Hava Durumu

Yok etmek kolaydır, ama....

Yazının Giriş Tarihi: 05.08.2020 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.08.2020 07:48

Yaşam kolaylıklar ve zorluklarla doludur. Bazı şeyler çok zordur, bazı şeyler de çok kolay. Bir şeyi(bir kurumu, bir şirketi, bir değeri, bir geleneği, bir yaşam biçimini) yaratmak, kurmak, oluşturmak çok zordur. O büyük zorluklarla hayata geçen bir şeyi yok etmek, ortadan kaldırmak çok kolaydır. Bu hem ticari hayatta, hem de sosyal hayatta böyledir.
Büyük emekler ve çabalarla kurulmuş, dev bir şirketin, diğer kuşaklarda kaybolup gittiğini görürsünüz. Köklü bir kurumun kısa bir sürede içinin boşaltılıp, kaybolup, gittiğini izlersiniz. Yüzyıllardır devam eden bazı geleneklerin tek tek yok olduğuna tanık olursunuz. Köklerinizdeki yüzlerce yıllık değerlerin(İnsanlık, ahlak, etik, hak, hukuk, adalet, gelenek, görenek, dini değerler) gözlerinizin önünde yavaş yavaş eridiğini hissedersiniz.
Gerek insanlık tarihine, gerekse ülkemizin tarihine göz attığınızda bunun çeşitli örneklerini görmek mümkündür.
Sağlığınız çok iyi, işleriniz mükemmel, aileniz huzurlu da olsa bu olup bitenleri önce görmek, sonra fark etmek, sonunda da kafa yormak, insanı yorar.

O ZAMAN İNSAN NE YAPAR?

İnsanlar kendilerini rahatsız eden olgu, olay, davranış biçimlerinden önce uzak dururlar. Daha sonra değiştirebileceklerine inandıklarını değiştirmeye çalışırlar. Bunun için çaba gösterirler. Değişmediklerini görünce önce uzaklaşmaya başlarlar, sonra görmemeyi tercih ederler (televizyon seyretmez, gazete okumaz, haberleri dinlemezler), bu bir bağlamda tükenmişliğe uzanmaktır. Ve bunun başlangıcında insanlar geriye dönerler, nostalji başlar. Ama final tükenmişlik, uzaklaşma, terk etme ile devam eder

PEKİ NE YAPILMALIDIR?

Sizi rahatsız eden sorunu hemen tespit ettiğinizi düşünmeyin. Bunun üzerine hemen sorunu çözmek için harekete geçmeyin. Olaya yüzeysel bakıp, tespitlerde bulunmayın. Bir şeyi/bir sorunu ortadan kaldırmak için onun kök nedenine inilmelidir. O kök nedeni analiz etmeliyiz. Soruna beş "neden" sorusunu sorarak, kök nedenine ulaşabiliriz.
Kök nedeni bulduktan sonra, çözüm o nedeni ortadan kaldırmaktır.
Basit bir örnekle, sigorta attığında; sigortayı kaldırmak sorunu çözmek ve kök nedene inmek değildir. Sigorta attı, o zaman amperini yükseltmek de değildir. Kablolar yetersiz kalıyor, kabloları değiştirelim de değildir. Bir kaçak var, onu onaralım da değildir. Belki dağıtım sisteminde aşırı yüklenme vardır, belki başka bir kök neden

NAKIŞ GİBİ İŞLEMEK

Sizi rahatsız eden sorun/sorunların kök nedenlerini buldunuz. Değiştirebileceklerinizi değiştirirsiniz. Değiştiremeyecekleriniz için ise asla vazgeçmeyin(never give up).
Çünkü bunu işlerinizi yaparken, hayatınızı şekillendirirken, başarıya giden yolda bilerek veya bilmeyerek hep bir temel felsefe edindiniz. Asla vazgeçmediniz. Bir nakış işler gibi tek tek ilmek atarak o başarıyı yarattınız, o değeri oluşturdunuz, o kurumu kurdunuz.
Farklı bir şey değil, yine aynısını yapacaksınız. Belki yaşınız ilerledi, belki gücünüz azaldı, belki artık o sorunu görmek istemiyorsunuz, ama asla vazgeçmeyeceksiniz.
Dünyanın bu kaos halinde, bu pandemi ortamında, bu krizlerin içinde herkes bir ilmek atmalı. Dokunabildiği bir ise bire, bin ise bine dokunabilmeli. Dokunabildiğiniz eğitim olsun, sağlık olsun, sanat olsun, ekonomi olsun dokunun.
Bizlere okulda öğretildiği gibi demokrasinin yüzde 51 değil de, yüzde 51'e rağmen, diğer kesimin tüm hak ve hukukunun korunduğu ve gözetildiği bir sistem olduğunu anlamak, anlatmak zorundayız.
Dinimizin gerçek değerlerinin ne olduğunu, kadının ikinci sınıf vatandaş olmadığını, Kuran'ın gösterdiği yol dışında, din adına verilen saçma sapan akıldışı fetvalardan, din adına ve Allah adına yapılan konuşmalardan/söylemlerden uzak durulması gerektiğini; dinin sadece Allah ile kul arasında kalması gerektiğini anlatmak zorundayız.
Akıl ve bilim yol göstericimiz olmalı. Gelişmişliğe, çağdaşlığa uzanan yolun parke taşları akıl ve bilimden örülmüştür.
Bu Cumhuriyetin kurucularını(Atatürk ve arkadaşları), aşağılayarak değil; yücelterek ilerlemeliyiz.
Her konumdaki, herkesin bu ülke için yapacak çok işi var. Yolumuz uzun ve zorludur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.