Hava Durumu

10 yaşındaki filozof Atakan mı, köpekle eğitim gören çocuklar mı mutlu?

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2020 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2020 08:02

İnsanlık artık başka bir anlayışa doğru evriliyor. Bireysel olarak çok para kazanma, kariyer elde etme, toplumsal olarak dev projeler, yatırımlar gibi eski paradigmalar bir bir yıkılıyor. İnsanlar artık kendilerini mutlu edecek şeyler istiyor. Bunun somut sonuçları ise davranış biçimleri ve seçmen tercihleriyle ortaya çıkıyor.
Finlandiya veya İskandinav ülkeleri örnekleri vereceğimi zannetmeyin.
Bizdeki 31 Mart seçimlerinin analizini yapan araştırma kuruluşlarının ortaya çıkardığı sonuçlardaki çarpıcı gerçeği geçtiğimiz akşam Adil Gür, açıkladı. 31 Mart'taki seçmenin tercihini belirleyen bu mutluluk ve huzurlu yaşam talebi olmuş...
Buradan nereye geleceğim...
Dün biri haber bültenlerinde, diğeri sosyal medyada gündem yaratan çocuklarla ilgili iki çarpıcı konu vardı.

Daha sevimli gelen Tokat'ın Turhal İlçesi'ndeki konuyla başlayayım. Mezarlıkta bulunan ve Fındık adı verilen yavru köpek, 37 öğrencili Kayacık Köyü Şehit Haluk Yılmaz İlkokulu'nun maskotu olmuş.
Haber ajansı geçmişim olduğu için kısmen kurgu olduğunu bilsem de insanın içini ısıtan görüntüler. Fındık önlük giymiş, çocuklarla birlikte sırada ders dinliyor. Çocukların okuldaki her anında Fındık da var.
Köpeği bulup sınıfa getiren öğretmen, öğrencilerin davranış biçimlerinin değiştiğini, artık geç kalan öğrenci olmadığını ve ön önemlisi çocukların yüzlerinin güldüğünü ve mutlu olduklarını söylemesiydi.
Gelelim ikinci çocuğa 10 yaşında. Adı da Atakan, üzerinde annesinin ördüğü yelekle kitapçıda rafları gezerken görüntülenmiş. Felsefe kitaplarına bakıyor. Görüntüleri çeken, soruyor; 5 ayda 250 kitap okumuş. Sohbet Aristo'dan başlayıp J.J. Rousseau ve Bauman'a kadar uzanıyor. Nihilizm üzerine yaptığı yorumu... Laf aramızda ne ben ne de masa komşum Adnan Baştopçu becerebiliriz...
Paylaşım, 7 milyon kez izlenince Atakan'ın yeni görüntüleri de ortaya çıkıyor. Bu kez Türkiye'nin eğitim, sağlık sorunlarının nasıl çözüleceğini anlatıyor. Ardından psikyatrist olup şizofreni, otizm gibi hastalıkların tedavilerini bulacağını ve sonunda yeniden felsefeye döneceğini ifade ediyor.
Fakir bir ailenin çocuğu ve devlet okuluna gittiği yazılan Atakan'ın müthiş bir yetenek olduğu bir gerçek. Ancak görüntülerde beni rahatsız eden bir şey var. Zekâ, hayal gücü, hafıza, idrak yeteneği çok yüksek. Ancak bakışları çok boş ve sönük. El hareketleri kontrol dışı. İşin özeti mutlu değil...

EĞİTİM SİSTEMİ ATAKAN'LARI YOK EDİYOR

İki örnekten çıkarılacak binlerce ders var. Fındık adlı köpek, köy okuluna bugün bazılarının öve öve bitiremediği Finlandiya modelini getirmiş aslında. Bin kez hayvan sevgisini ve doğayı anlatsanız da elde edemeyeceğiniz sonucu Fındık, bir haftada minicik beyinlere kazımış neredeyse...
Atakan'a gelince; üstün zekalı çocuk, özel bir eğitim alması gerekirken, devlet okulunda, sıradan bir eğitimden sıyrılmak için felsefeyi seçmiş.... 15 yaşında okuyacağı kitaplara şimdiden başlamış. Oysa özel eğitim veren bir okulda göreceği dersler, Atakan'ı çok daha başka yerlere taşıyabilirdi.
Sözün özü; boşuna dememişler eğitim şart ama nasıl bir eğitim....

PARA YOKSA BU OTOMOBİLLERİ KİM SATIN ALIYOR?

İktisat eğitimi görmeme rağmen otomotiv sektöründe yaşananları görünce kafam karışıyor. 2018'deki kriz sonucu vatandaşın reel geliri dolar bazında neredeyse yarı yarıya azaldı. Ancak, otomobil fiyatları dövize endeksli olduğu için katlanarak arttı. Bu ikinci el için de geçerli. İkinci el otomobillerde de bir yıllık artış neredeyse yüzde 70'e ulaştı.

Dün Anadolu Ajansı bir haber servise koydu: 'Sıfır otomobiller banttan inmeden satılıyor' Bir vesile ile gezdiğim birkaç otomotiv satış mağazasında kendim de tanık oldum. Bazı markalarda 2-3 ay sonrasına sıra yazılıyor.
Otomotiv satıcılarına göre, geçen ekim ayında 3 kamu bankasınca başlatılan ve 31 Mart'a kadar uzatılan yerli üretime özel taşıt kredisi kampanyası sektöre can suyu oldu. Ocaktaki satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 90 artış gösterdi.
Benim merak ettiğim ise insanlarda para yoksa bu otomobilleri kimler satın alıyor?

ULAŞIM YATIRIMLARINA AKADEMİK DESTEK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yatırımlar konusundaki önceliği ulaşım. Önümüzdeki ay birinci yılını dolduracak olan Aktaş, Bursa kamuoyuna projelerin somut sonuçlarıyla çıkmak istiyor.
Proaktif çözümler sunacak projelerin ihale hazırlıklarını yapan Aktaş, dün İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile bir araya geldi.
Projelerin masaya yatırılıp incelendiği toplantıda, ihale öncesi son değerlendirmeler yapıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.