Hava Durumu

1326'daki Bursa'yı gördüm!

Yazının Giriş Tarihi: 14.07.2018 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.07.2018 08:24

Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın önümüzdeki yıllarda en çok konuşulacak prestij eserlerinden birini gerçekleştirdi.
Çöküntü bölgesi olmaktan kurtarılan Kamberler'de inşa edilen Panorama 1326 Fetih Müzesi'nden bahsediyorum.
Benzerini önce Bulgaristan'da, ardından İstanbul'da görmüş ve çok etkilenmiştim. 360 derecelik açıyla Plevne Savaşı'nın içinde yer almak veya İstanbul'un fethedildiği ana tanıklık etme hissine kapılmak eşsiz bir deneyim.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bu müzelerin bir benzerini Bursa'ya kazandırmak için yıllarca konuşulmasına rağmen kimsenin cesaret edemediği zor bir işe kalkıştı ve başardı. Üzerine zemini çimle kaplı ağaçlı yoldan çıkılan, içinde şelale ve botanik parkın yer aldığı Panorama 1326 Fetih Müzesi'nin yapımı tamamlandı. Açılışı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa'ya yapacağı gezi tarihine göre ayarlanacak.
Başkan Dündar'ın projeyi Almira Otel'de Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleriyle birlikte açıkladığı ilk günden beri izliyorum. Temel atmasından 42 metreyle dünyanın en büyük açıklığa sahip olan kubbenin yükselişinin her aşamasını görmüştüm.
Geriye bir tek o muhteşem kubbenin içinde yer alacak kompozisyon kalmıştı. Projenin ilk aşamasından itibaren kompozisyonla ilgili bilgiler verilmiş, ancak nasıl bir tablonun ortaya çıktığı konusunda adeta ser verilip, sır verilmemişti.
Konuyu bu kadar yakından takip eden bir gazeteci olarak ilk görme sözünü 3 ay önce Dündar'dan almıştım. Dün Başkan Dündar'dan gelen davet üzerine eseri yapan sanatçılar ve birkaç özel görevli dışında kimsenin görmediği Panorama 1326'nın kompozisyonunu açılıştan önce gördüm.
Öncelikle şunu söyleyeyim, hem Bulgaristan hem de İstanbul'dakinden daha büyük ve görkemli bir eser. Elektrikli merdivenle çıkılan platformda nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz. Kompozisyon, Orhan Gazi'nin Bursa'ya girdiği sahneyi anlatıyor.

Uludağ'ın haşmeti, Gökdere'nin zarafeti

Kubbenin tavanı masmavi gökyüzü ve üç boyutlu leylekler uçuyor. Merdivenlerin tam karşısında Bursa surları. 10 yıl süren kuşatmanın ardından tekfur ve Bizans birlikleri kaleyi terk ederken, Türkler onlara meyve ve ekmek ikram ediyor. Kalenin çevresindeki leylak ve erguvanlar çiçek açmış. Bir tarafta Uludağ tüm haşmeti ile yükselirken, diğer yanda Gökdere zarif zarif akıyor. Gökdere'nin kıyısında balıkçılar, diğer tarafta pazar kurulmuş. (Gördüklerimi anlatmaktan başka çarem yok. Çünkü açılışa kadar fotoğraf çekimi yasak!)
Hemen sağ tarafta asırlık bir çınarın gölgesinde kurulan çadırında Orhan Gazi fethin ve babası Osman Gazi'ye verdiği sözü yerine getirmenin gururuyla oturuyor. Diğer bir ağacın altında ise elindeki kopuzu çalan bir halk şairi. Çevresindeki gençler onu dinliyor. Diğer bir grup genç ise çayırda güreş yapıyor. İnsan figürleri o kadar gerçeğe yakın ve birebir ölçülerde ki inip sohbet edesiniz geliyor.
Surların yanı sıra yapılar da özenle hazırlanmış. Balabancık ve Aktimur kaleleri, surların içinde Osman Gazi'nin oğluna gömüleceği yer diye vasiyet ettiği gümüş kubbeli kilise, Uludağ'ın eteklerindeki manastır, hepsi yerli yerinde.
Bir an durup düşünüyor insan; 700 yıl önce fethettiğimiz Bursa'yı önce hanları hamamları, camileri ve dünyanın ilk AVM'si olan kapalıçarşısıyla güzel bir şehir haline getirmiş, ardından da son 50 yılda nasıl beton yığınına dönüştürmüşüz.
Maalesef acı gerçek bu.

Diriliş Ertuğrul'dan yakın takip

Panorama 1326, benzerleri gibi öncelikle çocuklar için tarihi yaşayıp görerek öğrenme konusunda büyük yarar sağlayacak. Diğer bir faydası da Bursa'ya gelen turistlerin mutlaka uğrayacağı bir mekan haline gelecek olması.
Başkan Dündar ile Panorama 1326'ya yaptığımız geziye Osmangazi Kaymakamı Zafer Orhan ve televizyonlarda izlenme rekorları kıran Diriliş Ertuğrul dizisini yapan şirket olan Tekden Film'in Yönetim Kurulu Başkanvekili Hüseyin Özçelik de katıldı.
Kaymakam Orhan ve Özçelik de panoramaya hayran kaldı. Özçelik, müzenin ileriki dönemde film çekimlerinde de kullanılabileceğini söyledi.
Özçelik'e Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun bile merakla izlediği ve Türkiye gezisinde setini ziyaret ettiği 'Diriliş Ertuğrul'un yeni sezonunu soruyoruz. Bursa'daki bazı yerlerde çekim yapacaklarını söyleyen Özçelik, 'Yeni sezonda Ertuğrul Bey yaşlanmaya başlayacak ve artık Osman Bey'in gençliğini göreceğiz. Dizinin örgüsü artık onun çevresinde gelişmeye devam edecek' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.