Hava Durumu

3-5 kuruş için şehrin geleceğini karartmayalım

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2017 07:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2017 07:28

Dünya televizyonlarında son 7 yıldır 'Game of Thrones' adlı fantastik dizi fırtınası esiyor. Dizinin birinci sezon birinci bölümünde yer alan 'Winter is Coming' yani kış geliyor repliği, İstanbul'daki gezi olaylarından tutun da tişörtlere kadar birçok yerde kullanıldı.
Dizide, kışın gelişiyle birlikte 'akgezenler' adlı hortlaklar ordusunun tüm uygarlığı yok edeceği kâbusu anlatılır. Havalar soğumaya başlayınca tıpkı dizide olduğu gibi Bursa'nın kâbusu kış ve hava kirliliği de geliyor.
Geçtiğimiz yıllarda bazı bölgelerde ısınmada kullanılan kömür nedeniyle nefes alamaz hale geldiğimizi hatırlıyorum. Bu, devletin yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ölçümlerine de yansıdı. Bazı günler Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği değerlerin 10 kat üzerinde kirlilik yaşandı.
O günlerde önlem almadı ama doğa, Bursalılara acıdı. Saatteki hızı ı 70 kilometreye ulaşan lodos Bursa'nın havasını bir anda pırıl pırıl yaptı.
Çözümü lodosa bırakmak istemeyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 9 yıldan beri Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı'nı yürütmenin sorumluluğuyla bu yıl önemli bir adım attı. Devletin her yıl kömür yardımı yaptığı dar gelirli vatandaşlara doğalgaz sistemi çekmeye başladı. Hem tesisat, hem abonelik hem de aylık 50 lira doğalgaz yardımı alacakların sayısı Osmangazi, Yıldırım ve İnegöl'de iki bine ulaştı.
Altepe'nin amacı projeyi yaygınlaştırmak. Çünkü Bursa merkezinin bulunduğu havzada 400-500 bin kişinin yaşaması gerekirken bu rakam iki buçuk milyona ulaşmış durumda ve her geçen gün büyüme devam ediyor. Madem 5 kat daha fazla insan yaşıyor o zaman kurallara uygun hareket etmesi gerekir. Özellikle de çevre kurallarına titizlikle uyulması lazım. Aynı havadan nefes alıp, aynı suyu içiyoruz. Bu konuda herkesin fedakarlık yapması gerekiyor.
Altepe, dar gelirlilere bu yardımı yaparken topluma örnek olduklarını da söylüyor ve devam ediyor: "Amacımız sitelerinde büyük harcama yapan sanayi tesislerinin de gaz kullanması. Kömürü tutuyorlar hangisi daha ucuza geliyorsa onu yakıyorlar. Şimdi, artık, bu hesabı yapmayalım. Bu şehre saygılı olalım. Bu gaz boşuna gelmedi. Bu gaz olmasaydı bu şehirde yaşayamazdık. Madem bu var. Bunu kullanalım. Üç kuruşun beş kuruşun hesabını yapmayalım. Sağlıklı toplum ve sağlıklı nesiller için bunu yapmamız lazım" Başkan Altepe'nin çevre için söylediklerine katılmamak mümkün mü? Gelecek nesillere miras bırakmamız için bize emanet edilen Bursa'yı korumak hepimizin görevi.

Basri Sönmez'i bir nefes öldürdü

Çevre ile ilgili sohbetimizde Altepe, bir nefesin ne kadar önemli olduğunu Osmangazi Belediye Başkanlığı yapan ve geçtiğimiz mayıs ayında yaşamını yitiren Basri Sönmez'in hastalanmasına neden olayı örnek vererek anlattı. Altepe, 'Sönmez, bir gün çektiği fabrika bacasından gelen bir gazdan dolayı hasta olduğu tahlillerde ortaya çıktı. Çekilen bir nefes. Burada herkesin daha hassas olması gerekiyor' diyerek havanın öneminin altını bir kez daha çizdi.

Başbakan Yardımcısı'na anlattı

Bursa siyasetinin kuşkusuz renkli simalarından biri olan Ali Mollasalih, İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay ile birlikte 10 gün içinde Kosova, Makedonya, Karadağ ve Bulgaristan'ı dolaşıp, Kurban Bayramı etkinliklerine katılmış, anlattığı izlenimleri biz de kaleme almıştık.


Mollasalih, her gittiği ülkede övgülerin yanı sıra eleştirilerle de karşılaştığını ifade ederek, Balkanlar'da yapılması gerekenlerini Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'na anlatacağını söylemişti. Görüşme dün gerçekleşti ve Mollasalih, izlenimlerini Çavuşoğlu'na anlattı. Çavuşoğlu da aslında konulara hakim. Çünkü kendisi de Batı Trakya'dan göç etmiş ve Bosna Grubu'nda yer alması nedeniyle konuları yakından biliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.