Hava Durumu

45 yıllık anıları canlandıran buluşma

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2019 09:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2019 09:34

Başbakan Bülent Ecevit'in 45 yıl önce 'Biz aslında savaş için değil barış için, yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için Ada'ya gidiyoruz' sözleriyle başlanan Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 45 yıl geçti.
Şunun altını çizmekte fayda var. Barış Harekatı gerçekleşmeseydi son günlerin gündemini oluşturan Doğu Akdeniz'deki varlığımızdan eser olmazdı.

Hiç kuşkusuz bu harekatın gerçekleşmesinde siyasetin kararlı tavrı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kahramanlığı kadar Prof. Dr. Turan Güneş yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı'nın büyük katkısı tarihe altın harflerle yazıldı.
İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Erozan, siyaset öncesi Dışişleri Bakanlığı'nda 45 yıl hizmet etmiş bir diplomat.

O harekat günlerinde Dışişleri Bakanlığı'nda üçüncü katip olan Erozan, aradan 45 yıl geçtikten sonra bu kez siyasetçi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ziyaret etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i temsilen KKTC'de yapılan anma törenine katılan Erozan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay ve Başbakan Ersin Tatar tarafından kabul edildi. Erozan, görüşmelerde Akşener'in mesajını liderlere iletti.
Erozan, ziyaretlerini sosyal medya hesabından 'O başarı öyküsünü ve Yavru Vatan uğruna şehit düşenleri yad eder, gazi ve mücahitlerimize sağlıklı ve huzurlu uzun ömürler dilerim' sözleriyle paylaştı.

'O GÜNLERİN VAKANÜVİSİYDİM'

KKTC'ye yaptığı ziyaretle 45 yıllık anıları canlanan Erozan'a o günleri sorduk.
1973 yılında Dışişleri Bakanlığı'na giren Erozan'ın ilk görev yeri Kıbrıs- Yunanistan Dairesi olunca sıcak gündemin tam ortasında yer aldı. O günlerde 'Ayşe tatile çıksın' sözleriyle tarihe geçen Turan Güneş bakan, daire başkanı da Ecmel Barutçu.

Kıbrıs'taki gerginlik temmuz ayı başında tırmanmaya başladı. Türk Dışişleri, garantörlerle sürekli müzakere yapıyor. Ancak darbenin sonuçlarının giderilemeyeceği anlaşılınca garantörlük hakkı kullanılarak, müdahale başladı.
Harekat öncesindeki gece Turan Güneş, ABD, İngiliz ve Rus büyükelçilerini dışişlerine çağırarak, müdahalenin başladığını bildirdi. Bu görüşmelerin tümünde zabıt katibi olan da Ahmet Erozan.
Bu görüşmelerin ve sonrasındaki müzakerelerin 'vakanüvis'liğini yaptığını söyleyen Erozan, 45 yıl sonra KKTC'ye yaptığı bu ziyaretle tüm anılarını yeniden canlandırırken bunun gururunu da yaşadı.

TURİZM ZİRVESİ YOK, FUARA DEVAM

Geçen yılki fuar ve zirve Bursa turizmine damgasını vurmuştu. Bursa Turizm Platformu'nun organizasyonu ile gerçekleştirilen zirve sonunda hazırlanan kitap da Bursa'nın turizmle ilgili yol haritasını oluşturmuştu.
Alınan karar gereği turizm zirveleri üç yılda bir gerçekleştirilecek, fuarlar devam edecekti.

Network Fuarcılık tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 19-20-21 Eylül 2019'da düzenlenecek olan 2'nci Turizm Fuarı'nın hazırlıklarına başlandı. Bu yılki fuarın konsepti değişik olacak. Bir nevi profesyoneller buluşması şeklinde gerçekleştirilecek ve Ulusal İhtisas Fuarı niteliğindeki etkinlikte sadece oteller, kongre merkezleri ve havayolu şirketleri stant açabilecek, seyahat acenteleri ve tur operatörleri de ziyaretçi olacak.
Geçen yılki Turizm Zirvesi'nde büyük emeği bulunan ve bu yılki fuarı düzenleyecek Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker'in verdiği bilgiye göre, fuara acente olarak, ulusal tatil, kongre, iç turizm acentelerinin yanı sıra, Avrupa, Rusya, Doğu Avrupa ülkeleri, Ortadoğu, İran ve Türki Cumhuriyetler'den acente ve tur operatörleri ile kurumsal firmaların yöneticileri de fuara davet ediliyor.
Geçen yıl THY'nin sponsorluğunda gerçekleştirilen ve yurtdışından 118 acenta temsilcisinin katıldığı davetten olumlu sonuç alınmıştı. Bu yıl da fuar için Bursa'ya gelenlere birinci gün Hanlar Bölgesi, ikinci gün Cumalıkızık, üçüncü gün de Gölyazı turu düzenlenecek.

Bursa için son yıllardaki tanıtım atağını artık ticarete tahvil etme zamanı geldi. Bu tür fuarlar da bu amaca yönelik. Gelen acentaların hazırladığı paket programlara Bursa'nın eklenmesiyle asıl istenilen amaca ulaşılacak. Fuardaki ikili iş görüşmelerinde bunların temeli atılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.