Hava Durumu

127 bin metal işçisinin gözü kulağı bu görüşmede olacak

Yazının Giriş Tarihi: 30.09.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.09.2021 08:05

Türk-İş bağlı Türk Metal Sendikası, 52 il ve 683 işyerinde 215 bin kayıtlı üyesiyle Türkiye'nin en büyük işçi örgütü. Pandemi döneminde bile 62 işyerinde 81 yeni üye kaydı gerçekleştiren sendika, en son sancılı bir süreç olsa da Xiaomi işyerinde örgütlenmesini tamamladı.

Türk Metal Sendikası, Türkiye genelinde 127 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin startını geçen ay, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pervul Kavlak'ın düzenlediği basın toplantısıyla verilmişti. Bu sözleşme aynı zamanda Türkiye'nin özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesi olma özelliği taşıyor.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumundaki otomotiv, demir çelik, elektronik ürünler ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren en büyük işletmeleri kapsayan bu sözleşmenin 2019-2021 dönemini oldukça çetin bir müzakere ve mücadele sonucu imzalanmış, 60 bine yakın Türk Metal üyesinin bulunduğu Bursa'dan bu süreci yakından takip etmiştik.

O günlerde Türk Metal, süreç tıkanınca Bursa'yı merkez yaparak sahaya inmiş, kamuoyuna sesini yüksek sesle duyurmuş ve isteğini elde etmişti. Diğer sendikalar enflasyon oranında zam alabilirken Türk Metal, grev aşamasına gelen pazarlıklar sonucu ilk altı ay için yüzde 17,12 oranında ücret artışı elde etmişti.

Pervul Kavlak'ın 2021-2023 MESS Grup Sözleşmesi teklifinde, birinci yılının ilk altı ayında saatlik ücreti 20,50'ninnin altında olanlara 0,90 TL iyileştirme talebi yer alıyor. Üyelerin tamamı için istenen zam oranı ise yüzde 27. İkinci altı ay için enflasyon, üçüncü altı ay enflasyon artı saatlik ücretlere 1TL, dördüncü altı ayında da enflasyon talebi olan sendika, sosyal haklarda ise birinci yıl yüzde 35, ikinci yıl için enflasyon artı yüzde 4 artış istiyor.

Sosyal haklarda talep edilen en önemli maddelerden biri ise tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamının genişletilerek eş ve çocukları da kapsaması.

Kavlak tarafından teklifin kamuoyuna duyurulmasının ardından Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ ve Genel Sekreter Taliphan Kıymaz, resmi teklifi 23 Eylül'de MESS Genel Sekreteri Fatih Ay'a teslim etti. Taraflar arasında gerçekleştirilen görüşmede karşılıklı iyi niyet dilekleri ifade edilirken, sözleşme sürecinin iki taraf için de hayırlı olması dileğinde bulunuldu.

179 işverene bağlı 210 işyerini kapsayacak, sözleşme Türkiye'nin en büyük 100 sanayi kuruluşu içinde yer alan 20 firmayı, ilk 50 kuruluş arasında yer alan 13 firmayı kapsıyor. Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumundaki otomotiv, demir çelik, elektronik ürünler ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren en büyük işletmeleri kapsayan Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde, taraflar arasındaki ilk görüşmenin 12 Ekim 2021 tarihinde saat 10:30'da yapılmasına karar verildi.

Türk Metal'in yeni dönem sözleşme maratonun da zorlu geçmesi bekleniyor. Sektörün en önemli firmaları son aylarda, yurt dışı kaynaklı çip krizi nedeniyle zor günler yaşıyor. Otomotiv fabrikaları sık sık üretime ara vermek zorunda kalıyor. Bu sıkıntıların görüşme masasına yansıması ise kaçınılmaz. Ancak, metal işçisinin geçen sözleşmede aldığı zammın enflasyon nedeniyle eridiği sendika yetkilileri tarafından sık sık dile getiriliyor.

KAVLAK, İLK KADIN BAŞKANIN GENEL KURULU İÇİN BURSA'YA GELİYOR

Bursa'daki 60 bin metal işçisinin gözü kulağı önümüzdeki günlerde başlayacak bu görüşmelerde olacak. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pervul Kavlak da 2 Ekim cumartesi günü Türk Metal Sendikası'nın yeni kurulan Bursa Şubesi'nin Podyum Park Davet salonunda yapılacak birinci olağan genel kuruluna katılarak, burada önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

Bilindiği gibi Türk Metal Sendikası'nın Bursa Şubesi, geçen nisan ayında kurulmuş, başkanlığa da bir ilk gerçekleştirilerek kadın başkan getirilmişti. Bu görevi başarıyla sürdüren Türk Metal Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Selda Tekman, genel kurulda aday olacak.

Bursa'dan bir nevi sözleşme dönemini maratonunu başlatacak olan Kavlak, daha önce yaptığı açıklamalarda, pandemi döneminde işçi sınıfının canı pahasına üretim yaptığını vurgulayarak, 'Bütün insanlığın işçi sınıfına, emekçilere, üretenlere borcu var. İşverenlerimiz, bacalarını tüttürenler, biz ölümüne üretirken, canımız pahasına çarkları döndürürken, salgın nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımızı toprağa verip, tezgâhlarımıza geri dönerken, karlarına kar katanlar, toprağa verdiğimiz o canların anısına üyelerimize olan borcunu ödeyecektir. Çünkü biz, canımız pahasına çalıştık. Ölümüne çalıştık' mesajını vermişti.

'HARİKA ÇOCUK' 15 YAŞINDA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNE BAŞLADI

Gelecekte sadece Türkiye'nin değil dünyanın önemli piyano sanatçıları arasında yer alacağına inandığım Mert Hakan Şeker'i 5 yıldan beri izliyorum.

Piyano sevdası ve yeteneğini geliştirmek için ailesi ile birlikte Eskişehir'den Bursa'ya gelen Mert Hakan, bir yandan burslu olarak okuluna devam ederken, diğer yandan Elena Çekiç müzik akademisinde piyano eğitimini sürdürdü. Piyanoda harika çocuk olduğunu defalarca ispat ederek, yurt dışında katıldığı tüm yarışmalardan dereceyle döndü.

Daha 13 yaşındayken biletli konser için Melbourne Resital Merkezi'nin Potter salonunda sahneye çıktı.

Bununla da kalmadı. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96'ncı yıldönümünde Sidney Başkonsolosluğu'nda verilen resepsiyonda da Avustralya'daki Uluslararası Maarif Okulları Gelibolu kampusu öğrencileriyle birlikte İstiklal Marşı'nı icra eden Mert Hakan, daha sonra piyanonun başına geçerek, Glinka ve Rachmaninov'un eserlerinden oluşan küçük bir resital verdi.

ABD, İtalya, Rusya'da katıldığı yarışmalarda 12'ye yakın birçoğu birincilik olan dereceler alan Mert Hakan, haziran ayında girdiği sınavı kazanarak Avusturya Joseph Haydn Konservatuarı'nda Prof. Stanislaw Tichonow'un piyano sınıfına kabul edildi.

Babasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde Viyana'ya giden Mert Hakan, hocası Prof. Stanislaw Tichonow ile birlikte çektirdiği fotoğrafı sosyal medyadan paylaşarak eğitiminin başladığını duyurdu.

Mert Hakan, ilk yıl Alman ve müzik hazırlık eğitimi gördükten sonra lisans eğitimine başlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.