Hava Durumu

"Suni ışık sistemi kullanılmıyor gelecek vahim, diye uyardık"

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2016 05:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2016 05:03
Timsah Arena'nın bozuk zemini ile ilgili tartışmada bu defa söz çim uzmanı Muhittin İpek'te.
Bursaspor kulübünün ortaya koyduğu verilerle, bir önceki çim ekibini kötü zemin sorumlusu olarak göstermesinin ardından, bu ekip adına Muhittin İpek, "Açıklamaları ve raporu şaşkınlıkla ve biraz da üzüntüyle okudum" dedi ve şu bilgileri verdi:
"Haziran sonu bıraktığımız saha sorunsuzdu kaldı ki kötü bir zemin bıraktık diyelim, 81 gün geçmiş ,biz şirket olarak bu süre zarfında 3 adet saha yaptık. Bunlardan biri de Karacabey Fehmi Gerçeker Stadyumu şu an kusursuz bir zemin ve 3 haftadır maç ve antrenman yapılıyor.Bu süre zarfında zemini düzeltemediler mi?
Özlüce tesislerinde yetiştirilen çim Özlüce toprağında değil buraya serilen özel toprak üzerine ekilip kesildi.
Kimyasal gübrelerin su verilmeyip erimediği yazılmış. Buraya atılan gübreler son teknoloji ile üretilmiş kaplamalı, yavaş salınımlı 2-3 aylık gübrelerdir. Sulamasanız bile çimi yakmaz ayrıca sulanmayan sahada bir günde çimler yanar .
Sahaya 20.06.2016 tarihinde ekilen tohum Bermuda Grass (vermida değil) tipi hibrit stolonlu çeşit Atatürk Stadyumu'nun zeminindeki çeşittir. Bursa bölgesine uygun olup olmadığı söz konusu değil her sonbaharda üzerine ara ekim yapılır.( Kışlık tek çeşit çim ile )
20 Temmuz’da uygun olmayan tarih olduğu söyleniyor o zaman neden ekim yapıldı?
Arena tipi sahaların genel sorunu ışık alamaması sonucu kök gelişimini tamamlayamayan çimlerdir.İspatı ise Teksas tribünü önü olan güney kale önü ve kapalı tribünün( kuzey-güney ) ön tarafıdır.Kalkmalar ve bozulmalar bu bölgededir.



Çözüm, Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan suni ışık sistemlerinin belirli bir program çerçevesinde kullanılmasıdır.
Tamam da acaba kullanılıyor mu? Programı doğru mu?
Yaprak ve toprak analizleri yapılıp gübre ve iz element seçimleri bu analiz sonuçlarına göre mi yapılıyor?
Çim biçimi hangi sıklıkla ve ne tür makinelere yapılıyor?
Her 15 günde bir sahaya verti-drain (delme) işlemi uygulanıyor mu?
Yukarıda saydığım işlemlerin yapılması için gerekli makine parkuru mevcut mu?
Hepsi mevcutsa bunları kullanacak  gerekli teknik bilgi ve beceriye sahip personel var mı? Eğitim sertifika durumları nedir?
Şu an sahaya bakan teknik ekip ve DANIŞMANLARININ geçmiş tecrübeleri nedir, imal ettikleri  sahalar nereleridir, bakım yaptıkları sahalar nereleridir?
Ben Atatürk Stadyumu'nun imalatının başında tek sorumluydum. Aynı şekilde Timsah Arena imalatınında başındaki tek  sorumluydum. 35 yıldır çim sahalar üzerine çalışıyorum ve bugüne kadar yaptığım sahalar ortadadır. Bakımını bıraktıktan sonra stada bedelsiz olarak verdiğim bakım makinelerini almaya gittiğimde , böyle devam ederseniz 1 Kasım’da burada maç oynatamazsınız, uyarısında bulunup aynı endişemi sayın Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye de ilettim. Suni ışık sistemi kullanılmıyor, stadın zemininin geleceği vahim, dedim.
İyi olursa Allah’tan, kötü olursa bizden mi?"
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.