Hava Durumu

24 yılda tamamlandı, bir yılda 47 kez patladı

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2020 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2020 08:21

Gemlik tipi zeytin Bursa'nın dünya çapında markası. Orhangazi, İznik, Gemlik ve Mudanya'da yetişiyor. Türkiye'nin birçok yerine taşınan fidanlar aracılığıyla yapılan üretim, bu bölgedeki lezzet ve kaliteye ulaşılamıyor.

Gemlik zeytininin en önemli özelliklerinden biri de yaz aylarında yapılacak sulamayla kalitesinin artmasının yanı sıra ağacı da bir sonraki yıla hazır hale getirilmesi. Sulama bu kadar önemli olunca birçok bölgede DSİ aracılığıyla sulama projeleri hayata geçiriliyor.
ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programına katılan AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, bir sulama projesinin trajikomik öyküsünü anlattı. Projenin yeri İznik Gölü güney yakasında yer alan Gölyaka, Dutluca, Sölöz ve Narlıca'ya doğru uzanıyor. 1996 yılında ihale edilen proje 24 yıl sürüyor ve Zafer Işık'ın milletvekili olduğu yıl tamamlanıyor. Buraya kadar her şey güzel. DSİ geçici kabul sonrası testlere geçince sorun başlıyor. Hat test sırasında 47 kez patlayınca herkes Zafer Işık'ın kapısını çalıyor. O da bakanlar ve DSİ'nin.
'Süreci benim şansım' sözleriyle değerlendiren Işık, bakan ve DSİ'den söz alarak çözümü de buluyor. Mevcut işin düzeltilmesinin zor olacağı anlaşılınca 7,5 milyona ihale tekrar yapılıyor. Yaz aylarında bahçesindeki saate kartını takan çiftçi sulama yapabilecek.
Asıl önemlisi ise yeni ihalenin maliyeti, sorumlu kimse müteahhit veya projeyi yapandan alınacak.

'YANLIŞ BİR ŞEY YAPARLARSA KARŞILARINDA BİZİ BULURLAR'

Bir kimya fabrikasının körfezden aldığı suyu yeni yapacağı ek ünitelerde soğutmada kullanması Gemlik'in son aylarda en çok tartıştığı konulardan biri.
AK Parti Milletvekili Zafer Işık'a bu konudaki görüşünü de sorduk. O da yanıtladı.
Gemlik körfezindeki kirlilik Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı arıtma tesisleriyle büyük ölçüde önlendi. Sanayi tesislerinin ise kendi arıtma tesisleri var. Büyük çoğunluğu ihracat yapan bu firmalar, çevreye özen göstermezlerse ihracat konusunda zorluk yaşayacaklarını biliyorlar.
Bu kimya fabrikası da uzun yıllardır bölgede üretim yapıyor. İnsanların endişe etmesine neden olan konu körfez suyunun ısısının yükselmesi.
'Babamızın oğlu değiller' diyen Zafer Işık, şöyle devam etti:
'Bir arıtma tesisi yapacak. Türkiye cumhuriyeti kanunlarına göre yapması gerekenleri yapacaklar. Yanlış bir şey yaparlarsa biz de karşılarında dururuz. Bunu bilimsel olarak gelip bize anlatsınlar raporlasınlar. Biz mişle muşla Gemlik'in dengesini bozmayalım. Gemlik'i sıkıntılı göstermeyelim'
Işık, bunun yolunun da üniversitenin yapacağı bilimsel incelemeden geçtiğine vurgu yaparak, 'Getirsinler raporları hiçbir şey yok diyorlarsa körfeze zarar vermeyeceğini söylüyorlarsa bunu bir üniversiteden raporla sunsunlar. Biz bilimin verdiği karara saygı duyarız. Ama bunun dışında ne sanayicimizin ne de Gemlik'in dengesini bozmak istemeyiz' dedi.

'HUKUK FAKÜLTESİ GEMLİK'TEN GİTMEZ'

Bursa Uludağ Üniversite Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz, gündeme getirmişti. O tematik, Zafer Işık da butik bir üniversitenin Gemlik'te kurulmasını istiyor.
Işık, konuyla ilgili üniversitenin yanında YÖK Başkanı ile de görüşüyor. Bu arada yeni bölümler de açılarak üniversitenin altyapısı için de adım atılıyor.

'Bu uzun bir süreç çok çalışmamız lazım' diyen Zafer Işık, Gemlik'teki yeni üniversite kurulursa hukuk fakültesi gider endişelerine de yanıt verdi: 'Fakülte, Merhum Asım Kocabıyık'ın isteği üzerine Borusan Vakfı tarafından kuruldu. Sözleşmede Gemlik yer alıyor o yüzden fakültenin bir yere gitmesi mümkün değil' dedi.

KAVŞAK PROJESİNE YENİ FORMÜL

Gemlik'in girişine yeni kavşak yapılması ilçe esnafı ve vatandaşlarının sık sık dile getirdikleri bir talep. Zafer Işık, bununla ilgili Karayolları 14'üncü Bölge ve Genel Müdürlüğün kapısını birkaç kez çaldı. Projeler hazırlandı. Ancak, oraya yapılacak kavşak bölgeye bir türlü sığmadı.
Tam bu noktada Zafer Işık'ın gö-rüştüğü ve Gemlik'te yaşayan bir mühendis, 'Ben sığdırırım' deyince bir umut ışığı doğdu. Vekil, mühendisten projeyi bekliyor. Hazırlanırsa soluğu yine Karayolları Genel Müdürlüğü'nde alacak.

AKKUŞ, CHP'NİN 40 YILLIK HAFIZASINI BULUŞTURDU

CHP Bursa il örgütünde 9 Şubat'ta yapılacak kongre öncesi adaylar arasındaki yarış kıyasıya devam ediyor. Erol Gülmez'in ardından geçen hafta mevcut başkan Hüseyin Akkuş, ardından geçen kongredeki rakibi İsmet Karaca adaylık açıklaması yaptı. Adaylığını sosyal medyadan duyuran Güner Aklan da resmi açıklamasını 1 Şubat'ta yapacak.

Adaylar teşkilat ziyaretlerini sürdürürken Hüseyin Akkuş, pazar günü Görükle'de verdiği kahvaltıda, deyim yerindeyse CHP Bursa'nın 40 yıllık hafızasını bir araya getirdi.
PM eski üyesi Güler Buğday'ın sosyal medyadan duyurduğu kahvaltıya Buğday'ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Parti Meclisi (PM) Üyesi Gamze Pamuk Ateşli, PM eski üyesi Ali Nihat Irkörücü, eski milletvekili ve MYK üyesi Abdullah Özer, eski milletvekili İlhan Demiröz, eski il başkanları Erhan Sevimli, Sadık Çakar, Şahin Gencal, Ertuğrul Akagündüz, Gürhan Akdoğan, Metin Çelik katıldı.
Paylaşımında, eski il başkanı Zafer Yıldız'ın geçirdiği bir kaza, eski vekiller Yahya Şimşek ve Turhan Tayan'ın rahatsızlıkları nedeniyle katılamadıkları toplantıya mesajlarını ilettiklerini bildiren Buğday, yurtdışında olan milletvekilleri Erkan Aydın ve Yüksel Özkan'ın ise Akkuş'a desteklerini daha önce açıkladıklarını hatırlattı.
Buğday'ın uzunca bir metinle kamuoyuna duyurduğu toplantıya katılanların 'CHP'nin maceralara savrulmaması' için Hüseyin Akkuş'u destekleme yönünde görüşlerini açıkladıklarını yazdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.