Hava Durumu

Zeki Müren Müzesi ve Nilüfer

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2020 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2020 07:59

Türk müziğinin dev sesi Zeki Müren, 6 Aralık 1931'de Bursa'da doğdu. Sayısız esere imza atan Paşa ve Sanat Güneşimiz lakapları ile andığımız bu ölümsüz sanatçımız 24 Eylül 1996'da İzmir'de vefat etti ve Bursa'daki Emir Sultan'a defnedildi.

Bilindiği gibi Zeki Müren servetinin büyük bölümünü Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı'na bağışlamıştı. Yine vasiyeti gereği Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı, Bursa'da Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ni yaptırdı. Sahne alırken giydiği kıyafetlerinin bir bölümü de bu okulda depoda bulunuyor.

Sadece Türk Eğitim Vakfı bünyesinde Zeki Müren'in fonundan bugüne kadar her birinin maliyeti 35 bin TL olan 3284 yüksekokul öğrencisine burs verildi ve mezun edildi.

Türk Eğitim Vakfı Bursa Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan şimdi önemli bir çalışma içerisinde. Bu kapsamda Bursa'ya bir Zeki Müren Müzesi kazandırma yolunda adımlar atılıyor. Mehmet Çalışkan, bu düşüncesini Türk Eğitim Vakfı Bursa Şubesi Yürütme Kurulu Üyesi Eser Ceyhan'a açınca, Eser Ceyhan konu ile ilgili bir çalışma yapar.

Anımsayacağınız gibi yerel seçimlerde CHP'den Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Nilüfer eski Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, Bursa'ya bir Zeki Müren Müzesi kazandıracağını dile getirmiş ve kitapçığında da bunu belirtmişti.

BURSA HALL OF THE FAME

Yurtdışında çeşitli ülkelerde çeşitli alanlara yönelik Hall of the fame adıyla anılan Ünlülerin Salonu anlamında müzeler bulunuyor. Bunların en ünlüsü ABD'deki NBA'nin Hall of the fame'i. Bu yapılarda konseptine göre ünlü insanların eğer sporcu ise ayakkabısı, forması, topu, raketi gibi özel eşyaları sergilenmekte.

Bursa özelinde de sanata yönelik bir Bursa Hall of the Fame oluşturmak mümkün.

Bursa'nın böyle bir müzeyi dolduracak çok sayıda ulusal düzeyde ün kazanmış, çeşitli alanlarda sanatçıları bulunmakta.

ERDEM'LE GÖRÜŞMELER

Mehmet Çalışkan ve Eser Ceyhan bu çalışmayı süreçte Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile paylaşırlar. Erdem konuya sıcak ve konu ile ilgili olarak Nilüfer Belediyesi İmar Müdürü Sinan Sarıbal ve Osman Ayradilli'yi görevlendirilir.

Yer olarak Beşevler'deki 15 dönümlük pancar alım alanı düşünülür.

Daha sonra Turgay Erdem ile bir görüşme daha gerçekleştirilir.

SONSÖZ

Bu konu Bursa için önemlidir. Bursa'da doğmuş, Bursa'da toprağa verilmiş Zeki Müren için anma konserleri Bodrum'da yapılıyor.

Bence bu konu hayata geçirilmeli, adı ne olursa orada Bursalı sanatçılar için bir Hall of the Fame de oluşturulmalı.

Yurtdışını gezdiğinizde ünlü sanatçı ve yazarların evlerinin bir müzeye dönüştürüldüğünü görürüz. Bizde de örnekleri vardır ama bu kentin içinden çıkmış ve ülke sanatına, düşün dünyasına değer katmış ünlülerimize sahip çıkmak, onların bazı özel eşyalarını bir müzede bir araya getirmek, böylece gelecek kuşaklara onlarla ilgili bilgileri aktarmak önemlidir.

Bugün siz geçmişinize sahip çıkarsanız, gelecekte de sizin yarattığınız katma değerlere sahip çıkacak insanlar olacaktır.

Şimdi burada bir sinerji yaratılmaya başlamıştır. Mehmet Çalışkan'ın fikri ortaya atmasıyla, Eser Ceyhan'ın bir ön çalışma yapmasıyla, zaten sanat ve kültüre büyük önem veren bu çalışmalar için yeni bir yapılanma içinde olan Turgay Erdem'in konuya sıcak bakıp, Sinan Sarıbal ve Osman Ayradilli'yi görevlendirmesiyle, Mustafa Bozbey'in daha önceden konuyu seçim kitabının içine koymasıyla ortaya bir sinerji çıkmıştır.

Şimdi bu sinerji yok olmadan, daha yukarılara taşınarak, Bursa için önemli bir değer kentimize kazandırılmalıdır.

Emeği geçen ve geçecek olanlara teşekkürler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.