Hava Durumu

Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2019 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2019 08:24

Yaşam hızlı akıp, geçiyor. Bu hızlı akış içinde 13.8 milyar yaşındaki evrenimizde, 4.5 milyar yıldır dünyamız dönüyor. Dünyada ilkel insandan bugüne 20 milyonluk bir süreçte uygarlık oluşturmaya çalışıyoruz. Oluşturduğumuz uygarlık ortada.
Bu uzun süreçte insan yaşamı bir iğne deliği kadar bile bir yer kaplamıyor. Belki bu rakamları sık yazıyorum. Amacım sadece anımsatmak. Tüm öğretiler kamil insanı tanımlarken; erk sahibi olma peşinde koşan zavallı insanoğlu göremediği hiçliğini anımsatabilmek.
İşte bu yaşam yolculuğunda insanların bazıları kısa veya uzun sürecek; olumlu veya olumsuz izler bırakarak bu dünyadan ayrılıyor. Burada olumlu iz bırakarak, iyi ve doğru insan olma, düşünme, sorgulama, şüphe etme kısaca bilimsel bir bakışa sahip olma noktasında bize model olan insanlardan biriydi, Yılmaz Amca(Akkılıç).
Onu 1976 yılında Bursa Hakimiyet'te rahmetli Feridun Evrenosoğlu ile sohbeti sırasında tanıdım. Gençliğin verdiği heyecan ve patavatsızlıkla kendimi bile tanıtmadan sohbetlerini bölüp, sorumu sordum. Zor bir soruydu. Neyse.
Sonraki yıllarda ilişkimiz hep bir saygı ve sevgi içinde ağabey-kardeşlik düzeyinde devam etti. Arada bir yazılarımla ilgili arar, maddi yanlışım varsa düzeltir, zaman zaman da "Aferin" demeyi ihmal etmezdi. Onun Bursa Ansiklopedisi'ni hazırladığı dönemde elime bir kağıtta yazılı isimler verir "Git bunların özgeçmişlerini öğren ve yaz" derdi.


Benim için yazı yazarken takıldığımda bilgi alma noktasında arada bir aradığım bir büyüğümdü. Böyle birkaç büyüğüm vardı. Bir bir beni yalnız bıraktılar.
Ve o aramızdan ayrılmadan önce evini ve çok değerli olan kütüphanesini Bursa'ya bağışladı. Neyseki Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç Ailesi onun bu emanetini hep korudu ve geliştirdi. Bu noktada Nilüfer Belediyesi'nin ve Mustafa Bozbey'in de hakkını yememek lazım. 2007 yılında Yılmaz Akkılıç Kütüphanesi kuruldu. 2011 yılından beri de Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri düzenleniyor. Geçmiş yıllarda bu ödüllerden birini de alma onuru yaşamıştım.
Nilüfer Belediyesi'nin, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç Ailesi ile birlikte düzenlediği "Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları 2018 Ödülü", düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Törene Bursa dışında olduğu için Turgay Erdem adına Nilüfer Belediye Başkanvekili Feridun Uyruk, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, Akkılıç Ailesi ile Bursa eski milletvekili Ali Arabacı da katıldı.
Seçici kurul şu isimlerden oluşuyordu:
"Prof. Dr. Saime Yüceer, Prof. Dr. Feza Karaer, Prof. Dr. Neslihan Sam, Doç, Dr. Tülin Vural Aslan, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Yazar Şafak Pala, Makina Mühendisi Yener Akkılıç ve gazeteci Hacı Tonak."
Yarışmaya akademik alanda 7 doktora tezi, 28 yüksek lisans tezi, akademi dışı alanda da 5 araştırma ve inceleme olmak üzere toplam 40 yapıt katıldı.
Üç farklı kategoride düzenlenen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Başarı Ödülü'nü, Doktora kategorisinde "Kentsel Gelişmenin, Kentsel Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkileri: Bursa Örneği" başlıklı tezi ile Dr. Alper Bilgili, Yüksek Lisans kategorisinde "Kent Düzeyinde İklim Aksiyon Planlama ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Aksiyon Planının İncelenmesi" başlıklı tezi ile Zafer Kurtar, akademi dışı alanda da "Bursa Hava'da" başlıklı araştırma-incelemesiyle Deniz Dalkılınç aldı.
Dr. Alper Bilgili, Zafer Kurtar ve Deniz Dalkılınç'a ödülleri Nilüfer Belediye Başkanvekili Feridun Uyruk, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ve Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala tarafından verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.