guvernör kulübü de oldu. 

Yıldırım Bayezid Rotary Kulübü, yaşamı, çalışma hayatı ve başarılarıyla Türk kadını için rol model olan 108 yaşındaki Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’a, ‘Rotary Kültür Ödülü’nü online bağlantıyla ekrandan takdim etti. Kulüp üyelerinin kalabalık katılımıyla gerçekleşen ödül töreninde Rotaryenler konuşması sonrası Çığ’ı hep birlikte ayakta alkışladı.

Kulübün Podyum Davet’te yapılan geleneksel toplantısında online olarak Muazzez İlmiye Çığ’a bağlanıldı. Kulüp üyeleri toplantıya eşleri ile birlikte katıldılar. Daha önceden kızı Esin Çığ Hanım’a gönderilen plaket takdimi sonrası bir anı fotoğrafı çekildi.

Çığ, Bursa Doğumlu, Bursa Kız Muallim(Öğretmen Okulu) Mektebi mezunu, Cumhuriyet Kadını, Yazar, Bilim İnsanı, Tarihçi, Fahri Doktor, Türk Sümerolog  ve Atatürk’ün izinde sürdürdüğü hayatı boyunca, yaptığı çalışmalarla tarihe ışık oldu. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde çalıştığı 31 sene boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F.R. Kraus ile beraber müzede bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip sınıflara ayırarak numaralandırdı. Yetmiş dört bin tabletten oluşan çivi yazılı belgelerin belgeliğini meydana getirdi. Üç bin tabletin kopyasını katalogda yayımladı.

Muazzez İlmiye Çığ, Cumhuriyet’in kuruluşuna ve Atatürk devrimlerine tanıklık etti. Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin ilk mezunlarından biri.  Cumhuriyet kadını Muazzez İlmiye Çığ, Sümerolog kimliğiyle gerçekleştirdiği çalışmalarıyla tarihe iz bırakıp, Türk kadını için rol model oldu.

ÖZTİMUR NE DEDİ?

Yıldırım Bayezid Rotary Kulübü Başkanı Ferahi Arpaç Öztimur şunları söyledi:

“Rotary, iş ve meslek sahibi insanlarının yüksek ahlak standartlarını teşvik etmek amacıyla bir arada olduğu dünya çapında bir hizmet kuruluşu. Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, mesleği çerçevesinde gerçekleştirdiği çalışmalarla tarihi kayıt altına alırken kültürel anlamda hem ülkemiz hem de dünya tarihine çok kıymetli bir miras bıraktı. Atatürk’ün izinde, bilimin ışığında sürdürdüğü yaşamı boyunca sergilediği duruş, biz kadınlar için de son derece kıymetli bir örnek. Aydınlık bir gelecek için ülkemizin aydın, çalışkan, üretken kadınlara ihtiyaç duyduğu bilinciyle hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Biliyorum ki; Sayın Çığ ile bu ekranda buluşmak, kendisini görmek, birikimlerini ve öğütlerini dinlemek hepimiz için çok büyük mutluluk. Rotaryenler olarak kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz.” 

ÇIĞ NE DEDİ?                       

Törende Muazzez İlmiye Çığ şunları söyledi:

“Ben üniversiteye başladığım dönemde kadınların çoğu okur-yazar bile değildi. Atatürk’ün devrimleriyle eğitim şansı bulan kadınlarımız meslek sahibi oldular, ekonomik ve sosyal güce kavuştular. Bugün bilimde, teknolojide, sanatta, bütün alanlarda son derece başarılı, dünya çapında ödüller alan kadınlarımız var.  Avrupa’nın Rönesans'ta 400 yılda yaptığı ilerlemeyi biz 80 yılda yaptık. Avrupa’nın kadınları ancak 400 yıl sonra bizim kadınlarımız gibi oldu. Biz 80 yılda yaptık, çok önemli bir başarı. Bunun hiç unutulmaması ve kız çocuklarının okuması, eğitimlerinin desteklenmesi lazım.”

Çığ Hocama saygıyla.

DR. MURAT KAÇAR AVRUPA İKİNCİSİ OLDU

Dr.Murat Kaçar kentimizin yakından tanıdığı bir hekim ve bir sporcu. Gençlik yıllarında Galatasaray Kulübü’nde 110 metre engellide Türkiye rekortmeni olan Dr.Murat Kaçar spordan hiç kopmadı.  TOFAŞ işyeri hekimliği yaptığı dönemde TOFAŞ Spor Kulübü kurucuları arasında yer aldı.

Bu duayen master atletimiz Dr. Murat Kaçar iki yıldır pandemi nedeniyle ertelenen Avrupa Masterler Salon  Şampiyonası’na Portekiz’in Braga kentinde katıldı.

Yarışmaların 3.gününde piste çıkan Dr.Murat Kacar 75 yaş 60 m engellide Avrupa 2.cisi oldu. Teknik sonuçlar ise şöyleydi:

“1- Milan Belianksy(Slovakya)10.71; 2- Murat Kacar(Türkiye)11.82; 3-Antonio Fortunato(Portekiz)14.02.”

Türkiye bu şampiyonada bayanlarda bir ikincilik, bir üçüncülük, erkeklerde bir ikincilik elde ederek toplam 3 madalya kazandı. Bayanlarda 55 yaş 3 adım atlamada Figen Karadağ 9.90 ile ikinci olurken Aycan Kurtcan da 9.82 m ile üçüncülük elde etti.

Dr.Murat Kaçar’ı kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.