Hava Durumu

18 yıl arayla çekilen 2 fotoğrafın ortaya çıkardığı gerçek

Yazının Giriş Tarihi: 24.09.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.09.2021 08:05

Bursa eski Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker döneminde yaptırılan kentin en önemli nefes alma bölgelerinden biri olan Botanik Parkı'nın yeniden düzenlemesi proje hazırlıklarına başladığını Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek'in açıklamasıyla öğrenmiştik.

Şimşek, Soğanlı Botanik Parkı'ndaki yeni planlama için Büyükşehir Belediyesi'nden ortak çalışma teklifini kabul ettiklerini ve projede yer almalarının bu bölgenin korunması açısından güvence olduğunu söylemişti.

Hayvanat Bahçesi ile birlikte Botanik Parkı'nı Bursa'ya kazandıran Büyükşehir eski Belediye Başkanı Erdem Saker, bu gelişme üzerine,'Kılına dahi dokunulmaması lazım. Hele ilave bina akıldan bile geçmemeli. Bir çivi dahi çakılmamalı' uyarısında bulunmuştu.

Bu gelişmelerin yer aldığı Bursa Hakimiyet'teki yazım üzerine Bursa projeleriyle yakından ilgilenen İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Duman'dan da bir uyarı ve öneri geldi.

Duman, gönderdiği yazıya Botanik Park ve Hayvanat Bahçesi'nin 2003 ve 2021 yıllarında çekilen iki hava fotoğrafını da eklemişti. Birinci fotoğrafta botanik parkın çevresinde çok az yapılaşma görülürken, bu yılki fotoğrafta evlerin neredeyle bölgeye ulaştığı görülüyor.

2003

2021

Kültürpark, Botanik Parkı ve Hayvanat bahçesinin Bursa için en önemli kazanımlar olduğunu, Hüdavendigar Parkı da biraz daha profesyonel işletilebilirse üçüncü değer olacağı vurgusunu yaparak, o da Büyükşehir Belediyesi'nin yeni çalışmasının güzel olduğu kadar biraz ürkütücü olduğunu ifade etti.

Daha önce Büyükşehir Belediyesi'nin Akıllı Şehircilik Şube Müdürlüğü'nce düzenlenen Botanik Parkın 'Akıllı Parka Dönüştürülmesi' konu başlığı ile yapmış olduğu bir çalışmada katılımcı olarak yer aldığını ifade eden Duman şöyle devam etti:

' Toplantıda Botanik Park ile ilgili bilgi sahibi olunmadığını gözlemledim. Bursa Teknik Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi'nden akademisyenlerin sunumlarıyla hem biz hem de Büyükşehir yetkileri bilgilenmiş oldu. O gün, bir önemli ve değerli bilgiye daha sahip oldum ki asıl bugün bu parka bir şeyler yapmak istiyorsak dinlememiz gereken 2 kişi var. Biri Bursa için çok önemli değer olan Sayın Erdem Saker, diğeri de porjeyi çizen ve uygulamasını takip eden Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı'dır. bu 2 değerden bilgi alınmadan yapılacak her adım, Bursa ya ve Botanik Parka zarar verecektir'

Botanik park çevresinde zaman içinde gerçekleşen imarsız ve kaçak yapılaşmaya da dikkat çeken Duman, 'Bir diğer konu ise Botanik Parkın civarında zaman içinde gerçekleşen imarsız, kaçak büyümedir ki ekteki resimlerden görüleceği üzere 2003 ve 2021 arasında ne denli kontrolsüz yapılaşmayı ortaya koyuyor. Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanda yapacağı en güzel proje, Botanik Park çevresinin kamulaştırılarak gelecekte bu alanların büyütülebilmesi için kullanmasıdır' dedi.

Duman'ın önerisi gerçekten önemli. Erdem Saker, bu iki projeyi yaparken hedeflerinden biri ovanın korunması ve kaçak yapılaşmanın önlenmesiydi. Bu bir ölçüde gerçekleşti. Ancak, Duman'ın önerdiği kamulaştırma adımları atılırsa daha yararlı sonuçlar elde edilebilir. Çünkü sık sık çıkarılan imar afları yüzünden kaçak yapılaşma maalesef bir türlü önlenemiyor.

CHP'Lİ VEKİLDEN İLK KADIN BAŞKANA KUTLAMA ZİYARETİ

Ağır ve erkek yoğun bir işkolu olan metal sektöründe, geçtiğimiz 13 Nisan'da devrim niteliğinde bir gelişme yaşanmış, sektöründe örgütlü en büyük sendika olan Türk Metal, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, Bursa'da yeni kurulan şube başkanlığına sendikanın Bursa Kadın Kolları Sorumlusu Selda Tekman getirilmişti.

Çalışma yaşamına 1997 yılında Siemens işyerinde başlayan Tekman 1999 yılında işyeri baştemsilcisi, 2007 yılında Bursa Nilüfer Şubesi Mali Sekreteri, 2012 yılında da Şube Eğitim Sekreteri seçildi. Daha sonra Bursa Kadın Kolları Sorumlusu olan Tekman, 2017 yılında Ankara'daki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarına giden Bursa ekibinin kaza geçirdiği İnegöl'de ölümden dönmüştü. 7 kadın işçinin yaşamını yitirdiği kazada ağır yaralanan Tekman, uzun süren tedavinin ardından çalışma yaşamına geri dönmüştü.

En son Didim'de Türk Metal Sendikası'nın düzenlediği Yerel Medya Kurultayı'nda Bursa ekibini yalnız bırakmayan Tekman'ı dün makamında CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ziyaret etti.

Metal sektöründe Türkiye'nin ilk kadın başkanı Tekman'ı kutlayan Kayışoğlu'na Türk Metal Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı İsmail Türk de eşlik etti.

Sohbette Metal işkolundaki yeni sözleşme dönemi ve emek cephesi konuşuldu.

AK PARTİ'NİN İNTERAKTİF TOPLANTISI VE YİĞİT'İN SÜRPRİZİ

Koronavirs pandemisi yaşam alışkanlıklarımızı değiştirdi. Uzunca bir süre toplantılar, eğitimler uzaktan erişimle gerçekleştirildi. Bu alışkanlıklar ve teknoloji kullanımının önümüzdeki yıllarda da devam edeceği kesin. Üniversitelerin birçoğunda hibrit eğitim yapılıyor.

Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da aynı yöntemi kullanıyor. Dün, AK Parti Bursa teşkilatlarının 51'inci Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısını yarın Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirileceği açıklaması geldi.

İl Başkanı Davut Gürkan imzalı açıklamadaki 'Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştireceğimiz interaktif il danışma toplantımızla AK Parti'deki dijital dönüşümün en güzel örneklerinden birini sergileyeceğiz.Günümüzün iletişim anlayışını yeni baştan şekillendirerek, mekandan bağımsız kılan dijitalleşmeyle toplantımıza katılım sağlayan tüm dava arkadaşlarımızla etkileşimde bulunacağız' bölümü dikkatimizi çekti.

Detayları öğrenmek amacıyla AK Parti İl Başkan Yardımcısı ve Medya Tanıtım Başkanı Cemile Yiğit'i aradım. O da uygulamayı ve sürprizi görmek için toplantıya davet etti. Yani ser verip sır vermedi.

Toplantıya gidince Türkiye'deki ilk uygulamayı da görmüş olacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.