Hava Durumu

Zeki Müren ve Zeki Müren Madalyası

Yazının Giriş Tarihi: 26.09.2020 09:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.09.2020 09:17

Ülkemizde yerine konulmaz sanatçılarımızın başında kentimizde doğan Zeki Müren gelir. Paşa ve Sanat Güneşimiz lakaplı bu değerli sanatçımız son konserini Bodrum Antik Tiyatrosu'nda vermişti. Ve o konserin gelirini antik tiyatronun restorasyonu için ilgili birime bağışlamıştı. Ayrıca, bilindiği gibi vefatının ardından da vasiyetinde mirasının büyük bölümünü Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı'na bağışladığı ortaya çıkmıştı.

Sanat Güneşi'nin vefatının ardından oluşturulan Zeki Müren burs fonundan bugüne kadar 68 şehirde öğrenim gören öğrencilere 3 bin 458 burs sağlandı. Burs fonundan 2020-2021 öğrenim yılında 261 öğrenci ayda 700 TL tutarında burs alacak.

Ayrıca Mehmetçik Vakfı'na bıraktığı mirasından da şehit aileleri, okuyan çocukları ve gazi ailelerine düzenli maaş ödenmekte.

Zeki Müren vefatının 24. yılında çeşitli etkinliklerle anıldı. Mehmetçik Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı da değişik organizasyonlarla Zeki Müren'i andı.

Size bugün bu yüreği vatan ve insan sevgisi dolu olan güzel insanımızın çokça bilinmeyen bir yönünü anlatacağım.

ZEKİ MÜREN MADALYASI

Ülkemiz BM'nin talebi üzerine Kore'ye asker gönderip, Kore Savaşı'na katılmıştı. Şehitler vermiş ve çok sayıda da gazimiz olmuştu. Bunun üzerine savaş sonrası BM tarafından özel Kore Madalyaları gönderilmiş ve gazilerimize verilmişti.

1963 yılında Kıbrısta bir gerilim başlamış, Kanlı noel yaşanmış, insanlarımız katledilmişti. Bunun üzerine ordumuz müdahale için hazırlanırken, dönemin ABD Başkanı Johnson'un meşhur "Johnson mektubu" gelmişti.

Mektupta özet olarak, Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olan Yunanistan ile arasında gerilim yarattığı takdirde, SSCB'nin Türkiye'ye yönelik olası bir işgali karşısında, NATO' nun bu işgale müdahalede çekimser davranabileceğini anlatıyordu. Ayrıca, böyle bir girişimde Amerikan silahlarının kullanılamayacağı da belirtiliyordu.

Mektubun kamuoyunda duyulmasından sonra Birleşmiş Milletler'in çağrısı ile gözünü kırpmadan Kore'de savaşan gazilerimiz bu mektubu onurlarına yediremeyip, madalyaları BM'ye iade ettiler. ABD'nin bu tutumu karşısında madalyaları üstlerinde daha fazla taşımak istemediler.

Dönemin Milli Türk Talebe Birliği ise gazilerimizin bu onurlu davranışı karşısında siper edilen göğüsleri boş bırakmak istemedi. Bir yeni madalya yaptırmaya karar verdi. Maddi kaynakları yoktu. Bunu Sanat Güneşi Zeki Müren duydu. Vatan sevgisi ile dolu olan yüreğinin sesi ile gazilerimize basılacak yeni madalyaların tüm masrafını üstlendi.

Onun bu konuda tek şartı vardı. Madalyaların tüm gazilerimize ulaşması ve adının gizli tutulması.

Böylece madalyalar yapıldı ve gazilerimize iletildi. O madalyaların adı "Zeki Müren Madalyası" olarak kaldı.

18 ayar altından yapılan bu madalyaların bir yüzünde Milli Türk Talebe Birliği logosu ile "Kore Gazileri Milli Hizmet Armağanı" ifadesi yer alıyor. Diğer yüzünde ise tüm Kıbrıs Adası'nın haritası ile Milli Türk Talebe Birliği yazısı bulunuyordu.

SONSÖZ

Çokça bilinmeyen bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Görüldüğü gibi yüreği vatan sevgisi ile dolu bu insanın onurlu davranışına saygı duymamak mümkün değil. O köklerimizdeki veren el ve alan elin birbirini görmemesini şiar edinmiş.

Evet, bu vesile ile Zeki Müren'i rahmet ve saygıyla anıyorum. Onun bu davranışının her noktadaki insan için model olmasını diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.